Ce ziceti de o dulceata din petale de flori de salcam? Daca de trandafiri e mai greu de facut pentru ca se si gasesc mai greu, salcamul e la discretie mai ales in aceasta perioada. Asa ca sa culegem salcam din locuri curate, departe de o sosea aglomerata care le poate umple de praf si noxe si sa face o dulceata cu care sa ne servim musafirii cand sosesc in vizita sau, de ce nu, sa o folosim de exemplu la niste clatite delicioase ;)
Buun, deci, cum o facem? Pai ca orice dulceata din flori de salcam, adica din flori, apa si zahar doar ca de la flori luam petalele si desprindem partea verde care le tine. De obicei se folosesc florile cu tot cu aceasta parte insa eu am gasit intr-o carte veche de retete de conserve acesta reteta de dulceata din petale de flori de salcam.
Eu o sa va scriu cantitatea folosita dupa ce am separat petalele. Munca putin cam migaloasa ce-i drept dar in final merita pentru ca dulceata va fi mai fina, semanand cu cea de trandafiri, gustul insa fiind ce de salcam.
Reteta de dulceata din petale de flori de salcam
- Ingrediente pentru reteta de dulceata din petale de flori de salcam
300 grame de petetale din flori de salcam
kilogram de zahar
un litru de apa
zeama de la o lamaie mare
- Mod de preparare pentru reteta de dulceata din petale de flori de salcam
- Spalam bine petalele de flori sub un jet de apa si le fierbem doua, trei minute intr-o oala cu apa fierbinte.
- Scurgem petalele si le racim imediat sub jet de apa.
- Preparam un sirop dintr-un litru de apa si un kilogram de zahar si cand acesta incepe sa se lege adaugam petalele de flori scurse bine de apa.
- Lasam sa fiarba in continuare pana cand dulceata se leaga, testant siropul sa fie la consistenta potrivita.
- Punem dulceata in borcane fierbinti, sterilizate in prealabil in cuptor si asezate pe o suprafata metalica ca sa nu se crape. Infiletam capacele si acoperim borcanele cu o patura mic, prosop de bucatarie mai gros, etc, pentru a se raci lent.
Pofta buna sa aveti!
Floria says
Multumesc de reteta. Indraznesc sa recomand si dulceata din bobite de soc, e absolut delicioasa si crocanta.
Claudia V says
Cu placere!
Daa, stiu ca e buna dulceata din fructe de soc. E pe lista de facut ;)
Iuliana says
N-am mancat niciodata dulceata de salcam. Cred ca are o aroma minunata!
Claudia V says
Da.. e… ceva altfel :)
Greu de descris in cuvinte…