Prajitura asta sta in draft de mai bine de o luna, cred. Cam de pe cand visinile se coaceau frumos in copac. Da, stiu, acum nu mai sunt, insa cine a fost strangator sigur are ceva visine puse pe iarna la congelator si o poate incerca. La mine cel putin visinele congelate nu lipsesc din proviziile pentru iarna.
Din pacate nu am reusit sa va dau reteta de prajitura cu crema de ciocolata si jeleu de visine la timp ca sa o testati cu fructe proaspete. Ocupata fiind cu concursul sponsorizat de Horeca, efectiv nu am mai avut timp sa o scriu. Puteti insa sa face prajitura, daca nu aveti visine congelate, folosind altfel de fructe de sezon. Si, ca sa iasa aproximativ cu aceleasi culori, ati putea inlocui visinele cu prune, de exemplu, ca tot a inceput acum sezonul lor.
E intr-adevar o prajitura un pic mai migaloasa dar in final veti fi incantati de gustul acesteia dat fiind ca este o combinatie de blat cu albusuri si faina de migdale, crema de ciocolata, mousse acrisor cu iaurt si un strat de jeleu care incheie prajitura. Daca o testati, chiar si in alta varianta, cea cu prune, de exemplu, astept parerea voastra insotita chiar si de o poza pe care o puteti incarca prin formularul de la comentarii. Spor la gatit ;)
Reteta de prajitura cu crema de ciocolata si jeleu de visine
- Ingrediente pentru reteta de prajitura cu crema de ciocolata si jeleu de visine
blat dacquoise cu migdale
100 grame de migdale macinate
4 albusuri
85 grame de zahar
25 grame de faina
un varf de cutit de sare
cremeaux au chocolate
200 smantana dulce de 12 % grasime
50 ml lapte dulce de 3,5% grasime
30 grame de zahar
4 galbenusuri
5 grame de gelatina
24 ml apa
50 grame de ciocolata neagra cu 45% cacao
mousse de iaurt cu gem de visine
100 grame de gem de visine
400 grame de iaurt grecesc (10% grasime)
200 grame de smantana pentru frisca de 20% grasime
o lingura de zahar pudra vanilat
8 grame de gelatina
patru linguri de apa
jeleu de visine
300 grame de visine
doua linguri de zahar
5 grame de gelatina
trei linguri de apa rece
- Mod de preparare pentru reteta de prajitura cu crema de ciocolata si jeleu de visine
- Am inceput prin a face blatul dacquoise procedand ca in reteta de rulada cu blat de nuca si curd de visine cu diferenta ca de data asta am copt blatul intr-o tava mai mica cu dimensiunile de 17/26 cm.
- Cat am lasat blatul la racit m-am apucat de facut crema de ciocolata (cremeux au chocolate) incepand a mixa zaharul cu galbenusurile pana cand au devenit ca o crema.
- Am amestecat frisca cu laptele intr-o craticioara pe care am pus-o apoi pe foc si am adus-o la punctul de fierbere dupa care am luat-o de pe foc si am turnat fierbinte peste galbenusuri ametecand continuu.
- Am pus iar vasul pe foc si am fiert pana cand s-a ingrosat crema dupa care am luat de pe foc si am adaugat ciocolata rupta bucati. Am amestecat pana cand aceasta s-a topit.
- Am pus gelatina la hidratat pentru zece minute dupa care am topit-o pe baie de aburi.
- Am luat o lingura din compozitia de crema si am adaugat-o in gelatina, am amestecat si apoi am pus totul peste crema omogenizand.
- Am turnat crema de ciocolata peste blatul daquoise si am dat la rece pana cand s-a intarit crema.
- Pentru a face mousse-ul de iaurt cu gem de visine am procedat astfel: am amestecat gemul cu iaurtul si separat am facut frisca procedand ca aici.
- Am amestecat apoi iaurtul cu frisca omogenizand cu miscari usoare, de jos in sus, pentru a pastra aerarea acesteia.
- Am pregatit gelatina procedand asa cum am explicat cand am descris mai sus cum se face cremeux de chocolate dupa care am amestecat-o cu mousse-ul de iaurt si gem, am turnat peste blat si cremeux dupa care am dat la rece pana cand s-a intarit si stratul de mousse.
- Pentru a face jeleul de visine, am pasat visinile cu ajutorul unui blender si le-am transformat in piure de fructe.
- Am adaugat peste acest piure zaharul, am amestecat si apoi le-am pus intr-o craticioara, pe foc. Am fiert aproximativ cinci-sase minute dupa care am luat de pe foc si am lasat la racit.
- Cand a ajuns la temperatura camerei am adaugat si gelatina asa cum am explicat mai sus, am amestecat si am turnat peste prajitura dupa care am dat la rece pana s-a intarit jeleul.
- Am taiat prajitura si apoi am ornat bucatile cu putina ciocolata topita si frisca.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Eu nu am visine la congelator, asa ca vin la tine sa ma servesti cu o feliuta :)
Claudia V says
Te astept cu drag! Dar pana ajungi tu la mine, nu ai vrea sa incerci reteta cu … prune ;)