Clatite cu flori de salcam
Zilele trecute am profitat de vremea placuta de afara si am tras o fuga la padure sa culegem cateva flori de salcam si sa vedem daca a inflorit si socul. M-am ales cu o sacosa mare de flori de salcam care mi-au umplut casa cu un miros ametitor de placut si cu cateva clatite. Restul le-am pus la uscat pentru la iarna. Dulceata am facut anul trecut si am zis ca e cazul sa mai reducem consumul de zahar. Asa ca am taiat de pe lista si un eventual sirop din flori de salcam.
Insa nu puteam sa nu gatesc si ceva cu ele. Asa ca am facut cateva clatite cu flori de salcam. De fapt doar cu petale de salcam, nu cu florile intregi pentru ca am un mic mofturos in casa si nu ar fi mancat. Asa nu le-a observat prin aluatul de clatita si le-a devorat. Dar voi, daca nu aveti acelasi gen de mofturos la indemana puteti pune florile intregi ca nu-i nici o problema.
Fiind vorba de niste clatite in care trebuia sa ”ascund” strategic flori de salcam, am facut aluatul putin mai gros decat de obicei si am copt niste clatite nu subtiri cum se fac de obicei ci mai groase, ca la faimoasele pancakes americane.
Reteta de clatite cu flori de salcam
- Ingrediente pentru reteta de clatite cu flori de salcam
25 grame de petale de salcam
2 oua
1 litru de lapte
un praf de sare
500 grame faina alba de grau
2 plicuri de zahar vanilat
un praf de sare
putin ulei pentru uns tigaia (aproximativ 50 de grame)
- Mod de preparare pentru reteta de clatite flori de salcam
- Batem bine ouale si le amestecam cu laptele si zaharul vanilat apoi adaugam si florile de salcam (sau doar petalele pentru cei mai pretentiosi) si amestecam.
- Adaugam apoi si faina cernuta in prealabil impreuna cu sarea si o incorporam pana obtinem un aluat de consistenta smantanii.
- Incalzim bine, la foc mediu, o tigaie antiaderenta, adaugam putin ulei cat sa o ungem usor si turnam cantitatea dorita din compozitia de clatite. De obicei un cat incape intr-un polonic.
- Lasam sa se coaca aproximativ un minut, un minut si jumatate dupa care o intoarcem, cu grija, pe partea cealalta.
- Procedam la fel si cu restul de aluat pana terminam de facut toate clatitele.
- Le servim calde ungand in prealabil clatitele cu dulceata din flori de salcam, cu zahar sau fara zahar, dupa dorinte, preferinte si disponibilitati.
Pofta buna sa aveti!
Alte retete de clatite:
Clatite cu crema de branza si ciocolata (click aici pentru reteta)
Clatite frantuzesti cu sos de portocale (click aici pentru reteta)
Clatite cu branza camembert si sos de portocale (click aici pentru reteta)
Iuliana says
Mor de pofta! Si la noi salcamii din oras s-au cam trecut…
Claudia V says
Serios? Deja s-au scuturat salcamii la voi? De fapt nu ma mir la cat de frig e in continuare pe aici :(