Cremă de vanilie cu ciocolată neagră și unt
Crema aceasta de vanilie cu unt și ciocolată este o cremă pe care o folosesc deseori la deserturile pe care le pregătesc pentru ai mei. Spre exemplu, am folosit-o la prăjitura Crăiasa Zăpezii, o combinație de blat din albuș, cremă de vanilie cu unt, cremă de ciocolată cu unt, biscuiți și frișcă.
Această cremă, împreună cu cea de vanilie, se numără printre cremele preferate ale băiețelului meu. Dar și al meu. Ambele sunt foarte gustoase și aromate. Însă, dintre cele două eu tot pe cea cu ciocolată o prefer. Ciocolata e slăbiciunea mea, nu am ce face.
Această cremă de vanilie combinată cu ciocolată și unt este foarte ușor de făcut. Practic faci o cremă de vanilie în care adaugi unt ( adică o cremă mousseline) și, evident pui și ciocolată. Omogenizezi totul și obții în final o cremă perfectă pentru torturi, prăjituri sau deserturi la pahar. Hai să vedem cum se face. La final ai și varianta video a acestei rețete.
- 4 gălbenușuri de ou
- 400 ml de lapte dulce
- 120 grame de zahăr tos
- 30 grame de amidon
- 1 linguriță esență vanilie sau o păstaie de vanilie
- 1 vârf de cuțit cu sare
- 100 grame de unt cu peste 80% grăsime
- 150 grame de ciocolată neagră de bună calitate
Mod de preparare cremă de vanilie, ciocolată și unt
- Batem gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul până când compoziția se deschide la culoare, moment în care adăugăm amidonul și apoi 3-4 linguri cu lapte pentru a ne ajuta să-l încorporăm.
- În restul de lapte adaugăm vanilia și-l aducem la punctul de fierbere după care îl turnăm treptat peste compoziția de ou și zahăr și amestecăm continuu.
- La final punem totul înapoi în oala în care am încălzit laptele și gătim compoziția pe foc până când aceasta se îngroașă, amestecând continuu ca să nu se prindă de fundul vasului. Dăm 2-3 clocote, cât să se gătească amidonul și să se îngroașe crema.
- Când observăm că aceasta s-a îngroșat și, dacă încercăm să separăm crema trasând o linie pe fundul vasului cu ajutorul lingurei și aceasta nu revine ușor la forma inițială înseamnă ca s-a îngroșat suficient așa că luam vasul de pe foc și adăugăm în crema ciocolată ruptă bucăți.
- Lăsăm 4-5 minute să se tempereze apoi omogenizăm iar la final încorporăm și untul. Atenție! Este indicat să folosim doar unt cu 85% grăsime! Adăugarea de unt mai puțin gras poate duce la tăierea cremei.
- Crema astfel formată o dăm la rece pentru câteva ore. Înainte de a o folosi o scoatem din frigider și o mai batem încă o dată pentru a o aera după care o întindem peste blatul dorit așa cum am aratat și în rețeta de la prăjitura Crăiasa Zăpezii sau o folosim la orice alt desert după preferință.
Spor la făcut cremă de vanilie cu ciocolată neagră și unt!
Adriana says
Mulțumesc pentru retetă. Am folosit crema pentru un tort si toata lumea a spus ca este delicios. Imi plac multe dintre retete pentru ca lasati gustul natural, fara adaos excesiv de zahar sau condimente, acolo unde se poate.
Claudia Vasilache says
Cu mare drag! Ma bucur ca v-a placut si ca va plac retetele mele. Intr-adevar, mai reduc din zahar nu doar pentru ca nu e sanatos ci si pentru a ”lasa gustul natural”, cum v-ati exprimat si dumneavoastra :)
Eva Anca says
Wow, ce interesant sună combinația asta! Mulțumesc pentru rețetă, musai să o încerc!
Claudia Vasilache says
Cu drag! Sper sa iti placa!