Dupa ce v-am aratat cum am gatit eu o reteta de hummus imbunatatita, adica un pate de naut cu susan si ardei copti, dar si baba ganoush, adica salata de vinete libaneza, ambele retete specifice culturii culinare a lumii arabe, nu puteam sa las toamna sa treaca fara sa testez o alta reteta orientala gustoasa si usor de facut: muhammara. Mai pe intelesul nostru, pasta de ardei copti cu nuca, o reteta, specifica de data asta bucatariei Siriene, in care ingredientele de baza sunt ardeii rosii, nucile, pesmetul si uleiul de masline.
De asemenea se mai pot adauga usturoi, zeama de lamaie, condimente precum chimenul si melasa de rodii pe care o puteti inlocui cu miere de albine dat fiind faptul ca aceasta se gaseste mai greu pe meleagurile noastre. De asemenea pesmetul se poate inlocui chiar si cu o felie de paine iar nuca se poate adauga fie cruda, fie putin prajita, in functie de preferintele voastre.
Prima data cand am citit despre reteta de pasta de ardei copti cu nuca m-am dus cu gandul, automat, la piureul de sfecla rosie cu nuca, reteta despre care v-am spus deja pe site, anul trecut. Si cum mi-a placut foarte mult acea combinatie am zis ca nici aceasta dintre nuca si ardei copti nu are cum sa nu fie buna. Bineinteles ca a fost chiar peste asteptari de gustoasa!
Pasta de ardei copti cu nuca am citit ca se poate face si in varianta de reteta raw vegan, adica cu ardeii cruzi si fara pesmet (paine). Nu va mai avea acelasi gust dar ideea e ca se poate adapta si la acest stil alimentar. Nu am testat inca si varianta asta dar cred ca iese foarte gustoasa.
Reteta de muhamara este clasificata ca si dip, adica sos care insoteste o carne facuta la gratar, pestele sau kebabul. Insa se poate consuma si ca si aperitiv impreuna cu o felie de paine prajita sau biscuiti sarati. Eu una asa am consumat-o, ca si aperitiv. Alegerea o faceti voi ;)
Reteta de pasta de ardei copti cu nuca
- Ingrediente pasta de ardei copti cu nuca
500 grame de ardei copti curatati de samburi si coaja
100 de grame de miez de nuca
zeama de la o jumatate de lamaie
un catel de usturoi
un sfert de ceapa mica
un sfert de lingurita de coriandru macinat
un sfert de lingurita de chimen macinat
o lingurita de miere sau melasa de rodii
o felie de paine (sau doua linguri de pesmet)
sare, piper, chilli dupa gust
o lingura, doua de ulei de masline
- Mod de preparare pasta de ardei copti cu nuca
- Taiem bucati mai mici ardeii copti, nuca, ceapa, usturoiul si painea
- Cu ajutorul robotului de bucatarie le transformam intr-o pasta omogena pe care o transferam apoi intr-un castron
- Adaugam coriandrul, chimenul, mierea (melasa de rodii), sare, piper si chilli dupa gust
- Punem si cele doua linguri de ulei si zeama de lamaie si amestecam totul bine
- Dam la rece pentru macar jumatate de ora ca sa se intrepatrunda aromele si apoi servim ca si aperitiv sau dip (sos) alaturi de o friptura, de exemplu
Pofta buna sa aveti!
Mihaela Perju says
Foarte interesanta reteta. Totusi am o intrebare: ardeii cruzi au greutatea de 500 de grame, apoi se coc? Sau va referiti la 500 g ardei dupa ce au fost copti ?
Claudia Vasilache says
Cantariti dupa ce au fost copti si curatati de samburi. Poate nu m-am exprimat prea bine daca nu se intelege. Am sa corectez. Multumesc!
Adriana Ivan says
Nici ardeii copți, nici nucile nu-s pe placul meu, dar tot aș gusta din ce ai facut tu aici!
Claudia Vasilache says
Nu pot decat sa ma bucur :)
Cerasela says
Claudia iti multumesc frumos pentru reteta ! Am facut-o in varianta raw ( o voi face si in varianta clasica :) ) este super gustoasa . In loc de pesmet am pus seminte de in galben macinat .
flori de mandarin says
Mi-ai lăsat gura apă :) Arată minunat!
Claudia V says
:) Ma bucur!
Multumesc ;)
Iuliana says
Foarte interesanta reteta. Sunt sigura ca mi-ar placea si mie combinatia de ardei copti si nuca.
Claudia V says
Cu siguranta! :) Sa incerci si sfecla cu nuca. O nebunie! :)