Prajitura Alba ca Zapada (reteta veche)
Astazi vorbim despre … ”Alba ca Zapada” insa nu despre cunoscutul film de desene animate marca Walt Disney ci despre prajitura Alba ca Zapada, a carei reteta vine din timpuri ceva mai indepartate.
Nu stiu cati ani sa aiba reteta asta si nici cine ar trebui sa isi aroge drepturi de autor asupra ei. Stiu doar ca am gasit-o in caietul vechi cu retete al matusii mele si ca este una dintre retelele copilariei mele.
Continui deci, astazi, prin aceasta reteta de prajitura Alba ca Zapada (retea veche), seria inceputa acum doua saptamani (cand am publicat reteta de prajitura cu bulion si crema de rahat si lamaie – click aici pentru reteta), a retetelor vechi redescoperite si readuse la viata. Reteta de astazi de prajitura Alba ca zapada este o reteta simplu de facut, are in compozitie foi si o crema ca de cremsnit, asa ca daca va place genul acesta de prajitura neaparat sa incercati reteta.
Pe net, daca e sa cautati aceeasi reteta o veti gasi in diferite variante si chiar sub diferite denumiri. Eu am facut-o exact dupa indicatiile gasite in caietul vechi. Facand, ce-i drept, in acelasi timp si un exercitiu de imaginatie deoarece dupa cum vedeti si in poza reteta este scrisa sumar si fara a avea cantitati exacte.
Din cantitatile date in reteta originala nu va va iesi o portie prea mare de prajitura. Si nici nu va iesi asa de inalta cum am mai vazut in alte retete. De aceea, daca vreti sa faceti o cantitate mai mare va trebui sa dublati cantitatile de la ingrediente si sa faceti mai multe foi.
- – pentru foi
- un ou
- 2 linguri de lapte
- 2 linguri de zahar
- 100 grame de unt
- o lingurita de amoniac
- trei linguri de zeama de lamaie
- faina cat cuprinde (cantarit – 270 de grame faina tip 654)
- – pentru crema
- 600 ml lapte dulce
- 2 linguri de zahar
- 5 linguri de faina
- 100 grame de unt
- coaja rasa de la o portocala de marime medie
Mod de preparare pentru retetea de prajitura Alba ca zapada
– pentru foi
- Amestecam intr-un castron oul cu laptele si zaharul si le batem bine cu ajutorul unui tel sau mixer de mana.
- Topim untul un minut la microunde si il adaugam in compozitia de ou. Amestecam bine.
- Stingem amoniacul cu zeama de lamaie, combinandu-le si apoi adaugam amestecul in compoziti de unt si ou.
- Incorporam faina pana cand obtinem un aluat compat, omogen, elastic si care nu se mai lipeste de maine. Nota! In reteta era specificat ”faina cat cuprinde”. Eu am preferat sa o cantaresc in ideea ca poate va fa fi mai usor insa este posibil ca aceasta cantitate sa nu fie suficienta. Adaugati deci, mai mult sau mai putin.
- Impartim aluatul in trei bucati de cantitati egale, pe cat posibil, il punem intr-un castron, acoperim cu folie alimentara ca sa nu se usuce si dam la frigider pentru un sfert de ora ca sa se intareasca putin untul.
- Dupa ce a trecut acest timp, incingem cuptorul la 180 de grade.
- Pregatim o foaie de copt de dimensiunea tavii de la aragaz pe care apoi o punem pe masa de lucru.
- Scoatem bucatile de aluat din frigider, luam o bucata si o intindem pe direct pe hartia de copt, cu ajutorul unui sucitor, ajutandu-ne eventual si de putina faina. Intinderea o vom face prin miscari usoare de inainte-inapoi, in asa fel incat la sfarsit sa avem un aluat bine intins si cat mai subtire. Nota! Nu va faceti probleme daca foaia nu va iesi dreapta pe la colturi. O veti indrepta cand taiati prajitura la final.
- Punem hartia de copt cu foaia de aluat intinsa peste ea, in tava, o intepam din loc in loc (am explicat aici de ce) si dam tava in cuptorul incins pentru 7-8 minute. Atentie! Foaia este cu unt si e foarte subtire asa ca daca nu stam cu ochii pe ea e posibil sa se arda. Se coace foarte repede.
