• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

June 9, 2017 · 9 Comments

Cum să faci ganache de ciocolată neagră

Deserturi speciale

Spune si altora!
 541     
541
Shares

Cum să faci ganache de ciocolată neagră

Una dintre cele mai simple dar și mai gustoase (după mine) creme pentru prăjituri și torturi este aceasta despre care o să-ți povestesc azi pe blog cum se face: ganache de ciocolată.

Există mai multe feluri de ganache de ciocolată în funcție de tipul de ciocolată folosită, cum ar fi ganache de ciocolată neagră, ganache de ciocolată albă etc.

ganache din ciocolată neagră

Dar ce este de fapt aceasta crema cu un nume aparte și care poate că pe unii îi poate speria, gândindu-se că e ceva foate complicat și greu de pus în practică? Ei bine un ganache de ciocolată nu este nimic altceva decât o combinație simplă din doar 2 ingrediente: ciocolată și smântână.

În funcție de raportul în care cele două ingrediente se combină, ganache-ul de ciocolată poate fi folosit ca și materie primă pentru niște trufe delicioase, cremă pentru prăjituri și torturi sau chiar glazură pentru acoperirea acestora.

Vom folosi, deci:

  • un raport de 1:1 dacă dorim să facem cremă pentru torturi și prăjituri. Adică ciocolată și frișcă în cantități egale
  • un raport de 2:1 dacă dorim să facem trufe de ciocolată. Adică 2 părți ciocolată și una de smântână.
  • un raport de 1:2 dacă dorim să folosim ganache-ul de ciocolată pentru a glazura un desert. Adică o parte ciocolată și două părți de smântână.

Practic, cum procedăm? Simplu: încălzim bine smântâna, fără însă a o fierbe, adăugăm în ea bucățile de ciocolată și apoi, când se topește amestecăm bine totul. Cam ăsta e, în mare, modul de preparare al unui ganache de ciocolată.

Un lucru pe care trebuie să-l reții atunci când faci ganache de ciocolată este faptul că ai nevoie să lucrezi cu ingrediente de calitate. Un bun ganache de ciocolată, evident că îți va ieși dacă folosești ciocolată cu conținut mare de cacao și smântână pentru frișcă cu mai multă grăsime.

Cum să faci ganache de ciocolată neagră
 
Save Print
Prep time
10 mins
Cook time
5 mins
Total time
15 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Desert
Cuisine: Internationala
Serves: o portie
Ingrediente
  • 200 grame de smantana pentru frisca, cu 30% grasime
  • 200 grame de ciocolata cu 45% cacao
3.5.3226

Mod de preparare ganache de ciocolată neagră

  • Rupem ciocolata bucăți mai mici sau o dăm pe răzătoare.
  • Punem smântâna într-o crăticioară pe care o așezăm pe ochiul de la aragaz și o încălzim până aproape de punctul de fierbere.
  • Dăm crăticioara de pe foc și adăugăm în ea bucățile de ciocolată.
  • Amestecăm ușor, doar cât să acoperim ciocolata cu smântâna
  • Lăsăm să se topească de la căldura acesteia, timp de 10 minute și abia apoi amestecăm bine, omogenizând totul până când ajunge de consistența unei creme.

Vezi cum se face si un blat simplu pentru prajituri!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!

  • Dăm la frigider până când se răcește bine dar nu se întărește prea tare, după care scoatem ganache-ul și îl batem cu ajutorul unui tel. Acesta se va deschide la culoare și se va aera transformându-se într-o cremă numai bună pentru a fi pusă între blaturile unui tort sau a unei prăjituri.
  • Dacă dorim să folosim ganache-ul pentru a face trufe modificăm proporțiile așa cum am explicat mai sus. Dăm la rece și din 5 în 5 minute scoatem crema și amestecăm pentru a se răci uniform. Nu mai batem după aceea crema ci o folosim la a forma trufele.
  • Dacă dorim să îl folosim la a glazura ceva, nu îl mai răcim la frigider pentru că se va întări prea tare și nu îl vom mai putea turna peste prăjitură/tort. Așteptăm însă să se răcească suficient cât să curgă ușor ca să-l putem turna peste prăjitură/tartă/tort.

ganache de ciocolată neagră

Sa ai spor la făcut ganache de ciocolată neagră!

Vezi AICI și alte rețete de creme pentru torturi și prăjituri

 


Spune si altora!
 541     
541
Shares
 
541
Shares
 541    
« Fii brutar la tine acasă – Tóthné Libor Maria (recenzie)
Piept de pui în sos cu brânză Gorgonzola »

Comments

  1. Nu tu,in orice caz says

    March 22, 2021 at 7:58 am

    Dar pentru macarons, ce raport sa folosesc???

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      March 22, 2021 at 8:51 am

      Din pacate nu va pot ajuta pentru ca nu am facut pana acum macarons…si nu stiu cum se fac…

      Reply

Trackbacks

  1. Prăjitură cu lapte condensat caramelizat - Lecturi si Arome says:
    February 14, 2023 at 9:10 pm

    […] cum eu sunt mare fan ciocolată, nu am rezistat să nu pun și un strat de cremă de ciocolată. Caramelul și ciocolata merg de minune împreună. Mai ales când este vorba de o ciocolată […]

    Reply
  2. Pasca cu smântână și ciocolată, cu blat din pandișpan - Lecturi si Arome says:
    April 21, 2020 at 1:57 pm

    […] mai lăsat la răcit și pe urmă să-l bat bine ca să se albească și să devină cremos (vezi AICI cum se pregătește […]

    Reply
  3. Nuci umplute cu cremă de ciocolată - Lecturi si Arome says:
    December 17, 2019 at 7:40 pm

    […] Cum spuneam și la început, eu am preferat o cremă mai ușor de făcut așa că am folosit cremă de ciocolată cumpărată pe care am lăsat-o la temperatura camerei și apoi am amestecat-o cu nuci măcinate. Dacă doriți să faceți un ganache de ciocolată și apoi să puneți nucă și să le combinați, aveți rețeta de la ganache AICI. […]

    Reply
  4. Tort de post cu cremă de ciocolată (tort vegan de ciocolată) - Lecturi si Arome says:
    March 22, 2019 at 5:09 pm

    […] ne ocupăm de crema ganache de ciocolată pe care o vom face într-un fel asemănător cu cel al clasicei creme ganache doar că vom folosi, în loc de smântână un lapte […]

    Reply
  5. 10 retete de creme pentru tort, prajituri, desert la pahar - Lecturi si Arome says:
    April 19, 2018 at 10:43 am

    […] Ganache de ciocolata – click aici […]

    Reply
  6. Ganache vegan cu ciocolată neagră (de post) - Lecturi si Arome says:
    March 7, 2018 at 8:49 pm

    […] AICI cum se face un ganache de ciocolată […]

    Reply
  7. Tort cu căpșuni și cremă de vanilie - Lecturi si Arome says:
    June 16, 2017 at 8:19 am

    […] ganache-ul de ciocolată îl preparăm așa cum am explicat în detaliu AICI și îl dăm la […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

June 2017
MTWTFSS
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
« May   Jul »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316