Ardei copti la borcan pentru iarna
Aceasta reteta de ardei copti la borcan, pentru iarna este una dintre cele mai simple retete posibile. La fel de simplu si usor de facut ca si salata de vinete pusa la borcan pentru iarna sau ardeii iuti in otet.
Si este o buna alternativa pentru cine nu are un congelator sau cine nu mai are spatiu in congelatorul lui pentru a mai pune si cateva pungute de ardei copti.
Solutia pentru aceste persoane este sa aiba o camara, un loc intunecos si racoros in care sa pune diferite conserve printre care si cateva de ardei copti la borcan pentru iarna.
Mare lucru nu trebuie sa faceti pentru a pune ardei copti la borcan pentru iarna. Si nici nu dureaza mult sa o faceti. Asta daca excludem timpul cat ardeii se coc pe aragaz, in cuptor, sau, de ce nu, afara, la un foc de lemne. Cine are posibilitatea asta …
Practic ii coacem, ii curatam, ii lasam la scurs si apoi ii punem in borcane. Secretul este sa punem in acelasi borcan si zeama de la ei.
Aceasta reteta de ardei copti la borcan pentru iarna face parte din seria retetelor culese de mama mea in turele pe care le da prin piata, de la prietenele ei, gospodine ”cu state vechi de plata”.
V-am mai povestit despre ideea mea de a ii da mamei misiune sa culeaga retete de la alte gospodine batrane. Este bine sa invatam din experienta batranilor si sa ducem si noi mai departe traditiile din popor. Unele, modernizate, ce-i drept, de-a lungul timpului.
- ardei kapia
- sare
Mod de preparare pentru reteta de ardei copti la borcan pentru iarna
- Coacem ardeii pe aragaz folosind o tabla mai veche sau o tgaie de care nu mai avem nevoie.
- Pe masura ce se coc, ii adunam intr-un vas si punem sare pe ei.
- Acoperim vasul cu un capac si lasam sa stea asa, cu sare macar 15 minute.
- Dupa aceea ii curatam avand grija sa dam jos pielita arsa, cotorul si semintele fara a ne inmuia (pe cat posibil) mainile in apa. Nu dorim ca ardeii sa devina mai aposi.
- Lasam ardeii la scurs intr-o strecuratoare de plastic (ca aceasta) avand grija sa colectam zeama care se va scurge.
- Spalam bine borcanele si le lasam sa se usuce dupa care rupem fasii ardeii copti si ii indesam cat mai bine in borcane lasand totusi putin loc spre gura borcanului.
- Turnam in fiecare borcan zeama ramasa de la ei si ii facem loc, cu ajutorul unei lingurite, sa intre peste tot.
- Inchidem cu capacele si apoi sterilizam borcanele la bain-marie (asa cum am explicat aici). Timpul de sterilizare este de 20-30 de minute (maxim) din momentul in care incepe sa fiarba apa.
NOTA: Pentru mai multa siguranta, puteti steriliza borcanele si inainte de a pune ardeii sau adauga o pelicula de ulei la final, inainte de a sigila borcanele pentru a preveni aerul sa intre si a sigila mai bine conserva. Eu nu am pus de data asta pentru ca am dorit sa vad cum se pastreaza peste iarna asa simplu facuti. - Punem in paturi sa se raceasca lent si apoi transferam in camara, la loc racoros si intunecos.
Tips&Trics – extrasfaturi primite de la cititori
Printre ardeii copți se pot pune și căței de usturoi dacă vă place. Iata cum: la un borcan de 800 gr se pune 1/2 linguriță oțet și 1-2 cătei de usturoi.
Vezi mai jos si reteta video!
Pentru a fi la curent cu ultimele retete video,
abonează-te și tu la canalul de Youtube
– click AICI –
Update august 2017
Am promis ca revin dupa un an ca sa va spun daca si cum au tinut ardeii pusi asa la borcan peste iarna. Vreau sa va zic ca au fost excelenti la gust. Mie mi-au placut mai mult decat cei pusi la congelator.
Fiind păstrati in zeama lor proprie pastreaza mai mult din gustul si savoarea lor. Conserva a tinut foarte bine chiar si fara pelicula de ulei despre care se zice ca ar fin bine sa fie pusa la suprafata, inainte de a sigila borcanul cu capacul.
Vezi aici si cum se pun vinetele la borcan pentru iarna!
Spor la pregatit ardei copti la borcan pentru iarna!
Laura says
Prestat si eu o portie dupa reteta ta. Delicioasa
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca ti-a placut! :)
magis says
am mers si eu dupa reteta ta, sper sa iasa o deliciosenie :)
Claudia Vasilache says
Sper sa va placa :)