Alivancă cu ricotta și-un sos de ardei cu smântână
Iată-ne la a treia rețetă tradițională moldovenească din seria de rețete pe care am fost provocată de prietenii blogului de la Selgros România să le reinterpretez. Astăzi este vorba despre o rețetă tradițională moldovenească foarte cunoscută, alivanca.
Sunt sigură că mulți dintre voi ați auzit despre alivancă, probabil mai degrabă în varianta dulce. Mai toată lumea face alivancă dulce dar poate puțini știu că ea există și în variantă sărată.
Sau, cum ar spune soțul meu, născut și crescut în părțile de nord ale Moldovei, în Bucovina, alivanca e doar sărată. Așa o știe el de la ”maia” (mătușa lui) care făcea o alivancă delicioasă cu brânză și mărar din belșug. Și ce bună mai era!
Însă eu nu am amintiri despre alivancă. La noi în casă, de prin părțile de mijloc ale Moldovei fiind, alivanca nu se făcea. Așa că nu pot spune eu care variantă de alivancă o fi cea tradițională, cea dulce sau cea sărată?
Cum varianta dulce este foarte cunoscută am ales să o reinterpretez pe cea sărată și așa a ieșit rețeta de astăzi, o alivancă ”internațională”. Adică de ce nu ar prelua și ații rețeta noastră de alivanca? Să folosească și ei brânzeturile lor și să facă un aperitiv gustos pornind de la rețeta noastră tradițională.
Așa că am folosit în compoziție ricotta și brânză Gorgonzola iar în loc de smântână simplă am făcut un sos de smântână și ardei copți că tot e sezonul lor, făcând în acest fel și prezentarea pe farfurie puțin mai vioaie, mai colorată.
Vă recomand să pregătiți sosul cât stă alivanca la cuptor așa încât să o serviți cât aceasta este caldă încă, aburindă. E mult mai bună caldă decât rece.
Vezi AICI cum se pun ardeii copți la borcan pentru iarnă
Nu uita să te abonezi și tu la canalul de Youtube!
- 150 brânză Gorgonzola
- 150 grame de smântână cu 12% grăsime
- 250 grame de ricotta
- 250 grame de chefir
- 5 ouă
- 50 grame de unt cu 82% grăsime
- 20 grame de mărar
- 150 grame de făină albă de grâu
- 100 grame de făină de porumb
- un sfert de linguriță cu sare sau după gust
- pentru sosul de smântână
- 150 de grame de smântână cu 20% grăsime
- 100 grame de ardei copt
- un cățel de usturoi
- un sfert de linguriță de boia de ardei iute
- sare după gust
Mod de preparare pentru alivancă cu ricotta
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă cu dimensiunile de 35/25 cm , punând în ea hârtie de copt.
- Separăm albușurile de gălbenușuri
- Punem albușurile și un praf de sare în vasul mixerului și le batem bine până se albesc, întăresc și își măresc volumul.
- Cernem, separat, cele 2 tipuri de făină. Am ales să cern și făina de porumb pentru a avea în final o făină cât mai fină posibil.
- Punem chefirul într-o crăticioară și îl încălzim ușor pe aragaz. Vom fi atenți să nu ținem flacăra la maxim și nici să nu înfierbântăm prea tare chefirul. Nu dorim să-l fierbem ci doar să-l încălzim ușor.
- După ce l-am încălzit în turnăm peste făina de porumb, amestecăm bine și lăsăm să se împrietenească unul cu altul cât noi pregătim și restul compoziției de alivancă.
- Punem într-un castron brânza ricotta, adăugăm și Gorgonzola tăiată cuburi și mixăm împreună până obținem o compoziție cremoasă.
- Adăugăm peste brânzeturi smântâna, gălbenușurile și untul topit după care le omogenizăm.
- Turnăm peste această compoziție și pe cea cu făină de porumb și chefir. Omogenizăm.
- Tocăm mărarul și îl adăugăm și pe el.
- La final punem treptat făina de grâu și albușurile bătute spumă, încorporându-le și pe acestea, cu mișcări ușoare, de jos în sus pentru a păstra aerarea albușurilor
- Potrivim gustul compoziție adăugând, sau nu, sare, în funcție de preferințe. Brânza Gorgonzola este mai sărată de felul ei și, dacă nu consumați de obicei mâncărurile mai sărate, e posibil să nu aveți nevoie să mai adăugați sare în plus.
