Despre quinoa se stie deja ca este o pseudocereala cu multe proprietati si consumul acesteia este benefic sanatatii noastre. Se foloseste foarte des in regimurile vegetariene pentru ca este o sursa bogata de proteine, vitamine si minerale. Inlocuieste cu succes si orezul in cazul regimurilor persoanelor cu intoleranta la gulten.
Quinoa se gateste foarte usor insa trebuie sa tinem cont de doua lucruri: trebuie spalata foarte bine in mai multe ape pentru ca are saponine care ii pot da un gust amar si trebuie pusa la inmuiat peste noapte in apa cu putin otet, iaurt, zer pentru a neutraliza antinutrientii.
Dar sa revenim la reteta de astazi de gulii umplute si sa vedem cum se face urmand ca saptamana viitoare sa va dau si o retea de sarmalute cu quinoa :)
Reteta de gulii umplute cu quinoa si verdeturi
- Ingrediente gulii umplute cu quinoa si verdeturi
trei gulii
doua linguri de quinoa fiarta
o ceapa
cateva fire de usturoi verde,
o legatura de patrunjel
o lingura de ulei
o cana de bulion
o cana de apa
sare, piper
- Mod de preparare gulii umplute cu quinoa si verdeturi
- Curatam guliile si le oparim punem la fiert in apa cu sare timp de zece minute-un sfert de ora.
- Scoatem guliile din apa si cu ajutorul unei linguri scobim interiorul acestora facand o gaura in mijlocul fiecareia.
- Tocam marunt miezul de gulie indepartat.
- Intr-o cratita punem o lingura de ulei, incalzim si adaugam ceapa curatata si tocata marunt.
- Lasam jumatate de minut sa se combine cu uleiul cald si adaugam putin apa. Lasam sa fiarba cinci minute.
- Adaugam usturoiul verde, patrunjelul si jumatate din cantitatea de miez de gulie tocat marunt. Amestecam bine lasand pe foc.
- Adaugam jumatate de apa si de bulion si lasam la foc mic inca cinci-zece minute.
- Luam de pe foc compozitia, adaugam quinoa fiarta in prealabil si amestecam totul bine.
- Umplem guliile cu compozitia rezultata.
- Punem guliile intr-un vas in care am pus restul de miez de gulie, apa si bulion.
- Acoperim vasul cu folie de aluminiu si il dam la cuptor, la foc mediu timp de 40-45 de minute sau pana vedem ca gulia s-a inmuiat.
- Servim calde si cu pofta.
Pofta buna sa aveti!
Daca va place reteta nu ezitati sa o evaluati cu cinci stelute si sa o distribuiti pe retelele sociale! Multumesc!
adnia says
bun! am facut si eu mai demult si tare mult ne-au placut :)