Prăjitură pufoasă cu cremă de lămâie (Albă ca Zăpada reinterpretată)
Cred că foarte puțini dintre voi sunt cei care nu au auzit și/sau gustat din această prăjitură cunoscută sub numele de prăjitură Albă ca Zăpada sau Lămâița.
Este o rețetă veche, cu mulți ani la activ și foarte îndrăgită de romani. Este nelipsită de pe mesele de festive de la mai toate marile sărbători, cum ar fi Crăciunul sau Paștele și se numără printre rețetele de prăjituri vechi care ne aduc aminte, multora dintre noi, de copilărie.
Nu este pentru prima dată când fac această prăjitură. Rețeta o mai găsiți pe blog urmând indicațiile din caietul vechi de bucate al mătușii mele. Un caiet cu foile roase de vreme încât abia deslușești ce scrie în el. Ca să nu mai zic că rețetele sunt scrise sumar și trebuie uneori să ghicești modul de preparare.
Prăjitura Albă ca Zăpada (Lămâița) , în varianta ei originală – vezi aici rețeta – este formată din 3 foi coapte pe dosul tăvii și o cremă simplă de lapte, puternic aromatizată cu lămâie. De aici și cea de a doua ei denumire, de prăjitură Lămâița.
Poate te întrebi acum de ce, dacă am mai făcut și publicat altă dată rețeta de prăjitură Albă ca Zapada, o mai fac încă odată și azi.
Ei bine, rețeta de prăjitură pufoasă cu cremă de lămâie de astăzi este cea de la prăjitura Albă ca Zăpada reinterpretată, modificată în așa fel încât să o poată face și persoanele cărora nu le place să coacă foi.
Vezi mai jos și cum se face prăjitura Crăiasa Zăpezii
Apasă pe poza și ABONEAZĂ-TE și tu la canalul de Youtube!
Trebuie să recunosc că și eu mă număr printre aceste persoane. Nu știu de ce dar coptul foilor nu face parte dintre preferințele mele. Mi se pare o munca mai migăloasă decât cea care implică făcutul unui pandișpan simplu. În plus cere și mai mult timp de stat în bucătărie.
Așa că astăzi veți avea ocazia să vedeți, și apoi să încercați, evident, varianta simplificată a acestei prăjituri, cea cu foi pufoase de pandișpan și cremă de lapte cu lămâie.
Ideea acestei rețete mi-a venit după ce am gustat o astfel de variantă când am fost într-o zi în vizită la prietena mea. Doar că ea făcuse prăjitura cu un blat clasic de pandișpan și o cremă din budincă cumpărata de la magazin.
Varianta mea este una rapidă și destul de economică. Are un blat din pandișpan geniose, adică cu ouă întregi, blat care se face foarte ușor și rapid (vezi aici). Crema este cea despre care am povestit deja pe blog (vezi aici), una fără ouă, doar cu lapte, amidon și unt.
Cred să singura dificultate de realizare a acestei prăjituri este tăierea blatului în trei părți egale. Aici ai nevoie de puțintică răbdare și îndemânare. În rest, e joacă de copil.
Cu alte cuvinte am păstrat crema de la rețeta originală de prăjitură Albă ca Zăpada (Lămâița) dar am schimbat doar foile, înlocuindu-le pe cele coapte pe dosul tăvii cu cele din pandișpan pufos.
- - pentru blat
- 6 ouă
- 150 grame de zahăr
- 200 grame de făină
- un vârf de cuțit cu sare
- o linguriță de esență de vanilie
- - pentru crema de lapte
- 1 litru de lapte
- 200 grame de zahăr
- 50 grame de făină albă de grâu
- 50 grame de amidon
- zeama de la 2 lămâi
- 200 grame de unt cu peste 80% grăsime
- fulgi de cocos pentru decor
Mode de preparare pentru prăjitură pufoasă cu cremă de lămâie
Albă ca Zăpada- variantă reinterpretată
Modul de preparare al blatului este următorul:
- Scoatem din timp ouăle ca să ajungă la temperatura camerei.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tava de tort de 32/23 cm, punând în ea hârtie de copt
- Spargem ouăle și le punem într-un bol sau în vasul mixerului.
- Mixăm pentru un minut după care adăugăm zahărul, sarea și esența de vanilie.
- Continuăm mixarea timp de 10-15 minute până când compoziția devine albicioasă și își triplează volumul.
Vezi mai jos o varianta video a acestui blat
Nu uita sa te abonezi si tu la canalul de Youtube pentru
a fi la curent cu ultimele retete video – click AICI
- Dăm deoparte și adăugăm treptat făina cernută, încorporând-o cu ajutorul unui tel sau paletă de silicon, cu mișcări ușoare, de jos în sus. ATENȚIE! Nu vom mai folosi mixerul!
- După ce am încorporat toată făina turnăm compoziția în tava și o uniformizăm apoi punem tava în cuptorul încins pentru 25 de minute, în funcție de cum coace acesta.
- Facem testul cu scobitoarea și dacă iese curată scoatem tava din cuptor, lăsăm puțin la răcit și apoi scoatem blatul din tavă, desprindem hârtia și lăsăm la răcit pe un grătar.
Modul de preparare al cremei este următorul:
- Punem zahărul într-o oală și adăugăm un sfert din cantitatea de lapte apoi treptat, amidonul și făina. Amestecăm bine ca să nu se formeze cocoloașe.
- Restul cantității de lapte îl punem pe foc și îl aducem până la punctul de fierbere.
- Adăugăm laptele cald peste amestecul de lapte, zahăr și amidon turnând în fir subțire și amestecând continuu.
- Punem oala înapoi pe foc și fierbem laptele, amestecând continuu până când se îngroașă. Trebuie să fie ca o smântână groasă. Dăm deoparte, acoperim cu folie alimentară și lăsăm la răcit.
- Între timp aducem untul la temperatura camerei și îl mixăm bine pentru a-i da cremozitate.
- Când budinca din lapte și amidon s-a răcit începem să adăugăm treptat unul mixând până la încorporarea totală.
- La final adăugăm și zeama de lămâie, amestecând bine.
NOTA: Mai multe sfaturi referitoare la prepararea cremei – vezi AICI.
Montarea prăjiturii:
- După ce și blatul și crema s-au răcit, ne vom ocupa de asamblarea prăjiturii și vom începe cu tăierea blatului pe orizontală în 3 foi.
- Împărțim crema în 3 părți. Primele două egale iar pentru ultima parte lăsăm mai puțin.
- Întindem o parte din cremă peste una din foile de pandișpan, punem a doua foaie și apoi cealaltă parte din cremă terminând cu ultima foaie și ultima parte din cremă (cea mai puțină cantitativ). Putem păstra puțină cremă și pentru decorul pe care îl vom face după ce o tăiem.
- Peste crema de deasupra prăjiturii presărăm fulgi de cocos.
- Dăm la rece până a doua zi când o vom porționa după preferință.
Notă! Blatul nu are nevoie de însiropare pentru că va mai ”trage” umezeala de la cremă.
După porționare putem decora prăjitura cu mici decoruri tot din cremă.
Cantitatea de cremă făcută este suficientă pentru a păstra ceva și pentru decor.
Să aveți spor la făcut prăjitură pufoasă cu cremă de lămâie!
[…] Prăjitură pufoasă cu cremă de lămâie (”Albă a zăpada” reinterpretată) – vezi aici rețeta […]