Conopidă la cuptor cu piept de pui
Da, știu, e caniculă afară și vei spune că nu e de folosit cuptorul pe așa o vreme. Însă rețeta asta de conopidă la cuptor cu piept de pui nu durează mult s-o faci și e super delicioasă. La urma urmei ceva trebuie să mananci și în zilele caniculare.
Și dacă e ceva rapid de făcut, care nu te ține mult în bucătărie, atunci e perfect chiar dacă vei ridica puțin temperatura în casă dând drumul la cuptor.
Rețeta asta o am de la doamna Magda Gavril, sefa raionului de legume și fructe din Selgros Bacău. Dacă urmărești blogul de ceva timp știi deja că împreună cu prietenii de la Selgros am pus la cale un mic proiect.
Trec lunar pe la ei și stau de vorbă cu sefii de raioane în încercarea de a descoperi gusturile culinare ale omului simplu ca și tine, caruia mereu nu-i ajunge timpul pentru că are un job și copii de crescut.
Am adunat deja, de la oamenii din Selgros, pasionați de munca lor, câteva rețete simple și ușor de făcut. Am gătit un peste delicios, un stufat de miel, un piept de pui cu sos Grogonzola și am descoperit placa de sare pentru gătit. Adică am trecut pe la raioanele de pește, carne, lactacte și gastro- non food.
Acum i-a venit rândul doamnei Magda Gavril să stăm puțin de vorbă. Doamna Magda lucrează de 10 ani la Selgros Bacău și de 6 ani este șefa raionului de legume și fructe. Este o persoană modestă, activă, tipicară și ordonată, după cum ea însăși se descrie (vezi aici).
Ea mi-a dat rețeta de astăzi, de conopidă cu piept de pui. O rețetă foarte simplă, ai să vezi. Cu ingrediente puține, cu timp mic de execuție dar foarte gustoasă. Chiar am rămas surprinsă de cât de bună poate să fie conopida la cuptor pregătită în felul acesta.
Pornind de la rețeta ”originală” eu am încercat și altceva. Altă combinație. Am avut o mână de broccoli și am pus-o peste conopidă. Nu era s-o arunc. Știi doar că spun mereu #stoprisipademancare. Așa că am făcut un fel de conopidă cu broccoli și piept de pui la cuptor. Chiar mi-a plăcut cum a ieșit și această combinație și data viitoare o să încerc aceeași rețetă doar cu broccoli.
Am făcut deci două rețete deodată. Adică într-un vas de porțelan antiaderent marca Tescoma (care se găsește la Selgros) am făcut o porție mai mică urmând rețeta dată de doamna Magda, iar într-un vas de sticlă termorezistentă mai încăpător am pus-o pe cea cu mixul de broccoli și conopidă. Pentru gătit pieptul de pui am folosit o tigaie antiaderentă tot marca Tescoma.
- 1 kg de conopidă
- 2 ouă
- 500 grame de piept de pui
- 200 grame de cașcaval Dalia
- 200 grame de smântână pentru gătit
- 50 grame de unt
- sare, piper după gust
Mod de preparare conopidă la cuptor cu piept de pui
- Spălăm conopida și o desfacem buchețele de mărime medie.
- Punem într-un vas încăpător apă cu sare la fiert și când aceasta clocotește adăugăm conopida.
- Lăsăm să fiarbă 3-4 minute după care o scoatem cu o paletă și o punem imediat în apă rece ca să întrerupem astfel gătirea ei.
- Lăsăm câteva minute în apa rece după care o scoatem, o punem într-o sită și o lăsăm la răcit.
- Între timp ne ocupăm de pieptul de pui pe care îl tăiem cubulețe.
- Încingem tigaia antiaderentă și adăugăm cuburile de piept de pui.
- Lăsăm să se gătească, întorcând din când în când, până acestea își schimbă culoarea. Dăm deoparte și lăsăm la răcit.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim vasul în care vom găti conopidă la cuptor cu piept de pui, ungându-l cu unt.
- Punem pe fundul vasului un strat de conopidă. Dacă avem broccoli așezăm peste aceasta, din loc în loc.
- La fel punem și bucățile din piept de pui.
- Într-un vas mic batem ouăle, adăugăm smântâna și cascavalul ras.
- Adăugăm sare și piper după gust.
- Turnam compoziția peste conopida din vas.
- Dăm la cuptor pentru aproximativ 30 de minute adică până se gătește oul și începe să se rumenească puțin conopida.
- Când este gata, scoatem vasul din cuptor, împărțim pe porții și servim caldă, așa cum mi-a sugerat doamna Magda, alături de o porție de ardei copți.
Poftă bună la conopidă la cuptor cu piept de pui
Ionel says
Buna Claudia, nu ai mentionat daca broccoli e fiert sau crud.Multumesc!
Claudia Vasilache says
Buna, Ionel. Acum observ ca nu am specificat asta. Multumesc ca mi-ai spus si o sa corectez.
Da si la broccoli, in cazul in care se adauga, se procedeaza la fel ca si la conopida, se fierbe putin inainte de a se adauga in tava.
Sa ai spor si pofta si sper sa iti placa rezultatul final :)
anasylvi says
Arata de vis! Mi-ai facut pofta si il voi incerca, dar cand e vremea mai rece. Mi se pare potrivit pentru o zi de toamna mai friguroasa iar ardeii copti par fix ce trebuie.
Claudia Vasilache says
Multumesc :) Da, e mai de toamna reteta dar cum se face rapid merge si acum :)
cristina dragomir says
sa fiu sincera nu am mancat niciodata conopida altfel decat murata, dar preparatul asta chiar arata bine si se se face destul de usor.
Claudia Vasilache says
Multumesc! Da, e foarte rapid si foarte gustos dar te previn ca e destul de caloric :p