Zilele trecute, pe la noi prin piete, au inceput sa apara ciupercile culese din padure. Si cum noi suntem intr-o zona subcarpatica si avem in jur destule paduri de foioase si conifere painsoarele se gaseau din belsug. Asa ca nu am putut rezista tentatiei de a face o tocanita de ciuperci cu mamaliga alaturi.
Tocanita de ciuperci, dupa aceasta reteta, o puteti practic face folosind orice fel de ciuperci, fie cele de padure care mie mi se pare mai gustoase, fie cele de cultura cum sunt ciupercile Champignon. Este o reteta simpla, usor de facut si adaptabila la ingredientele pe care le aveti.
Reteta de tocanita de ciuperci cu mamaliga
- Ingrediente tocanita de ciuperci cu mamaliga:
750 grame de ciuperci de padure (eu am folosit painisoare)
o ceapa
o legătura de marar
o lingurita de faină
100 ml lapte sau apa
2-3 catei de usturoi (sau mai mult in functie de gusturi)
2-3 linguri de ulei
condimente: sare, piper dupa gust
- Mod de preparare tocanita de ciuperci cu mamaliga:
- Spalati si curatati ciupercile, le scurgeti un pic de apă si le taiati marunt.
- Taiati si ceapa marunt. La fel si usuroiul.
- Puneti uleiul intr-o tigaie si cand s-a incalzit un pic adaugati usturoiul si ceapa pe care am lasati practic sa se inmoaie, nu să se prajească! Pentru a face acest lucru flacara aragazului trebuie sa fie la foc mic spre mediu.
- Cand ceapa este gata adaugati ciupercile taiate, acoperiti totul cu un capac si le lasati sa scada. Ele vor lasa apa deci nu trebuie sa va faceti griji ca se vor arde.
- Spre final adaugati usturoiul taiat feliute (daca doriti mai usturoiat) si marar tocat marunt si mai lasati sa fiarba putin.
- Intre timp faceti din lapte si faină un fel de sos adaugand treptat laptele in faină pana se face totul ca o pasta de consistenta unei smantani nu prea groasa.
- Cand ciupercile sunt gata turnati acest sos peste ele in tigaie, amestecati bine totul si mai lasati sa fiarbă cateva minute.
- Pentru un plus de savoare, la sfarsit puteti adauga un pic de marar pe deasupra.
Serviti totul cu o mamaliguta calda alaturi!
- Tips&Trics:
Dacă sosul îl faceţi cu apă în loc de lapte veţi avea o tocănită delicioasă pentru mesele din zilele în care este post.
Dacă nu aveţi ciuperci de pădure puteţi încerca să folosiţi orice alt fel de ciuperci la preparea tocăniţei.
Pofta buna sa aveti!
Diana Solomon says
usturoiul se adauga odata cu ciupercile?
Claudia V says
Da, poti pune si asa sau odata cu ceapa. Noi nu suntem pretentiosi ca italienii ca sa aruncam usturoiul dupa ce e gatit ;)
Valentin says
Daca il prajeşti prea mult devine amar,o ştiu toți,nu doar italieni
O rețetā foarte bunā,felicitāri
?