• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

May 10, 2018 · 6 Comments

Papanași prăjiți cu brânză de vaci, smântână și dulceață (rețetă tradițională)

Aluaturi/Placinte· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
 1     
1
Share

Papanași prăjiți cu brânză de vaci, dulceață și smântână (rețetă tradițională).
Cum se fac papanașii pufoși din brânză de vaci

Cui nu îi plac papanașii? Cine poate refuza o porție de papanași prăjiți cu brânză de vaci, ceva smântână care se topește și îi acoperă apetisant, plus un topping din dulceață. Musai, zic eu, o dulceață de vișine. Dulce, acrișoară. Yammy!

Rețeta de papanași prăjiți cu brânză de vaci este una veche, tradițională la noi în țară și atât de căutată încât atunci când intri un restaurant mai că nu se poate să nu o găsești în meniu la capitolul deserturi. Aș putea zice că face parte dintre rețetele vechi, rețetele copilăriei noastre. papanași prăjiți cu brânză de vaci

Cel puțin pentru mine așa este. Și cred că și pentru fiul meu dat fiind că o facem foarte des. Însă noi nu suntem obișnuiți cu această rețetă de papanași prăjiți cu brânză de vaci, smântână și dulceață ci cu cea simplă pe care am publicat-o deja pe blog – vezi aici. Uneori o mai facem și pe cea de papanași fierți cu brânză de vaci – vezi aici rețeta.

Varianta aceasta, cu smântână și dulceață este prima dată când o încerc acasă, dar, clar, nu și ultima. Asta pentru că, evident că în această combinație ne place tuturor mai mult chiar dacă aduce niște calorii în plus.

Încă nu am testat varianta de papanași din brânză de faci făcuți la cuptor. Cred că ies și așa. Dar, evident, nu la fel de gustoși ca și cei prăjiți.

Am testat însă două variante de preparare a papanașilor prăjiți cu brânză de vaci, smântână și dulceață. Prima variantă a fost cea în care am bătut ouăle întregi, așa cum știu din rețeta de papanași a mamei mele. A doua oară am încercat modul de preparare indicat de Radu Anton Roman în cartea sa de bucate, în care indica separarea albușului de gălbenușuri și baterea acestora individual.

papanaș prăjit cu dulceațâ

Concluzia mea a fost că papanașii obținuți în a doua variantă sunt mai buni decât cei din prima. Ies mult mai pufoși atunci când faceți aluatul și bateți ouăle separat decât dacă le bateți întregi.

Mai este de reținut și faptul că brânza de vaci trebuie să fie foarte bine scursă de zer. Eventual o scoateți din frigider și o lăsați la scurs cu câteva ore bune înainte de a face papanașii. Eu așa am făcut. Dacă nu e bine scurs zerul nu e chiar o problemă doar că va trebui să puneți mai multă făină și poate că nu vor mai ieși așa de pufoși.

5.0 from 1 reviews
Papanași prăjiți, cu brânză de vaci, smântână și dulceață (rețetă tradițională)
 
Save Print
Prep time
10 mins
Cook time
15 mins
Total time
25 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Desert
Cuisine: Romaneasca
Serves: 7
Ingrediente
  • 250 de brânză de vaci bine scursă de zer
  • 2 ouă
  • 150 grame de făină albă de grâu
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • o linguriță de praf de copt (jumătate de pachet)
  • un sfert de linguriță cu sare
  • o lingură de esență de vanilie
  • ulei pentru prăjit (aproximativ 250 ml)
  • făină pentru lucrat aluatul (aproximativ 25 de grame)
3.5.3240

