Randunica de mare la cuptor cu garnitura de broccoli
Pentru crestinii ortodocsi se apropie marea sarbatoare a Bunei Vestiri, sarbatoare cu data fixa pe 25 martie in fiecare an si apoi Floriile. Cei cei au tinut postul, zilele acestea sunt zile mult asteptate deoarece este sunt cu dezlegare la peste. Dar si cei ce nu postesc obisnuiesc sa manance peste in aceste zile, dupa o traditie milenara.
Asa ca astazi o sa fie vorba de peste. De data aceasta o sa va recomand un preparat pe baza de peste care sa fie altceva, nu obisnuitul fel de mancare facut din pestele congelat pe care il stim cu totii. Adica o randunica de mare la cuptor cu garnitura de broccoli.
Si unde poti gasi un sfat mai bun si o reteta mai autentica decat la oamenii pasionati de gatit si pescuit? Asa ca am plecat la cumparaturi… la Selgros.
De ce Selgros? Pentru ca stiam de cand am fost in vizita anul trecut ca au un raion de peste bine aprovizionat, dar si pentru ca, recunosc, tocmai vazusem la televizor reclama lor simpatica (o vezi si tu in filmuletul de mai jos)
Stiam ca la ei gasesti de toate si ca intr-adevar sunt un ”club pentru profesionisti si pasionati de bunataturi”, asa ca nu am mai stat in dubii si am pornit spre Selgros Bacau.
Vezi mai jos cum se face somonul la cuptor cu portocale
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Un nou proiect, o noua provocare!
Si bine am facut pentru ca acest drum pana la Selgros s-a concretizat intr-o frumoasa si, sper eu interesanta pentru voi, colaborare. Multumesc doamnei Irina Stanciuc, director la Selgros Bacau, pentru disponibilitate!
Daca tot am pornit in cautarea secretelor profesionistilor si celor pasionati de bunatatilor vom afla impreuna aceste mici secrete chiar de la cei ce lucreaza acolo, la Selgros Bacau. Si, nu glumesc, chiar am descoperit acolo oameni pasionati de ceea ce fac, oameni care sunt gata sa te ajute la nevoie cu un sfat si care fac mult mai mult decat sa vanda marfa pur si simplu.
Vom face un mic joc. Lunar voi face o vizita la Selgros Bacau si voi trece pe la fiecare raion discutand cu seful respectiv sau cu orice alt angajat care are pasiunea de a gati si care ne poate impartasi reteta preferata si da cateva secrete pentru a gati simplu si gustos o mancare sanatoasa, acasa, in bucataria noastra.
La indicatiile, si pornind de la reteta sugerata de angajatul respectiv, voi gati si voi publica aici pe blog o reteta propusa de acesta. Vor fi retete simple, de la oameni simpli ca si tine, pasionati de bunataturi si de gatit. Ai sa vezi ca a gati gustos si sanatos, nu necesita sa stai mult timp in bucatarie si nici cine stie ce tehnici sofisticate de gatit.
Reteta de astazi face parte din acest proiect pus la cale impreuna cu prietenii de la Selgros Bacau.
O reteta de peste si cateva mici secrete …
De la raionul de peste din Selgros poti cumpara cam orice e pe gustul tau. De la peste proaspat viu, la raci, de la peste proaspat dar sacrificat la peste congelat. Pentru toate gusturile si buzunarele.
Cum nu ma pricep la peste (nu suntem noi prea prieteni) am cerut sfatul sefului de raion, domnul Lazar Vasile care nu doar ca mi-a recomandat un peste deosebit, ci mi-a indicat si cum sa il gatesc.
Pescar fara timp, asa cum se descrie singur, domnului Vasile ii place sa pescuiasca dar si sa gateasca pestele. Cel putin o data pe saptamana, mi-a spus, la ei in casa se mananca peste. Ceea ce ne recomanda si noua sa facem.Pestele lui preferat e platica. Mie insa mi-a recomandat sa gatesc o… randunica de mare.
