Reteta asta de varza tocata murata imi aduce aminte de bunica. In fiecare toamna era nelipsit din bucataria ei borcanul cu varza tocata murata. Sunt ceva ani de cand nu am mai facut reteta aceasta. Chiar nu stiu de ce ca doar e atat de usor de facut si atat de buna varza murata. Ca sa nu mai zic ca e si foarte sanatoasa pentru ca, murata fiind este plina de probiotice.
Asa ca, de anul acesta am decis sa reiau obiceiul bunicii si nu asa, doar cu un borcan pe sezon ci sa fac cat mai des in cantitati mici. In felul acesta vom avea o garnitura din varza murata mai mult timp fara sa fiu nevoita sa o conserv intr-un fel.
Nu am incercat sa o conserv asa murata pentru iarna pentru ca nu imi aduc aminte ca bunica sa fi facut asta. Pentru iarna punea varza murata in butoi, stiti de care, varza intreaga murata. Pe care o folosea la pregatit sarmale sau varza calita sau salata de varza.
Vezi aici cum punem varza murata intreaga la borcan
Reteta de varza tocata murata este una foarte simpla, usor de facut si cu putine ingrediente. Practic aveti nevoie de o varza, sau mai multe (in functie de cat de multa varza taiata murata vreti sa faceti), un morcov sau doi, sare si… evident, un borcan in care sa o puneti. Aveti grija de ea doua-trei zile si gata varza s-a murat.
Puteti consuma varza tocata murata ca si garnitura, adaugand putin ulei si transformand-o intr-un fel de salata. Dar sa stiti ca e foarte buna si asa cum e ea, murata simplu, fara adaos de ulei. Cel putin mie mi-a placut.
- varza
- morcov
- sare
Mod de preparare pentru reteta de varza tocata murata
- Varza proaspata, tarzie, de toamna, se curata de frunzele uscate sau vestejite siapoi se taie marunt fie cu ajutorul unui cutit bine ascutit, fie cu o razatoare de genul acesta.
- Adaugam sare si frecam bine totul, cu mainile. Folosim la 1 kilogram de varza o lingura de sare (aproximativ 15-20 grame).
- Curatam si radem si morcovul pe razatoarea mica.
- Amestecam morcovul si varza.
- Punem amestecul de varza si morcov intr-un castron si lasam sa stea o ora.
- Dupa aceea punem totul intr-un borcan si indesam foarte bine amestecul. Daca avem cum, asezam un mic obiect care sa preseze varza. Eu nu am folosit si s-a murat si asa, fara.
- Inchidem cu capacul si lasam la temperatura camerei pana a doua zi.
- A doua zi scoatem amestecul din borcan si il amestecam iar. Sau, daca borcanul (vasul) are gura larga facem operatiunea aceasta direct in borcan (vas). Punem inapoi varza si presam iar. Vom oberva ca o sa inceapa sa lase zeama. Aceasta va mura varza.
- Repetam operatiunea si a treia zi sau chiar si a patra, pana cand observam ca varza a inceput sa capete gust acru. Moment in care o dam la rece, la frigider.
- In momentul servirii putem adauga putin ulei ca sa facem o salata de varza tocata murata delicioasa.
Pofta buna sa aveti!
Tips&Trics
- Indesati/presati bine varza in borcan. In caz contrar aceasta se va inegri si poate chiar sa inceapa sa putrezeasca
- pentru ca varza sa fie mai gustoasa se pot adauga, dupa plac, mere sau gutui mici.
- se pot adauga si condimente cum ar fi foi de dafin,seminte de marar sau chimen
Nu uita sa te abonezi si tu la canalul de Youtube.
Apasa si pe clopotel pentru a fi la curent cu ultimele noutati!
Vezi mai in video de mai jos cum se face salata de varza cu morcov
Laura says
Am facut si eu la un moment dat si s-a mancat tare repede. Cam cat tine un borcan, nu stii? As face o cantitate mai mare dar nu stiu daca se tine mult.
Claudia Vasilache says
Cat tine in ce sens? Ca la noi s-a mancat repede :)))
Adi says
Foarte interesanta aceasta reteta
o femeie says
Eu nu am amestecat niciodata, am tinut cateva zile in casa apoi pe balcon (e mult mai rece, nu e inchis). Cam in 2-3 sapt. o consumam, doar eu o apreciez in casa. Avantajul e cand goleam borcanul, bagam alta, nici nu spalam borcanul, refoloseam si din zeama lasata etc.
Claudia V says
Eu am amestecat pentru ca am observat ca la dung era cu zeama si la suprafata era cam uscata. Plus ca am urmat si indicatiile dintr-o carte veche si nu am vrut sa risc. Am sa fac si varianta ta sa vad cum iese.
Pacat ca ai tai nu sunt interesati de varza asta ca e tare sanatoasa.
o femeie says
doar eu consum muraturi, asa ca pt ei mai fac bors, iaurt, maia, socata (am eu ce fermenta :D ).
Despre varza, umplu borcanul ochi cu varza, pana sus, si adaug apa cu sare pana apas si se acupera (sunt 1-2-3 linguri…). . Uneori la fermentare curge pe langa capac, semn ca e plin ochi. Oare asta e o diferenta?
Claudia V says
aa deci tu faci cealalta varianta, cu apa. Asa face o verisoare de a mamei mele. Am sa intreb cum procedeaza, si daca o mai vantura. Dar cred ca de aici diferenta. Varza in varianta propusa de mine lasa zeama in timp, abia dupa o zi, doua. Lasa intai la baza si apoi in partea de sus.