- Cat prima foaie se coace procedam la fel pentru a intindem si celelalte doua foi.
- Cand foaia incepe sa se rumeneasca pe margini scoatem tava din cuptor si punem foaia coapta pe un gratar ca sa se raceasca.
- Coacem si celelate doua foi procedand la fel dupa care le lasam la racit si ne ocupam de crema.
– pentru crema
- Pentru a face crema impartim cantitatea de lapte dulce in doua, 400 de grame le punem, intr-un vas, la foc mic si lasam sa fiarba impreuna cu zaharul.
- Restul de 200 de grame de lapte rece il amestecam cu faina. Peste faina turnam laptele rece, incetul cu incetul amestecand bine pana cand obtinem o compozitie care arata ca o smantana si nu are cocoloase.
- Aceasta compozitie o punem in vasul cu laptele care fierbe la foc mic, amestecand continuu ca sa nu se prinda de fundul vasului si sa nu se arda. Eventual mai luam oala de pe foc, continuand sa amestecam, dupa care o punem iar pe foc.
- Lasam sa fiarba usor pana cand compozitia se ingroasa si devine de consistenta unei creme dupa care luam de pe foc si lasam la racit, acoperind vasul cu o folie alimentara sau amesecand din cand in cand in crema.
- Cand crema s-a racit adaugam coaja de portocala si untul frecat spuma.
- Amestecam bine si apoi impartim crema in doua (daca avem trei foi).
- O parte o punem peste prima foaie si intindem bine, punem peste ea a doua foaie si apoi restul de crema si a treia foaie.
- Dam la rece pana a doua zi cand o putem taia bucati, pudra cu zahar pudra si servi cu pofta.
Pofta buna sa aveti!
Alternative:
Tot din aceeasi serie a retetelor vechi mai puteti opta si pentru:
Prajitura cu bulion si crema de rahat cu lamaie (click aici pentru reteta)
Salam de biscuiti cu rahat si stafide (click aici pentru reteta)
mitrache Elena says
unde e zaharul de la crema?????
Claudia Vasilache says
In reteta :) E scris acolo.. 2 linguri de zahar dar daca vreti puteti pune mai mult. Noi nu mancam asa de dulce in general!
Roxana Horvath says
Asa este rețeta veche însă de ce nu s tie unde adăugați zeama de la lămâie in crema rece și nu spuneti cum..?acessta crema trebuie sa fie dulce acrișoară altfel are gust lesiu.. zeama de lămâie se Adaugă foarte încet câte putin altfel se taie crema imediat .. asta e partea cea mai grea. Se pune după gust.. fiecare cât vrea de acrișoară ! In rețeta modernă nu mai facem lapte cu făina.. punem mascarpone cu zahăr pudra in cantități egale! Și mai este o mențiune.. se pune coaja de lămâie f putina… de asta e de lămâie..nu??
Laura says
Faina reteta, n-am incercat-o niciodata, m-au intimidat foile acelea lungi si multe. O sa incerc s-o fac dupa reteta ta. Sigur imi va iesi foarte buna.
Iuliana says
Imi plac prajiturile cu foi si crema, sper doar sa am timp sa o incerc si pe a matusii tale cat de curand. Mama face o alta varianta, tot Alba ca Zapada se numeste, dar e cu 5 foi si cu crema de lamaie.
Claudia V says
Da, stiu ca mai este o varianta si cred ca e chiar mai buna. Mie imi plac cremele putin acrisoare. Insa nu am vrut sa modific prea mult reteta originala din caietul matusii mele asa ca am incercat sa ma tin de ea.
Baietelul meu a fost super incantat de ea. Normal…crema, dulce….:)))
Carmevera says
Foarte buna aceasta reteta , am avut-o de la o colega si o tot faceam de sarbatori, din pacate am ramas fara caietul cu retete ( comoara ) si nu am mai gasit-o . Multumesc mult .Sarbatori cu frumos si bine tuturor ,sanatate si pace !
Claudia Vasilache says
Cu drag! Ma bucur ca am putut sa va fiu de ajutor! Sanatate si sarbatori fericite si dumneavoastra :)