Cum să faci ganache de ciocolată neagră
Una dintre cele mai simple dar și mai gustoase (după mine) creme pentru prăjituri și torturi este aceasta despre care o să-ți povestesc azi pe blog cum se face: ganache de ciocolată.
Există mai multe feluri de ganache de ciocolată în funcție de tipul de ciocolată folosită, cum ar fi ganache de ciocolată neagră, ganache de ciocolată albă etc.
Dar ce este de fapt aceasta crema cu un nume aparte și care poate că pe unii îi poate speria, gândindu-se că e ceva foate complicat și greu de pus în practică? Ei bine un ganache de ciocolată nu este nimic altceva decât o combinație simplă din doar 2 ingrediente: ciocolată și smântână.
În funcție de raportul în care cele două ingrediente se combină, ganache-ul de ciocolată poate fi folosit ca și materie primă pentru niște trufe delicioase, cremă pentru prăjituri și torturi sau chiar glazură pentru acoperirea acestora.
Vom folosi, deci:
- un raport de 1:1 dacă dorim să facem cremă pentru torturi și prăjituri. Adică ciocolată și frișcă în cantități egale
- un raport de 2:1 dacă dorim să facem trufe de ciocolată. Adică 2 părți ciocolată și una de smântână.
- un raport de 1:2 dacă dorim să folosim ganache-ul de ciocolată pentru a glazura un desert. Adică o parte ciocolată și două părți de smântână.
Practic, cum procedăm? Simplu: încălzim bine smântâna, fără însă a o fierbe, adăugăm în ea bucățile de ciocolată și apoi, când se topește amestecăm bine totul. Cam ăsta e, în mare, modul de preparare al unui ganache de ciocolată.
Un lucru pe care trebuie să-l reții atunci când faci ganache de ciocolată este faptul că ai nevoie să lucrezi cu ingrediente de calitate. Un bun ganache de ciocolată, evident că îți va ieși dacă folosești ciocolată cu conținut mare de cacao și smântână pentru frișcă cu mai multă grăsime.
- 200 grame de smantana pentru frisca, cu 30% grasime
- 200 grame de ciocolata cu 45% cacao
Mod de preparare ganache de ciocolată neagră
- Rupem ciocolata bucăți mai mici sau o dăm pe răzătoare.
- Punem smântâna într-o crăticioară pe care o așezăm pe ochiul de la aragaz și o încălzim până aproape de punctul de fierbere.
- Dăm crăticioara de pe foc și adăugăm în ea bucățile de ciocolată.
- Amestecăm ușor, doar cât să acoperim ciocolata cu smântâna
- Lăsăm să se topească de la căldura acesteia, timp de 10 minute și abia apoi amestecăm bine, omogenizând totul până când ajunge de consistența unei creme.
Vezi cum se face si un blat simplu pentru prajituri!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
- Dăm la frigider până când se răcește bine dar nu se întărește prea tare, după care scoatem ganache-ul și îl batem cu ajutorul unui tel. Acesta se va deschide la culoare și se va aera transformându-se într-o cremă numai bună pentru a fi pusă între blaturile unui tort sau a unei prăjituri.
- Dacă dorim să folosim ganache-ul pentru a face trufe modificăm proporțiile așa cum am explicat mai sus. Dăm la rece și din 5 în 5 minute scoatem crema și amestecăm pentru a se răci uniform. Nu mai batem după aceea crema ci o folosim la a forma trufele.
- Dacă dorim să îl folosim la a glazura ceva, nu îl mai răcim la frigider pentru că se va întări prea tare și nu îl vom mai putea turna peste prăjitură/tort. Așteptăm însă să se răcească suficient cât să curgă ușor ca să-l putem turna peste prăjitură/tartă/tort.
Sa ai spor la făcut ganache de ciocolată neagră!
Vezi AICI și alte rețete de creme pentru torturi și prăjituri
Nu tu,in orice caz says
Dar pentru macarons, ce raport sa folosesc???
Claudia Vasilache says
Din pacate nu va pot ajuta pentru ca nu am facut pana acum macarons…si nu stiu cum se fac…