• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

September 12, 2016 · 12 Comments

Varza tocata murata la borcan

De post (vegan)· Dulceturi/Conserve

Spune si altora!
 12     
12
Shares

Reteta asta de varza tocata murata imi aduce aminte de bunica. In fiecare toamna era nelipsit din bucataria ei borcanul cu varza tocata murata. Sunt ceva ani de cand nu am mai facut reteta aceasta. Chiar nu stiu de ce ca doar e atat de usor de facut si atat de buna varza murata. Ca sa nu mai zic ca e si foarte sanatoasa pentru ca, murata fiind este plina de probiotice.

Asa ca, de anul acesta am decis sa reiau obiceiul bunicii si nu asa, doar cu un borcan pe sezon ci sa fac cat mai des in cantitati mici. In felul acesta vom avea o garnitura din varza murata mai mult timp fara sa fiu nevoita sa o conserv intr-un fel.varza tocata murata

Nu am incercat sa o conserv asa murata pentru iarna pentru ca nu imi aduc aminte ca bunica sa fi facut asta. Pentru iarna punea varza murata in butoi, stiti de care, varza intreaga murata. Pe care o folosea la pregatit sarmale sau varza calita sau salata de varza.

Vezi aici cum punem varza murata intreaga la borcan

Reteta de varza tocata murata este una foarte simpla, usor de facut si cu putine ingrediente. Practic aveti nevoie de o varza, sau mai multe (in functie de cat de multa varza taiata murata vreti sa faceti), un morcov sau doi, sare si… evident, un borcan in care sa o puneti. Aveti grija de ea doua-trei zile si gata varza s-a murat.

Puteti consuma varza tocata murata ca si garnitura, adaugand putin ulei si transformand-o intr-un fel de salata. Dar sa stiti ca e foarte buna si asa cum e ea, murata simplu, fara adaos de ulei. Cel putin mie mi-a placut.

5.0 from 2 reviews
Varza taiata murata
 
Save Print
Prep time
10 mins
Total time
10 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Garnitura
Cuisine: Romaneasca
Serves: o portie
Ingrediente
  • varza
  • morcov
  • sare
3.5.3208

Mod de preparare pentru reteta de varza tocata murata

  1. Varza proaspata, tarzie, de toamna, se curata de frunzele uscate sau vestejite siapoi se taie marunt fie cu ajutorul unui cutit bine ascutit, fie cu o razatoare de genul acesta.
  2. Adaugam sare si frecam bine totul, cu mainile. Folosim la 1 kilogram de varza o lingura de sare (aproximativ 15-20 grame).
  3. Curatam si radem si morcovul pe razatoarea mica.
  4. Amestecam morcovul si varza.
  5. Punem amestecul de varza si morcov intr-un castron si lasam sa stea o ora.varza tocata
  6. Dupa aceea punem totul intr-un borcan si indesam foarte bine amestecul. Daca avem cum, asezam un mic obiect care sa preseze varza. Eu nu am folosit si s-a murat si asa, fara.
  7. Inchidem cu capacul si lasam la temperatura camerei pana a doua zi.
  8. A doua zi scoatem amestecul din borcan si il amestecam iar. Sau, daca borcanul (vasul) are gura larga facem operatiunea aceasta direct in borcan (vas). Punem inapoi varza si presam iar. Vom oberva ca o sa inceapa sa lase zeama. Aceasta va mura varza.
  9. Repetam operatiunea si a treia zi sau chiar si a patra, pana cand observam ca varza a inceput sa capete gust acru. Moment in care o dam la rece, la frigider.
  10. In momentul servirii putem adauga putin ulei ca sa facem o salata de varza tocata murata delicioasa.

Pofta buna sa aveti!

Tips&Trics

  • Indesati/presati bine varza in borcan. In caz contrar aceasta se va inegri si poate chiar sa inceapa sa putrezeasca
  • pentru ca varza sa fie mai gustoasa se pot adauga, dupa plac, mere sau gutui mici.
  • se pot adauga si condimente cum ar fi foi de dafin,seminte de marar sau chimen

varză tocată murată la borcan

Nu uita sa te abonezi si tu la canalul de Youtube.
Apasa si pe clopotel pentru a fi la curent cu ultimele noutati!
Vezi mai in video de mai jos cum se face salata de varza cu morcov