Prima lui optiune ar fi fost o scrumbie, insa nu aveau momentan pe stoc. Asteptau sa primeasca a doua zi asa ca daca va este pofta de o scrumbie stiti acum de unde s-o cumperi. Scrumbia este un peste gras, rar si sezonier, care se poate consuma o data pe an, in perioada cand aceasta urca pe Dunare. Adica chiar acum, primavara. Ghinionul meu ca nu aveau atunci pe stoc, ca ti-as fi dat o reteta cu scrumbie.
A doua lui optiune a fost randunica de mare. Un peste ciudatel ca si infatisare. Asa l-as descrie eu. Are capul mare, ochii mari si bulbucati iar corpul este butucanos in partea anterioara si subtire spre coada. Inotatoarea pectorala are trei radii ventrale libere ce seamana cu niste gheare indoite care ii permit sa se tarasca pe fundul apei. Acestea seamana cu niste aripi de randunica si de aici si numele. Are un colorit viu si atragator: dorsala este rosie-bruna sau roza, pectorala violeta cu pete.
Nu am gatit in viata mea randunica de mare. Sincera sa fiu, pana acum nici nu am auzit de acest peste, daramite sa-mi treaca prin minte sa-l gatesc. Noroc cu domnul Vasile care nu doar mi-a recomandat randunica ci mi-a dat si reteta lui de randunica de mare la cuptor cu garnitura de broccoli.
Am ascultat atenta si mi-am notat toate indicatiile date si ajunsa acasa m-am apucat de treaba. Asa ca, dragii mei azi avem in meniu randunica de mare la cuptor cu garnitura de broccoli. Simplu, poate chiar prea simplu, as zice banal dar vai, cat de gustos!
Nu iti pot descrie in cuvinte cat de buna poate fi aceasta randunica de mare gatita asa. Cat de gustoasa! Nu prea are oase decat evident, sira spinarii si alte cateva mai mici, o carne alba si putin dulceaga. Ce sa zic, o nebunie! Neaparat sa o incerci si tu. Drept sa zic daca ar fi sa ma intrebi acum ce as alege intre sofisticatul somon si randunica de mare, as zice fara drept de apel: randunica de mare. Clar!
Si nici nu e scumpa. Pretul unul kilogram de randunica de mare e undeva sub 30 de lei pe cand un somon stii si tu ca poate ajunge si spre 90 de lei kilogramul, daca e file. Si mai e si un peste de cultura, pe cand randunica de mare este peste de captura, deci mult mai sanatos.
Pentru mine e clar. De acum incolo cand mai poftesc peste merg la Selgros Bacau si imi cumpar iarasi un kilogram de randunica de mare ca sa o gatesc simplu, dupa reteta domnului Vasile.
Adica gatita pur si simplu gatita la cuptor, umpluta cu patrunjel si usturoi, stropita din belsug cu ulei si zeama de lamaie alaturi de un simplu, gustos dar sanatos broccoli fiert si apoi stropit cu zeama de lamaie. Si, atentie, se mananca pana si capul acesteia! O nebunie! Multumesc, domnule Vasile! Am mancat astazi un pranz delicios, dupa reteta dumneavoastra!
Reteta de randunica de mare la cuptor cu garnitura de broccoli
- 1,100 kg de randunica de mare (3 pesti mari) curatata in prealabil
- doua capatani de usturoi
- 50 ml ulei de masline
- o lingurita si jumatate de sare
- un sfert de lingurita de piper
- patru legaturi de patrunjel
- o lamaie mare
- 500 de grame de broccoli
- 2 litri de apa
- o lingura de sare de mare
- o lamaie
Mod de preparare pentru randunica de mare la cuptor cu garnitura de broccoli
- Incingem cuptorul la 180 de grade si cat acesta se incalzeste pregatim pestele.
- Il spalam si apoi il stergem cu atentie, cu ajutorul unui prosop absorbant de bucatarie.
- Spalam si tocam marunt cele patru legaturi de patrunjel.
