Prăjitură Parlament (variantă reinterpretată)
Am tot auzit pe grupurile culinare despre prăjitura asta, prajitura Parlament. Lucruri bune, evident. Habar nu am de ce s-o fi chemând așa. Nu am aflat așa că dacă știi tu, te rog să îmi spui și mie.
Auzind că e foarte bună am început să caut informații despre ea, despre cum se face. Cu gândul, evident să încerc și eu s-o reproduc în propria bucătărie.
Ei bine, prăjitura Parlament este, hotărât lucru o prăjitură foarte gustoasă. Și nu e greu de făcut. Spun asta acum, după ce am testat o rețetă doar că în varianta mea.
Dacă urmărești blogul de ceva timp știi că încerc să fac prăjiturile cu mai puțin zahăr și calorii decât se fac de obicei. Cu alte cuvinte adaptez rețetele în funcție de gusturile noastre. Așa s-a întamplat și cu prăjitura Parlament.
Am văzut că structura acesteia este: blat din albușuri cu nucă, cremă de ciocolată neagră, biscuiți și un alt strat de cremă de gălbenuș cu frișcă plus ciocolată rasă pe deasupra și am adaptat rețeta.
Blatul din albușuri l-am făcut ca la prăjitura Tosca reinterpretată, crema de ciocolată este un ganache nebătut dacă pot zice așa, iar la crema de gălbenuș și frișcă am folosit smântână mai puțin grasă și am mai redus din cantitate. În plus am adăugat puțină gelatină ca să susțină stratul de cremă din gălbenuș și frișcă și nu am mai presărat ciocolată pe deasupra.
A ieșit (pot să mă laud?) super delicioasă! O combinație de prăjitură Snickers și prăjitură Tosca. Ceva de genul asta… Dar hai să vedem împreună cum se face!
- -pentru blat
- 150 grame de nucă tocată mare
- 100 grame de nucă măcinată
- 4 albușuri
- 100 grame de zahăr
- 25 grame de făină
- o lingurită de esență de vanilie
- un varf de cuțit de sare
- -pentru crema de ciocolată
- 100 grame de ciocolată cu lapte
- 100 grame de smântână pentru frișcă (de 20% grăsime)
- - pentru stratul de biscuiți
- 3-4 linguri de lapte dulce
- 12 biscuiți tip Petit Beurre
- -pentru crema de gălbenuș
- 4 galbenușe
- 50 grame de zahăr
- 2 linguri de lapte dulce
- 300 grame de frisca
- 3 grame de gelatina
- 15 grame de apa
Mod de preparare rețeta de prăjitură Parlament
- Începem prin a aprinde cuptorul la 180 de grade și a pregăti o tavă de 23/24. Punem hârtie de copt în ea.
- Nuca tocată o prăjim într-o cratiță incinsă. Pentru un gust mai bun puteți adăuga un strop de sare și unul de zahăr. După ce s-a rumenit o lăsăm la răcit și ne apucăm de compoziția de blat.
- Separăm albușurile de gălbenușuri. Batem albușurile, în care am adăugat un vârf de cuțit de sare până când se albesc.
- Adăugăm și zahărul treptat continuând să batem până când obținem o compoziție albă fermă. Dacă întoarceți castronul aceasta nu va curge.
- Adăugăm nuca și făina cernută, amestecând treptat, cu ajutorul unei spatule având grijă să nu ”stricăm” aerarea albușurilor.
Vezi mai jos cum se face prăjitura Crăiasa Zăpezii
Apasă pe poza și ABONEAZĂ-TE și tu la canalul de Youtube!
- Punem în tavă nucile tocate și prăjite.
- Peste nuci turnăm compoziția de blat din albușuri, nivelăm și dăm la cuptor pentru 30 de minute, până când se rumenește puțin deasupra și dacă introducem o scobitoare în aluat, aceasta iese curată.
- Când blatul este gata îl scotem din cuptor și îl lăsăm la răcit.
- Între timp pregătim crema din gălbenușuri astfel: punem peste gălbenușuri zahărul și laptele și batem bine cu telul 5-6 minute cât să se topească zaharul.
- Punem crăticioara pe aragaz la bain-marie și gătim crema până când se îngroașă. Este gata în momentul în care, dacă încercăm să trasăm o linie cu lingura pe fundul oalei crema nu revine ușor la loc.
- Când este gata dăm crema deoparte și lăsăm la răcit.
- Pregătim crema de ciocolată astfel: punem smântâna într-o crăticioară și o încălzim pe aragaz până la punctul de fierbere. Dăm de pe foc. Adăugăm ciocolata ruptă în bucăți acoperind-o cu smântâna caldă. Lăsăm să se topească singură timp de 10 minute după care amestecăm energic omogenizând-o.
- Îndepărtăm hărtia de pe blat și îl întoarcem cu partea de jos, cea pe care este nuca tocată, în sus. Punem blatul la loc în tavă, în această poziție.
- Turnăm crema de ciocolată peste blat și întindem.
- Înmuiem fiecare biscuite în lapte și îl așezăm peste crema de ciocolată.
- Batem smântâna foarte bine și apoi adăugăm crema de ou răcită. Omogenizăm cu o spatulă.
- Punem la înmuiat gelatina și o lăsăm 10 minute după care o topim pe baie de aburi.
- Luam o cantitate mică din crema de galbenușuri și o adăugăm în gelatină, amestecăm bine după care turnăm totul peste crema de gălbenușuri și smântănă omogenizând.
- Turnăm crema peste stratul de biscuiți și apoi dăm la rece până a doua zi când o putem tăia bucăți și consuma cu mare plăcere. Vă asigur că este delicioasă!
Tips&trics
- Dacă vreți ca blatul să se scoată mai ușor din tavă ungeți hârtia de copt cu puțin unt.
- Pentru un aspect mai frumos puteți orna pe deasupra cu puțină ciocolată rasă.
- Când tăiați prăjitura folosiți un cuțit încălzit în prealabil în puțină apă fierbinte și apoi sters cu un prosop.
- laptele în care înmuiați biscuiții poate fi înlocuit de cafea sau orice alt gen de sirop. Eu am folosit lapte pentru că a mâncat și băiețelul meu.
- În loc de ciocolată cu lapte puteți folosi ciocolată neagră cu un conținut mai mare de cacao.
Poftă bună la prăjitură Parlament!
Bonus: de AICI poti descarca GRATUIT o mini cartea de bucate cu 10 rețete de prăjituri și torturi festive!
Ramona V. says
După Revoluție au apărut câteva prăjituri cu nume „revoluționare”: Parlament, Petre Roman… cine știe câte au fost. Cred că reușim să aflăm doar dacă răsfoim ziarele de atunci și vedem în reluare emisiunile de atunci. Era veselie mare chiar și dacă oamenii își boteazau copiii cu numele noilor „eroi”. Lumea era tare entuziasmată :) Din nefericire au venit mineriadele :(
Claudia Vasilache says
Mda, probabil entuziasmul ala de atunci (imi aduc si eu aminte) a facut sa apara denumirile astea la prajituri :)