E ceva vreme de cand imi tot propun sa fac o prajitura cu mac asa ca de Sfanta Maria mi-am servit invitatii cu aceasta delicioasa prajitura cu mac si crema de mascarpone cu ananas. Initial m-am gandit sa o fac cu struguri sau prune fiindca se gasesc din belsug in aceasta perioada. Insa, cum am vrut sa reduc cantitatea de zahar alb din compozitie am preferat sa o fac cu ananas si trebuie sa va spun ca a iesit cu un gust si o aroma deosebita. Cremozitatea branzei mascarpone si dulceata aromata a ananasului s-au combinat perfect.
Si cum nu am o tava cu pereti detasabili am folosit forma pe care o folosesc pentru torturi asa ca aceasta reteta, mai ales daca ii dublat cantitatile de la crema de mascarpone si ananas o puteti foarte usor transforma intr-un tort cu care sa va suprindeti placut invitatii.
Este o reteta simpla si usor de facut si care nu va va da mari batai de cap. Mie cel putin deserturile astea facute cu crema pregatita la rece mi se par foarte practice.
Iar daca va grabiti si nu vreti sa mai coaceti si blatul cu mac, puteti doarte usor folosi piscoturi insiropate peste care adaugati crema de mascarpone. Vedeti cat este de versatila aceasta reteta? In plus ingredientele se gasesc usor si in orice sezon deci o puteti face tot timpul anului. Si daca va place macul la fel de mult cum imi place puteti sa va cumparati o cantitate mai mare la un pret mai bun de la Green Sense despre care v-am mai spus ca are in oferta multe seminte, fructe uscate si condimente la preturi foarte bune.
Reteta de prajitura cu mac si crema de mascarpone cu ananas
- Ingrediente prajitura cu mac si crema de mascarpone cu ananas
– pentru blat
4 oua
50 de grame de unt
3 linguri de zahar pudra
1/2 plic de praf de copt
un praf de sare
5 linguri de faina
cateva picaturi de esenta de vanilie
30 de grame de mac
– pentru crema
continutul a jumatate de cutie de ananas (fruct si sirop)
250 de grame de mascarpone
200 de grame de smantana de 12% grasime
4 lingurite de zahar pudra
un plic de gelatina
- Mod de preparare prajitura cu mac si crema de mascarpone cu ananas
- Aprindem cuptorul la 190 de grade si il lasam sa se incalzeasca.
- Separam albusurile de galbenusuri
- Galbenusurile le frecam impreuna cu zaharul pana devin o spuma dupa care incorporam untul topit in prealabil si adus la temperatura camerei si macul. Amestecam pana cand devine o crema omogena.
- Albusurile le batem bine impreuna cu un praf de sare, pana cand devin ferme dupa care le incorporam usor, cu miscari de jos in sus in compozitia de galbenus, unt si zahar, amestecad totul bine.
- Adaugam faina cernuta impreuna cu sarea si praful de copt, precum si esenta de vanilie.
- Punem hartie de copt intr-o tava de tort, de 26 cm diametru, cu peretii detasabili si turnam compozitia de mai sus.
- Dam la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
- Facem testul cu scobitoarea si daca este gata inchidem cuptorul, scoatem tava si lasam la racit
- Cand blatul este racit scoatem hartia copt de pe blat, il punem pe un platou si adaugam in jurul lui peretii detasabili de la forma in care l-am copt si ne apucam de facut crema
- Bucatile (pulpa) de ananas, impreuna cu mascarpone, zaharul si smantana le adaugam in blender si le omogenizam bine
- Gelatina impreuna cu doua linguri de apa o dizolvam pe baie de aburi. Adaugam si doua linguri din compozitia de mascarpone si smantana si amestecam bine pana gelatina este bine dizolvata. Lasam sa se raceasca putin si apoi o adaugam in crema de mascarpone amestecand bine compozitia rezultata
- Insiropam pandispanul cu zeama de la siropul de ananas
- Turnam peste blat crema de mascarpone si dam prajitura la rece pana a doua zi cand dam deoparte inelul detasabil si o ornam simplu presarand seminte de mac pe deasupra.
Pofta buna sa aveti!
Alte retete de prajituri:
Prajitura cu crema de ciocolata si jeleu de visine (click aici pentru reteta)
Prajitura cu mascarpone si piure de castane (click aici pentru reteta)
Prajitura ”Alba ca Zapada” (click aici pentru reteta)
Iuliana says
Imi place, place, place! Si macul, si ananasul si mascarpone si toata prajitura ta! :)
Claudia V says
Ma bucur!
Si noua ne-a placut asa ca ma bate gandul sa o fac mai des :))