Trandafirată – suc acidulat din petale de trandafiri,
făcut după rețeta veche de socată a bunicii
Săptămâna trecută am testat o nouă rețetă. Nu știu dacă chiar există denumirea asta dar eu i-am zis trandafirată adică suc din petale de trandafiri. Un suc făcut nu din sirop din petale de trandafiri cum s-ar putea crede la prima vedere ci direct din petalele de trandafiri.
Adică m-am inspirat din rețeta veche de socată a bunicii mele (pe care o poți vedea aici) și am folosit petale din flori de trandafiri în loc de flori de soc.
M-am gândit că oricum, ceva rău nu o să iasă pentru că practic e vorba tot de niște flori, nu de soc ci de trandafir. Și am avut dreptate. Adică trandafirata mea a ieșit aproape la fel cu socata. E o mică diferentă în ce privește acidul. Socata mi s-a părut puțin mai acidulată decât trandafirata.
La trandafirată 150 de grame de petale de trandafir special pentru dulceață adică din soiul Rosa Damascena dar cred că aroma de trandafiri ar fi fost și mai puternică dacă aș fi avut mai multe petale de trandafir. Așa că, dacă aveți, vă recomand să folosiți mai mult de 150 de grame.
- 8-9 litri de apă (cât încape într-un borcan de 10 litri)
- 150-200 grame de petale de trandafiri pentru dulceață (Rosa Damascena)
- 1 kilogram de zahăr
- 2 lămâi mari (sau 3 plicuri de sare de lămâie)
- 100 ml de oțet
- 2-3 linguri de miere - opțional
Mod de preparare trandafirată – suc acidulat de trandafiri
- Spălăm petalele de trandafiri și apoi le punem la scurs într-o strecurătoare.
- Punem petalele de trandafiri, zahărul/mierea, lămâile spălate și tăiate felii (sau sarea de lămâie) și oțetul în borcan.
- Adăugăm apa ca să umplem până sus borcanul.
- Acoperim cu o farfurie și lăsăm borcanul în bucătărie, într-un loc ferit de soare.
- Timp de 3 zile amestecăm în el, de 2-3 ori pe zi, cu o lingură mare de lemn.
- După 3 zile separam sucul și îl punem în sticle (de preferat din sticlă).
- Punem dopurile și ducem sucul în cămara sau beci, în loc răcoros și întunecos.
- Lăsăm la fermentat o săptămână, timp în care acesta va căpăta acid, după care o putem consuma cu mare poftă adăugând în plus gheață sau felii de lămâie dacă îl dorim mai acrișor, cam cum ar fi o limonadă.
Să aveți spor la făcut trandafirată!
Leave a Reply