Sfarsitul de vara umple pietele cu legume si fructe care se coc acum, la sfarsit de sezon, una dintre ele fiind si vanata pe care noi, romanii, suntem obisnuiti sa o gatim mai mult sub forma de salata de vinete. Este cea mai usor de facut reteta si cea mai cunoscuta pe la noi, ramasa ca o traditie. Insa vinetele se pot folosi in multe alte retete simple si usoare, cum ar fi de exemplu, vinete marinate cu usturoi sau o tocanita de vinete in stil italian (reteta traditionala italiana). Chiar si banala noastra salata de vinete pe care noi suntem obisnuiti sa o facem cu maioneza, se poate pregati mult mai sanatos facand o reteta traditionala in cultura gastronimica din tarile arabe cunoscuta sub numele de babaganoush. Si astea sunt doar cateva dintre modurile in care putem gati vanata. Mai exista si multe alte posibilitati si retete simple cum ar fi aceasta reteta de musaca de vinete cu carne tocata si a carei reteta o sa o scriu mai jos.
Reteta de musaca de vinete cu carne tocata
- Ingrediente musaca de vinete cu carne tocata
trei vinete mari
20o grame de carne tocata de vita/porc
patru rosii mari
150 grame de pastă de ardei copti
200 ml de apa
doua linguri de ulei
o jumatate de lingurita de busuioc
o jumatate de lingurita de ghimbir praf
o jumatate de lingurita de boia dulce de ardei
un varf de cutit de boia iute de ardei
sase linguri de parmezan
- Mod de preparare musaca de vinete cu carne tocata
- Curatam vinetele de coaja, le taiem rondele si apoi punem in apă cu sare pentru a scoate amareala din ele
- Punem uleiul intr-o tigaie si il incalzim usor
- Adaugam 3 rosii taiate cat mai mic (sau chiar date pe razatoare), pasta de ardei, condimentele si o cana mica cu apa dupa care lasam totul sa scada la foc mic.
- Cat timp se face sosul de rosii punem carnea tocata intr-o tigaie antiaderentă si o prajim un pic, doar cat sa isi schimbe culoarea
- Adaugam carnea peste sosul de rosii si lasam totul sa fiarbă pana cand acesta ajunge la consistenta dorita (e bine sa il lasati mai apos deoarece va mai scadea si cat sta musacaua la cuptor) si cand este gata, il luam de pe foc si il lasam la racit macar un sfert de ora.
- Ungem o tava cu putin ulei si incepem sa punem un strat de vinete peste care presaram jumătate din cantitatea de parmezan si trei sferturi din cantitatea de sos. Adaugam un alt strat de vinete si la fel presaram parmezan-ul si sosul ramas.
- Taiem rosia ramasa in rondele sau felii, o asezam pe deasupra si dam tava la cuptor, la foc mediu timp pana se fac vinetele si scade zeama (aproximativ trei sferturi de ora, in functie de cuptor)
Pofta buna sa aveti!
Maria Lungu says
Minunata reteta,abia astept s-o fac.Este usoara si-o pot face si mai dietetica,cu carne de curcan.Multumesc,doamna pentru reteta.O zi binecuvantata va doresc.
Claudia V says
Ma bucur ca am putut sa iti fiu de ajutor, Maria!
Spor la gatit si poate revii cu o poza dupa ce faci reteta :)
Iuliana says
Musaca cu dovlecei am facut, dar cu vinete nu. Nu inca! ;) Merci de idee si de reteta.
Claudia V says
Oricand cu placere, Iuliana :)