Sarmale de post cu ciuperci invelite in frunze de stevie. Cum se fac sarmalele de post cu legume
De ceva vreme, la noi sarmalele vegane sunt un ”must have” saptamanal. Nu ca ne plac noua asa de mult dar cum baietelul meu e mofturos la mancare dar a descoperit intamplator gustul sarmalelor, am speculat si eu preferintele lui si am facut din asta o ocazie ”pentru a-l convinge fara sa stie” sa manance mai multe legume.
Ei bine, domnisorul meu in devenire (sper sa zambesti peste timp cand vei citi aceste randuri :) ) a mancat cu pofta sarmale de post cu ciuperci in loc de carne. Evident ca frunza de stevie a fost recuta pe lista interzisa la gustat (din pacate) insa important e ca a mancat si altceva decat ce mananca de obicei.
Ce-i drept, nu-i usor sa fii mama atunci cand ai un copil mofturos la mancare, slab ca un bat dar pe care trebuie sa il cresti cat mai bine. Poate nu e chiar corecta pacaleala dar e sanatoasa asa ca eu una o recomand. :)
Reteta de sarmale de post cu ciuperci invelite in frunze de stevie
- Sarmale de post cu ciuperci invelite in frunze de stevie
doi morcovi medii
doua cepe mari
250 grame de ciuperci
200 grame de orez
o legatura de marar
o legatura de loboda
sare, piper
doua linguri de faina de malai
100 ml ulei
400 ml apa
200 ml suc de rosii
frunze de stevie pentru invelit
- Sarmale de post cu ciuperci invelite in frunze de stevie
- Spalam legumele si le curatam. Taiem ceapa si ciupercile marunt iar morcovul il dam pe razatoarea mica.
- Punem 50 de grame de ulei intr-o tigaie, il incalzim si adaugam ceapa si morcovul si lasam la calit zece minute. La sfarsit adaugam si mararul si loboda taiate marunt si le calim impreuna doua-trei minute.
- In alta tigaie incalzim restul de ulei si adaugam ciupercile. Am calit separat deoarece ciupercile lasa zeama.
- Concomitent punem si orezul la fiert in 400 ml de apa si il lasam sa fiarba cat timp se calesc legumele.
- Cand legumele s-au calit usor iar orezul s-a fiert putin le dam deoparte, scurgem orezul si lasam sa se raceasca.
- Intr-un vas incapator pregatim compozitia pentru sarmale de post cu ciuperci, amestecand toate legumele, orezul si 100 ml de suc de rosii, dupa care punem faina de malai ca sa legam compozitia.
- Frunzele de stevie le spalam si le oparim cateva secunde in apa fierbinte, le lasam la racit si apoi formam sarmalutele.
- Punem intr-o oala incapatoare cateva frunze de stevie pe fund si apoi asezam fiecare sarmaluta pe care o formam, in picioare, una langa alta.
- Adaugam apa si restul de suc de rosii cat sa lel cuprinda.
- Asezam oala pe aragaz si dupa ce incepe sa clocoteasca o punem la cuptor pana scade apa, aproximativ 40 de minute, la 180 de grade.
- Servim cu sau fara mamaliguta alaturi ;)
Pofta buna sa aveti!
Alte retete de sarmale :
Sarmale vegetariene cu quinoa si gulie (click aici pentru reteta)
Sarmale cu urda invelite in frunza de vita de vie (click aici pentru reteta)
Sarmale din carne de pui (click aici pentru reteta)
Iuliana says
Poti sa ma pacalesti si pe mine, te rog? Ca mor de pofta aici! Mie imi plac oricum mai mult sarmalele de post decat cele cu carne, indiferent in ce ar fi invelite :)
Claudia V says
Te pacalesc :p Dupa cum vezi le-am pozat intregi.
Nu se stie cu ce sunt. :)))