- Curatam usturoiul si il tocam marunt.
- Amestecam usturoiul cu patrunjelul, un sfert de lingurita de piper si o jumatate de lingurita de sare.
- Asezam intr-o tava incapatoare (in functie de dimensiunile pestilor) hartie de copt sau folosim un vas de sticla termorezistenta incapator, asa cum mi-a recomandat domnul Vasile. Eu nu am avut unul atat de mare, asa ca am improvizat si am pus hartie de copt intr-o tava.
- Frecam cu atentie suprafata exterioara a pestilor cu sare si cu ulei. Atentie! Are oase si ne putem rani!
- Impartim compozitia de patrunjel si usturoi in trei si umplem burtile taiate ale pestilor cu aceasta.
- Stropim cu ulei si cu zeama de la jumatate de lamaie. Cealalta jumatate de lamaie o taiem felii si o punem peste pesti.
- Dam la cuptor pentru 40-45 de minute la 180 de grade, in functie de cat de mari sunt pestii.
- Cat sta pestele la cuptor ne ocupam de broccoli.
- Desprindem cu ajutorul cutitului buchetelele de broccoli si dam deoparte cotoarele. Nu le aruncam, ca se pot folosi la o supa de legume.
- Punem apa la fiert cu un sfert de ora inainte de a fi gata pestele. Cand apa fierbe adaugam o lingura cu sare si apoi buchetelele de broccoli. Lasam sa fiarba 5 minute dupa care le scoatem imediat din apa fierbinte si le punem intr-un vas cu apa rece pentru a opri gatirea si a reusi sa pastram culoarea neschimbata.
- Incercam pestii cu furculita si daca aceasta intra in ei oprim cuptorul si scoatem tava.
- Asezam randunica de mare pe un platou incapator, de jur imprejur punem buchetelele de broccoli si apoi stropim din belsug cu zeama de lamaie si servim cu pofta. Nu uitati de lamaie! Este ingredientul secret din reteta!
Mie mi-a placut sa mai adaug zeama de lamaie si in farfurie dupa ce am desfacut pestele, insa sotul meu a preferat un mujdei de usturoi facut dintr-o capatana intreaga (a doua din lista de ingrediente).
Incercati si voi reteta domnului Vasile Lazar de la Selgros Bacau, de randunica de mare la cuptor cu garnitura de broccoli si nu veti regreta. Va garantez!
– Reteta o gasiti publicata si pe site-ul Selgros Cauta Pasiunea –
Sa aveti pofta!
Gabi says
Multumesc de reteta. Eu am gasit in Kaufland.
Claudia V says
Cu mare placere! :) Da, cred ca se gaseste si in alte pati dar Selgros e cel mai aproape de bine. Cu raion de peste proaspat :)
Cristina Dragomir says
Chiar ca urate randunicile astea. Nici nu cred ca am vazut vreodata pestele asta. Se gaseste exclusiv la Selgros?
Claudia V says
Urate dar bune rau :)) Mai drept sa zic nu stiu daca doar la Selgros dar stiu sigur ca de aici am aflat de ele. Or fi si in alta parte.
Laura says
Mmm, ce bunatate!!! <3
Claudia V says
Poti sa mai zici inca odata ! Foarte, dar foarte bun!<3
Iuliana says
Wow!!
Sa stii ca daca vedeam randunicile astea fara sa citesc inainte reteta ta, nu stiu daca le cumparam… Acum in schimb, o sa stau cu gandul numai la ele pana reusesc sa ajung la Selgros!
Ii multumesc si eu domnului Vasile pentru recomandare. Merg pe mana dumnealui si a ta, cat de curand! :)
Claudia V says
Sa stii ca si eu am gandit la fel si chiar i-am spus domnului Vasile ca tare urate mai sunt :))) Ma uitam neincrezatoare la el ca mi-a recomandat asa ceva.
Insa urate, urate dar cat de bune! Wow! Sa incerci si tu cand gasesti la Selgros!