- Turnăm compoziția astfel obținută în tava pregătită în prealabil, nivelăm cu ajutorul unei spatule și dăm la cuptor pentru 35-40 de minute, în funcție de cum coace cuptorul, până începe să se rumenească pe deasupra și să se desprindă de pe margini. Facem testul cu scobitoarea și, dacă aceasta iese curată, scoatem alivanca din cuptor și apoi din tavă și o lăsăm la răcit pe un grătar.
- O tăiem cuburi și o servim cât e caldă încă, așa simplă, cu smântână sau cu puțin sos din ardei copți cu smântână pe care îl pregătim între timp așa cum am explicat pe larg aici.
Să aveți poftă la alivancă cu ricotta și sos de ardei!
Eliza Atudosie says
Sunt foarte curioasa sa vad daca imi iese si mie aceasta reteta. Arata delicios!
Claudia Vasilache says
Multumesc! E atat de simpla incat nu are cum sa nu iti iasa ;)
ellafairytale says
Sincer nu am auzit de aceasta reteta, mi se pare super interesanta si cu siguranta gustul e pe masura.
Rokolla says
Cred ca n-am mancat niciodata asa ceva. Arata tare bine
Albu Steluta Georgiana says
Vai cat de bine arata! Mi-am notat reteta! Multumim!
Catalina Coman says
Cred ca doar alivanca dulce am gustat. Arata tare bine reinterpretarea ta si as fi curioasa sa o gust.
Mirela Marin says
Am auzit de alivanca dar nu am mancat niciodata.
In orice caz, reinterpretarea ta este.. super!
Mulțumesc pentru rețetă si idee!
Ruxandra says
Cum eu nu mănânc nimic ce provine de la animale, sunt curioasă dacă o să reușesc să veganizez rețeta :)
Cristina Barbieru says
Nu am mancat niciodata, nici in varianta dulce nici in cea sarata. Dar recunosc ca arata extrem de apetisant.
Buder Cristina says
Pare delicioasă iar platingul e și mai delicios! Fiind din alta parte a tarii recunosc ca nici nu am auzit de acest fel de “mâncare” dar suna foarte bine, merita încercată.
Oana Alexandra says
Nu am mai auzit pana acum de alivanca, insa pare tare buna, mai ales in acea combinatie cu sosul! Cred ca o sa ii trimit mamei, ii plac tare rețetele cat mai diferite.
Elena Chedică Mateică says
Nu am mâncat niciodată alivancă cu ricotta dar as încerca, arată delicios.
Felicitări!
Beauty with Camy says
Nu am gustat niciodata, dar as fi curioasa cum este!
Pulbere de stele says
Nici la noi in casa nu am vazut alivenci, desi stiam ca altii fac destul de des, dar, ca si pe vărzări, le mâncau ca fel de mâncare, nu ca desert. Ceea ce mie nu mi se părea in regula. La mine mancarea e mancare si desertul, desert :) Merita incercata reteta asta :P
Claudia Vasilache says
Astept impresii ;)
Emilia Oana says
Sunt din oltenia, deci nu am auzit pana acum de alivancă. Ador branza Gorgonzola, deci cred ca mi-ar placea combinatia de ingrediente.
Claudia Vasilache says
Daca o incerci sa imi spui si mie cum ti s-a parut :)
Oprea Carmen says
cred ca este perfecta ca fel principal de mancare, combinatia cu ardei copt e super! incerc si eu sosul acesta, mi-a venit o idee!
Claudia Vasilache says
E mai mult gen aperitiv cald, zic eu :)
Denisa says
Arata senzational de bine! Si plating-ul si sosul si tot ❤
Claudia Vasilache says
Multumesc mult, Denisa! <3
Dream big little girl says
Nu am auzit de alivaca pana acum. Este un fel de placinta, nu? Cred ca imi va placea daca are gorgonzola
Claudia Vasilache says
Da, sa ii zicem si asa. E o reteta traditionala, specifica nordului Moldovei.
Carmen says
Arată foarte bine, nu am mâncat niciodată voi încerca și eu să fac.
Claudia Vasilache says
Super! Astept impresii! :)