Mod de preparare pentru papanași prăjiți cu brânză de vaci

  • Separăm albușurile de gălbenușuri și le batem separat.
  • Albușurile le bate inițial până devin ca o spumă albă, moment în care adăugăm zahărul și continuăm baterea până în momentul în care compoziția devine fermă și lucioasă. Dacă întoarceți castronul bezeaua nu trebuie să curgă. NOTĂ! Dacă doriți să faceți compoziția mai dulce puteți adăuga mai mult zahăr. La gusturile noastre am considerat că este suficient să pun doar 2 pliculețe cu zahăr vanilat pentru că oricum papanașii îi mâncăm cu dulceață.
  • Batem ușor și gălbenușurile.
  • Pasăm brânza cu furculița apoi adăugăm sarea, esența și gălbenușurile bătute. Amestecăm bine.
  • Punem treptat și albușurile bătute ferm, ca o bezea și amestecăm ușor, cu mișcări de jos în sus așa încât să nu pierdem aerarea albușurilor pe care am ”câștigat-o” mai devreme.
  • Cernem făina adăugăm peste compoziția de brânză 125 de grame, plus praful de copt. Încorporăm și apoi aluatul îl transferăm pe masa de lucru unde am pus în prealabil restul de 25 de grame.
  • Încorporăm și restul de făină dând, în același timp aluatului forma unui sul. NOTĂ! Aluatul nu îl frământăm ci doar încorporăm făina.
  • Tăiem cu ajutorul unui cuțit sau a unei forme pentru tăiat aluat (vezi aici de care) sulul făcut în 8 părți. Șapte părți le vom tăia egale iar la ultima lăsăm mai mult aluat. Această ultimă parte o vom împărți, la rândul ei, în alte 7 bucăți și o folosi pentru a face biluțele care vor veni deasupra modelându-le în formă de sferă.papanași prăjiți
  • Restul de 7 bucăți egale de aluat le modelăm inițial în formă de sferă apoi le aplatizăm puțin și, cu ajutorul degetelor facem o gaură în mijloc și apoi o lărgim formând papanașul.
  • Încingem uleiul într-o tigaie și când acesta este foarte bine încălzit prăjim pe rând papanașii. Atenție! Aceștia își vor mări volumul la prăjire așa încât nu încercați să prăjiți prea mulți deodată.
  • Papanașii se vor prăji la foc mediu, lăsându-i să se rumenească bine pe o parte după care îi vom întoarce și pe cealaltă parte ca să îi prăjim complet.
  • După ce îi scoatem din uleiul încins îi așezăm pe o farfurie în care am pus în prealabil prosop absorbant de hârtie pentru a se absorbi surplusul de ulei și îi servim cu smântână și dulceață. Extra sfat! Vă recomand să folosiți dulceața de vișine pentru gustul ei dulce acrișor.

Să aveți poftă la papanași prăjiți cu brânză de vaci, smântână și dulceață de vișine!

Dacă vrei să fii la curent cu ultimele rețete video
abonează-te și tu la canalul de Youtube!
click AICI

abonare canal de Youtube

 


Spune si altora!
 1     
1
Share
 
1
Share
 1    
« Prăjitură Crăiasa Zăpezii – cu blat din albușuri, cremă de vanilie și ciocolată
Cea mai simplă rețetă de salată verde cu roșii și castraveți (rețeta video) »

Comments

  1. Teo says

    May 12, 2022 at 1:52 pm

    Parerea mea e ca ar trebui sa schimbati setarile cu care scrierea e facuta pe acest site deoarece e mai greu de vazut in special pentru batrani cu vederea mai slaba
    Va calific la cinci stele daca binevoiti sa rezolvati aceasta problema Multumesc

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      May 12, 2022 at 4:33 pm

      Multumesc pentru feedback. Am sa tin cont de parerea dumneavoastra si sper sa gasesc o solutie ca sa rezolv aceasta problema :)
      O zi frumoasa!

      Reply
  2. Eva Anca says

    September 11, 2019 at 5:48 pm

    Mi-e poftă pe papanași de vreo 3 luni, dar tot am zis că sunt greu de făcut. Citind rețeta ta, parcă am mai prins curaj. Cred că zilele viitoare încerc și eu rețeta asta.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      September 12, 2019 at 7:20 am

      Sunt foarte usor de facut! Hai, curaj! Astept impresii :)

      Reply

Trackbacks

  1. Papanași moldovenești cu brânză dulce și matcha - Lecturi si Arome says:
    July 20, 2019 at 3:56 pm

    […] forme diferite și se compunea la final papanașul. Dacă nu știți despre ce vorbesc, aveți AICI, rețeta de papanași prăjiți cu brânză de vaci, smântână și […]

    Reply
  2. Papanași moldovenești cu coacăze | Selgros Cauta Pasiunea says:
    July 20, 2019 at 11:20 am

    […] nu știți despre ce vorbesc, aveți AICI, rețeta clasică, tradițională și atât de cunoscută de papanași prăjiți cu brânză de […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

May 2018
MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
« Apr   Jun »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316