De obicei traditionalele noastre sarmale le facem din carne si le invelim in foi de varza sau frunze de vita de vie. Sarmalutele insa se pot face si folosind urda in loc de carne drept pentru care m-am decis sa incerc si aceasta varianta. Si ca sa merg pana la capat cu ideea de nou am inlocuit si traditionalele frunze de vita de vie sau varza cu frunze de fasole. Ce a iesit? Niste delicioase sarmale cu urda pe care le puteţi vedea în poze. Si daca va place ideea puteţi încerca reteta pe care o gasiti mai jos.
Reteta de sarmale cu urda invelite in frunze de fasole
- Ingrediente sarmale cu urda invelite in frunze de fasole:
350 grame de urda
un morcov
o ceapa
o legatura de marar
o legatura de patrunjel
150 grame de orez
un ou
50 grame de malai sau pesmet
o lingura de ulei
200 grame de suc de rosii
sare
piper
frunze de fasole
dovlecei
apă sau bors de putina
- Mod de preparare sarmale cu urda invelite in frunze de fasole:
- Incepem prin a taia ceapa si a da morcovul pe razatoare dupa care punem intr-o tigaie o lingura de ulei, o lasam sa se incinga putin si adaugam legumele de care va spuneam mai sus. Adaugam si un pic de apa pentru a scadea temperatura uleiului si a nu praji legumele ci doar a le inabusi.
- Lasam sa se caleasca doua, trei minute, dupa care adaugam peste ele orezul si inca putina apa cat sa il cuprinda. Lasam sa fiarba pana de inmoaie legumele dupa care luam tigaia de pe foc si lasam compozitia sa se raceasca.
- Dupa ce s-a racit pregatim compozitia finala amestecand urda cu marar, cu oul batut bine si malaiul dupa care adaugam compozitia de orez si legume. Amestecam bine totul si potrivim de sare si piper.
- Separat oparim frunzele de fasole, le lasam sa se raceasca dupa care incepem sa facem sarmalele. Punem frunza in palma, adaugam o cantitate din compozitie, rulam usor frunza pana la jumatate, tragem marginile peste sarmaluta in formare si apoi rulam pana la capat.
- Dupa ce am format toate sarmalutele, le punem in oala, le acoperim cu bors si bulion pe trei sferturi, punem oala pe foc si dam un clocot dupa care punem oala la cuptor, la foc mic pentru 40-45 de minute, pana scade apa si se fac si frunzele de fasole.
- Tips&Trics:
Funzele de fasole se pot inlocui si cu frunze de vita de vie iar daca nu aveţi prea multe frunze la dispoziţie puteti face chiar si dovlecei umpluti.
Le puteti servi cu putină smantana si alaturi de o mamaliguta traditionala.
Pofta buna sa aveti!
Daca va place reteta puteti sa o distribuiti pe retelele sociale si sa o evaluati cu cinci stelute.
[…] plac sarmalele? Mie da, insa asa cum stie deja multa lume, traditionalele sarmalute cu carne si orez nu prea […]