Papanași prăjiți cu brânză de vaci, dulceață și smântână (rețetă tradițională).
Cum se fac papanașii pufoși din brânză de vaci
Cui nu îi plac papanașii? Cine poate refuza o porție de papanași prăjiți cu brânză de vaci, ceva smântână care se topește și îi acoperă apetisant, plus un topping din dulceață. Musai, zic eu, o dulceață de vișine. Dulce, acrișoară. Yammy!
Rețeta de papanași prăjiți cu brânză de vaci este una veche, tradițională la noi în țară și atât de căutată încât atunci când intri un restaurant mai că nu se poate să nu o găsești în meniu la capitolul deserturi. Aș putea zice că face parte dintre rețetele vechi, rețetele copilăriei noastre.
Cel puțin pentru mine așa este. Și cred că și pentru fiul meu dat fiind că o facem foarte des. Însă noi nu suntem obișnuiți cu această rețetă de papanași prăjiți cu brânză de vaci, smântână și dulceață ci cu cea simplă pe care am publicat-o deja pe blog – vezi aici. Uneori o mai facem și pe cea de papanași fierți cu brânză de vaci – vezi aici rețeta.
Varianta aceasta, cu smântână și dulceață este prima dată când o încerc acasă, dar, clar, nu și ultima. Asta pentru că, evident că în această combinație ne place tuturor mai mult chiar dacă aduce niște calorii în plus.
Încă nu am testat varianta de papanași din brânză de faci făcuți la cuptor. Cred că ies și așa. Dar, evident, nu la fel de gustoși ca și cei prăjiți.
Am testat însă două variante de preparare a papanașilor prăjiți cu brânză de vaci, smântână și dulceață. Prima variantă a fost cea în care am bătut ouăle întregi, așa cum știu din rețeta de papanași a mamei mele. A doua oară am încercat modul de preparare indicat de Radu Anton Roman în cartea sa de bucate, în care indica separarea albușului de gălbenușuri și baterea acestora individual.
Concluzia mea a fost că papanașii obținuți în a doua variantă sunt mai buni decât cei din prima. Ies mult mai pufoși atunci când faceți aluatul și bateți ouăle separat decât dacă le bateți întregi.
Mai este de reținut și faptul că brânza de vaci trebuie să fie foarte bine scursă de zer. Eventual o scoateți din frigider și o lăsați la scurs cu câteva ore bune înainte de a face papanașii. Eu așa am făcut. Dacă nu e bine scurs zerul nu e chiar o problemă doar că va trebui să puneți mai multă făină și poate că nu vor mai ieși așa de pufoși.
- 250 de brânză de vaci bine scursă de zer
- 2 ouă
- 150 grame de făină albă de grâu
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- o linguriță de praf de copt (jumătate de pachet)
- un sfert de linguriță cu sare
- o lingură de esență de vanilie
- ulei pentru prăjit (aproximativ 250 ml)
- făină pentru lucrat aluatul (aproximativ 25 de grame)
Mod de preparare pentru papanași prăjiți cu brânză de vaci
- Separăm albușurile de gălbenușuri și le batem separat.
- Albușurile le bate inițial până devin ca o spumă albă, moment în care adăugăm zahărul și continuăm baterea până în momentul în care compoziția devine fermă și lucioasă. Dacă întoarceți castronul bezeaua nu trebuie să curgă. NOTĂ! Dacă doriți să faceți compoziția mai dulce puteți adăuga mai mult zahăr. La gusturile noastre am considerat că este suficient să pun doar 2 pliculețe cu zahăr vanilat pentru că oricum papanașii îi mâncăm cu dulceață.
- Batem ușor și gălbenușurile.
- Pasăm brânza cu furculița apoi adăugăm sarea, esența și gălbenușurile bătute. Amestecăm bine.
- Punem treptat și albușurile bătute ferm, ca o bezea și amestecăm ușor, cu mișcări de jos în sus așa încât să nu pierdem aerarea albușurilor pe care am ”câștigat-o” mai devreme.
- Cernem făina adăugăm peste compoziția de brânză 125 de grame, plus praful de copt. Încorporăm și apoi aluatul îl transferăm pe masa de lucru unde am pus în prealabil restul de 25 de grame.
- Încorporăm și restul de făină dând, în același timp aluatului forma unui sul. NOTĂ! Aluatul nu îl frământăm ci doar încorporăm făina.
- Tăiem cu ajutorul unui cuțit sau a unei forme pentru tăiat aluat (vezi aici de care) sulul făcut în 8 părți. Șapte părți le vom tăia egale iar la ultima lăsăm mai mult aluat. Această ultimă parte o vom împărți, la rândul ei, în alte 7 bucăți și o folosi pentru a face biluțele care vor veni deasupra modelându-le în formă de sferă.
- Restul de 7 bucăți egale de aluat le modelăm inițial în formă de sferă apoi le aplatizăm puțin și, cu ajutorul degetelor facem o gaură în mijloc și apoi o lărgim formând papanașul.
- Încingem uleiul într-o tigaie și când acesta este foarte bine încălzit prăjim pe rând papanașii. Atenție! Aceștia își vor mări volumul la prăjire așa încât nu încercați să prăjiți prea mulți deodată.
- Papanașii se vor prăji la foc mediu, lăsându-i să se rumenească bine pe o parte după care îi vom întoarce și pe cealaltă parte ca să îi prăjim complet.
- După ce îi scoatem din uleiul încins îi așezăm pe o farfurie în care am pus în prealabil prosop absorbant de hârtie pentru a se absorbi surplusul de ulei și îi servim cu smântână și dulceață. Extra sfat! Vă recomand să folosiți dulceața de vișine pentru gustul ei dulce acrișor.
Să aveți poftă la papanași prăjiți cu brânză de vaci, smântână și dulceață de vișine!
Dacă vrei să fii la curent cu ultimele rețete video
abonează-te și tu la canalul de Youtube!
click AICI
Teo says
Parerea mea e ca ar trebui sa schimbati setarile cu care scrierea e facuta pe acest site deoarece e mai greu de vazut in special pentru batrani cu vederea mai slaba
Va calific la cinci stele daca binevoiti sa rezolvati aceasta problema Multumesc
Claudia Vasilache says
Multumesc pentru feedback. Am sa tin cont de parerea dumneavoastra si sper sa gasesc o solutie ca sa rezolv aceasta problema :)
O zi frumoasa!
Eva Anca says
Mi-e poftă pe papanași de vreo 3 luni, dar tot am zis că sunt greu de făcut. Citind rețeta ta, parcă am mai prins curaj. Cred că zilele viitoare încerc și eu rețeta asta.
Claudia Vasilache says
Sunt foarte usor de facut! Hai, curaj! Astept impresii :)