Placa de sare pentru gătit, un nou trend în bucătărie
În week-end-ul trecut am fost la cumpăraturi. La Selgros, evident. Și ca de fiecare dată când ajungem acolo, ne-am plimbat mai întâi pe la toate raioanele pe rând. Eu la cel de Gastro-Non Food ca să îmi ”clătesc” ochii cu atât de multele produse care ne fac nouă, pasionaților de gătit, viața mai ușoară în bucătarie. Cel mic a luat „la bani mărunți” raionul de jucării iar soțul pe cel de electronice.
Eu am profitat de faptul că m-am întâlnit și cu șefa de raion de la Gastro-Non Food și am stat puțin de vorba cu ea despre una-alta. Pe mine drept să zic mă interesau cuțitele și tigăile. Se poate oare imagina un bucătar fără cuțit? Se poate oare găsi în bucătărie un instrument mai indispensabil decât cuțitul? Nu cred.
Însă nu despre cuțite vreau să îți vorbesc astăzi. Stând de vorbă cu doamna Maria, sefa raionului, am aflat altceva mult mai interesant, despre care nu știusem până acum. Mi-a spus că tocmai au primit placi de sare pentru gătit. Cum adică pentru gătit, am întrebat? Nu auzisem până acum de așa ceva, recunosc. Știam despre plăcile de ardezie care se folosesc de obicei la servirea aperitivelor și pe care le-am identificat imediat la Selgros. Dar despre placa de sare abia acum am aflat.
Mi le-a arătat cu multă amabilitate, le-am pozat și ajunsă acasă m-am pus pe căutat informații mai multe despre ele așa că, în articolul de astăzi este vorba tocmai despre acestea.
Ce este sarea de Himalaya?
Dar hai să vedem mai întâi pe scurt, ce este sarea de Himalaya. Este un tip de sare extrasă de la poalele celor mai înalți munți din lume și care are o culoare roz. Zăcămintele se găsesc în Pakistan, în dealurile dintre munți și fluviul Indus.
Culoarea sa roz este dată de totalitatea substanțelor pe care le conține. Însă, ce o face deosebită, în afară de faptul că e de culoare roz? Pe lângă clorura de sodiu (sarea de bucătărie obișnuită), în sarea de Himalaya se mai găsesc multe alte săruri care vor contribui, dacă sunt consumate, la mineralizarea organismului. Totuși, procentul de clorură de sodiu este între 95 și 98%, fiind practic una dintre cele mai pure sări de zăcământ din lume.
Și mai este ceva deosebit, legat de vârsta zăcămintelor, care este cu mult mai mare, cu sute de milioane de ani mai mare decât a altor zăcăminte de sare din lume. Dar oricum nici zăcămintele mult mai noi din lume și din țara noastră, care au încă multe milioane de ani vechime, nu au fost afectate în vreun fel de poluare, aceasta fiind o „boală a planetei” din timpurile moderne.
Placa de sare pentru gatit, un nou trend in bucatarie
Sarea de Himalaya are mai multe aplicații. La noi sunt foarte cunoscute lămpile de sare (un fel de veioze) pentru estetica lor deosebită, dar aici o să vă povestesc pe scurt despre plăcile de sare de Himalaya pentru gătit.
O placă de sare având dimensiunile potrivite, se introduce în cuptor, pentru a fi încălzită foarte bine, ca orice piatră. Rezistă și până la 800 de grade Celsius, ceea ce nu este cazul, în cuptor fiind până pe la 250 de grade.
Poate fi încălzită și pe orice grătar obișnuit. Odată încălzită, se menține fierbinte multă vreme și se pot coace pe ea felurite bunătăți. Carne, pește sau legume, toate pot fi coapte pe placa de sare. Nu trebuie să le mai sărăm, pentru că își iau ceva sare din contact cu placa fierbinte. Se ține bucata de „ceva ce gătim” o jumătate din timpul necesar pe o parte, se întoarce apoi pe cealaltă parte și gata, este coaptă.
Cei care au mâncat ceva gătit pe o astfel de placă spun că gustul este deosebit, dat probabil și de sarea de Himalaya, dar mai ales de contactul și de modul uniform în care căldura este transmisă de la placă la mâncare. Pusă pe aceasta, mâncarea nu se arde (dacă o ținem cât trebuie) pentru că nu vine în contact direct cu vreo flacără sau cu cărbuni încinși.