Aici gasesti intreaga colectie de retete de conserve pentru iarna

conserve si muraturi pentru iarna


Spune si altora!
 12     
12
Shares
 
12
Shares
 12    
« Rosii pentru iarna. 5 retete simple de conservare
Compot de piersici pentru iarna la borcan »

Comments

  1. Laura says

    September 4, 2017 at 1:21 pm

    Am facut si eu la un moment dat si s-a mancat tare repede. Cam cat tine un borcan, nu stii? As face o cantitate mai mare dar nu stiu daca se tine mult.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      September 4, 2017 at 1:49 pm

      Cat tine in ce sens? Ca la noi s-a mancat repede :)))

      Reply
  2. Adi says

    September 13, 2016 at 10:58 am

    Foarte interesanta aceasta reteta

    Reply
  3. o femeie says

    September 12, 2016 at 12:03 pm

    Eu nu am amestecat niciodata, am tinut cateva zile in casa apoi pe balcon (e mult mai rece, nu e inchis). Cam in 2-3 sapt. o consumam, doar eu o apreciez in casa. Avantajul e cand goleam borcanul, bagam alta, nici nu spalam borcanul, refoloseam si din zeama lasata etc.

    Reply
    • Claudia V says

      September 12, 2016 at 12:07 pm

      Eu am amestecat pentru ca am observat ca la dung era cu zeama si la suprafata era cam uscata. Plus ca am urmat si indicatiile dintr-o carte veche si nu am vrut sa risc. Am sa fac si varianta ta sa vad cum iese.
      Pacat ca ai tai nu sunt interesati de varza asta ca e tare sanatoasa.

      Reply
      • o femeie says

        September 14, 2016 at 9:42 am

        doar eu consum muraturi, asa ca pt ei mai fac bors, iaurt, maia, socata (am eu ce fermenta :D ).

        Despre varza, umplu borcanul ochi cu varza, pana sus, si adaug apa cu sare pana apas si se acupera (sunt 1-2-3 linguri…). . Uneori la fermentare curge pe langa capac, semn ca e plin ochi. Oare asta e o diferenta?

        Reply
        • Claudia V says

          September 14, 2016 at 9:53 am

          aa deci tu faci cealalta varianta, cu apa. Asa face o verisoare de a mamei mele. Am sa intreb cum procedeaza, si daca o mai vantura. Dar cred ca de aici diferenta. Varza in varianta propusa de mine lasa zeama in timp, abia dupa o zi, doua. Lasa intai la baza si apoi in partea de sus.

          Reply

Trackbacks

  1. Varză roșie murată în saramură, la borcan - Lecturi si Arome says:
    October 7, 2020 at 8:17 pm

    […] Apasă AICI ca să vezi cum se face și varza albă murată la borcan! […]

    Reply
  2. Ardei umpluți cu varză în saramură, pentru iarnă - Lecturi si Arome says:
    October 5, 2020 at 7:28 pm

    […] derivată din cea de varză murată pentru iarnă la borcan a cărei rețetă o găsiți pe blog (APASĂ AICI). Există și varianta de ardei umpluți cu varză în oțet dar nu e printre preferatele mele. […]

    Reply
  3. Salată de varză cu morcov și ardei. Sănătoasă și gustoasă. (Rețetă Video) - Lecturi si Arome says:
    October 6, 2019 at 9:28 am

    […] În același mod, dar fără să mai folosim dressingul pentru salată se poate face și o varză tocată murată în borcan. Rețeta am publicat-o deja pe blog acum ceva timp și o poți vedea dând click AICI. […]

    Reply
  4. Cum punem varza murata la butoi pentru iarna? - Lecturi si Arome says:
    October 3, 2018 at 8:08 pm

    […] sa ne bucuram de varza murata taiata la borcan daca vrem o muratura sanatoasa pe masa. Insa nu o putem folosi si la invartit sarmalute asa ca […]

    Reply
  5. Conserve si muraturi pentru iarna. Ce si cat punem? - Lecturi si Arome says:
    September 29, 2016 at 9:53 am

    […] retetele de salata de legume pentru iarna, salata de gogosari, salata de cruditati pentru iarna, varza tocata murata la borcan, taiata marunt si cu morcov ras (o reteta veche pe care o stiu de la bunica mea), vinete pe iarna […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023
  • 10 idei de salate pentru anotimpul rece January 13, 2023

Archives

September 2016
MTWTFSS
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
« Aug   Oct »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316