Paste cu urzici (rețetă de post)
Am cules din grădină, înainte de Paști, niște urzici. Le-am fiert în prealabil dar nu eram sigură ce să fac cu ele. Parcă mă săturasem să le mănânc simplu, așa și nici într-un orez cu urzici nu îmi surâdea ideea să le pun.
Așa că mi-am zis că nu ar fi o idee rea să le fac ca o pastă, să le călesc puțin, să adaug pastă de roșii și să fac un fel de sos pentru a le combina cu paste. A fost o idee care s-a dovedit foarte bună în final așa că am și pozat o farfurie plină cu paste cu urzici ca să vă spun și vouă rețeta.
Mare lucru nu e de făcut, cred că vă imaginați deja. Se procedeaza cam ca la orice mâncare cu urzici. Se spală, se fierb, apoi se toc și se călesc. Adăugând și un pic de suc de roșii sunt perfecte pentru a fi combinate cu niște paste. Să mai diversificăm nițel.
Eu nu am cântărit urzicile așa că am apreciat vizual cantitatea, cam cât ați cumpăra din piață. Îmi imaginez că mulți dintre voi le cumpărați așa că am trecut la ingrediente 3 grămăjoare de urzici. Nu am văzut până acum ca în piață să se vândă urzicile la kilogram ci la grămadă. Însă nu e o problemă dacă nu am folosit chiar aceeași cantitate de urzici. Nu discutam de o rețetă de prăjitură ci de un fel de bază care este foarte versatil.
Ca și paste eu am folosit farfalle dar, la fel, se pot înlocui cu orice fel de paste, chiar și cu paste de casă dacă nu doriți ca rețeta să fie de post. Iată cum se pregătesc acestea – vezi AICI.
- 3 grămăjoare de urzici
- o ceapă
- 2-3 cățtei de usturoi
- 2 linguri de ulei
- sare și piper după gust
- 250 ml de suc de roșii
- 350 grame de paste fierte în prealabil după indicațiile de pe pachet
- 2 linguri cu fulgi de drojdie inactivă (înlocuitor vegan de parmezan)
- 150 ml de zeamă în care au fiert urzicile
Mod de preparare paste cu urzici
- Fierbem urzicile în apă, le strecurăm și le lăsăm la răcit.
- După ce s-au răcit le tocăm foarte mărunt (am încercat să le pasez cu blenderul și nu a mers așa că recomand varianta tocatului foarte mărunt cu ajutorul cuțitului).
- Curățăm ceapa și usturoiul. Le tocăm mărunt.
- Punem uleiul într-o tigaie și când este încins adăugăm ceapa și usturoiul, presărăm sare și lăsăm să se gătească câteva minute până ceapa devine transparentă.
- Adăugăm urzicile tocate mărunt și apoi sucul de roșii și zeama de urzici și lăsăm să fiarbă câteva minute până scade zeama și se ”împrietenesc” puțin aromele între ele, formându-se în același timp un sos. Condimentăm după preferinșă cu piper și/sau boia de ardei.
- Punem sosul peste pastele fierte în prealabil și scurse de apa în care au fiert.
- Adăugăm fulgi de drojdie inactivă dacă ținem post sau mâncăm vegan, sau parmezan dacă nu dorim acest lucru.
- Servim cu poftă!
Să aveți spor la făcut paste cu urzici!
Leave a Reply