Fiind făcută din sare, placa absoarbe umezeală și prin urmare se va dizolva puțin câte puțin în contact cu alimentele, care desigur conțin și apă. Asta ca să știți că o astfel de placă de sare se va consuma în timp, mai repede sau mai greu, în funcție de ceea ce gătiți pe ea. Nu e o problemă, pentru că ceea ce rămâne după deteriorarea plăcii este tot sare și o veți putea folosi la mâncăruri, ca pe orice altă sare.
Aspectul estetic este deosebit și placa se va putea folosi și pentru prezentarea direct pe masă a produselor gătite pe ea. Este foarte fierbinte, așa că o veți pune pe un suport special din metal și o veți manevra cu mănuși speciale de bucătărie, ca să nu vă frigeți.
Tu ai auzit până acum de plăcile de sare pentru gătit? Le-ai folosit deja? Dacă da, poate ne spui și nouă într-un comentariu cum a fost mâncarea gătită pe ele. Sunt bune sau e doar un moft? Eu personal am gătit de câteva ori pui pe sare și a fost o nebunie…
Rokolla says
Placa de sare este o noutate pentru mine si este prima oara cand aud. Nici nu ma gandeam ca utilitatea ei este de a gati diverse produse pe ea ci ma ganeam la sararea diverselor mancaruri. Suna interesant si am sa ma uit si eu dupa ea prin magazine. Sunt tare curioasa sa vad cum este si sper sa fac ceva comestibil cu ajutorul ei
Claudia V says
Daca iti cumperi si testezi ceva cu ajutorul ei sa ne spui cum ti-a iesit ;)
Raluca Brezniceanu says
Acum e prima data cand aud de asa ceva, trebuie sa fiu mai atenta si sa puric mai bine rafturile de la Selgros. Ce n-am inteles este daca pui produsul pe care vrei sa-l gatesti direct pe placa ca pe o tava? Daca are mai multa apa atunci va da peste sau vei ramane cu o ditamai gaura in placa?
Claudia V says
Nici mie nu imi sunt clare toate.Ar trebui sa experimentez ca mai apoi sa afirm ceva :)
Antoaneta says
O fi la moda, dar eu nu am auzit de ea…deci nu sunt in pas cu moda!
Dar….am vazut pe fb retete de pui pe sare grunjoasa si am inteles ca este foarte gustos. Nu am incercat pana acum!
Claudia V says
Da, puiul pe sare e foarte bun. Sa incerci neaparat sa faci si tu ;)
Oana D. says
Apropo de sare… am o reteta de pui la tava pe sare. Intr-o tava se pune o punga de sare, se imprastie peste tot, apoi pe ea se pune un pui intreg si se da la cuptor cca o ora sau o ora si. Puiul isi ia de acolo câtă sare ii trebuie, iar zeama aia, care cica n-ar fi tocmai sanatoasa, intra in sarea de sub el. Dar are un gust nemaipomenit de bun si iese foarte fraged … :P reteta e de la cineva care locuieste in Dublin de peste zece ani.
Claudia V says
Da, pai asa fac si eu puiul pe sare si iese extraordinar de bun! ;)
Claudia`s Choice says
SUna foarte interesant, chiar e un concept nou pentru mine!
Diana Ion says
Interesant, nu am mai auzit de acest trend pana acum. Dar omul cat traieste invata!
Claudia V says
da, asta asa e :)
Lamiita Petre says
Este prim data cand aud despre aceasta placa si mi se pare wow. La cat suntem noi romanii de inventivi, s-ar putea sa-i gasim si alte utilitati pana la urma :D
Claudia V says
:)))) Uite ca la varianta asta nu m-am gandit. O tocam si o punem in mancare? La asta te-ai gandit? :p
Paula Ion says
Exista? Nu-mi vine sa cred, chiar e o noutate pentru mine acest trend.
Claudia V says
Dap! Exista, asa cum vezi in poze! La Selgros gasesti sigur! ;)
Oana Alexandru says
Wwoow o noutate, ce tare merita incercata :)
Claudia V says
Da, asa gandesc si eu ;)
coco says
vreau si eu neaparat asa ceva, chiar ma gandeam sa-mi cumpar una din piatra, acum vreau din sare!
Deea says
De asta chiar nu mai auzisem/citisem pana acum!
Placa de sare pentru gatit… o sa ii spun si mamei despre acest nou “trend” din bucatarie. :)
Claudia V says
Da, si eu am fost surprinsa cand am auzit de ea dar e interesant conceptul :)