• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

August 9, 2019 · 27 Comments

Alivancă cu ricotta și-un sos de ardei cu smântână

Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
 1     
1
Share

Alivancă cu ricotta și-un sos de ardei cu smântână

Iată-ne la a treia rețetă tradițională moldovenească din seria de rețete pe care am fost provocată de prietenii blogului de la Selgros România să le reinterpretez. Astăzi este vorba despre o rețetă tradițională moldovenească foarte cunoscută, alivanca.

Sunt sigură că mulți dintre voi ați auzit despre alivancă, probabil mai degrabă în varianta dulce. Mai toată lumea face alivancă dulce dar poate puțini știu că ea există și în variantă sărată.

alivancă cu ricotta

Sau, cum ar spune soțul meu, născut și crescut în părțile de nord ale Moldovei, în Bucovina, alivanca e doar sărată. Așa o știe el de la ”maia” (mătușa lui) care făcea o alivancă delicioasă cu brânză și mărar din belșug. Și ce bună mai era!

Însă eu nu am amintiri despre alivancă. La noi în casă, de prin părțile de mijloc ale Moldovei fiind, alivanca nu se făcea. Așa că nu pot spune eu care variantă de alivancă o fi cea tradițională, cea dulce sau cea sărată?

Cum varianta dulce este foarte cunoscută am ales să o reinterpretez pe cea sărată și așa a ieșit rețeta de astăzi, o alivancă ”internațională”. Adică de ce nu ar prelua și ații rețeta noastră de alivanca? Să folosească și ei brânzeturile lor și să facă un aperitiv gustos pornind de la rețeta noastră tradițională.alivancă cu ricotta reinterpretată

Așa că am folosit în compoziție ricotta și brânză Gorgonzola iar în loc de smântână simplă am făcut un sos de smântână și ardei copți că tot e sezonul lor, făcând în acest fel și prezentarea pe farfurie puțin mai vioaie, mai colorată.

Vă recomand să pregătiți sosul cât stă alivanca la cuptor așa încât să o serviți cât aceasta este caldă încă, aburindă. E mult mai bună caldă decât rece.

Vezi AICI cum se pun ardeii copți la borcan pentru iarnă

Nu uita să te abonezi și tu la canalul de Youtube!


5.0 from 5 reviews
Alivancă cu ricotta și-un sos de ardei cu smântână
 
Save Print
Prep time
15 mins
Cook time
40 mins
Total time
55 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Aperitiv
Cuisine: Romaneasca
Serves: o portie
Ingrediente
  • 150 brânză Gorgonzola
  • 150 grame de smântână cu 12% grăsime
  • 250 grame de ricotta
  • 250 grame de chefir
  • 5 ouă
  • 50 grame de unt cu 82% grăsime
  • 20 grame de mărar
  • 150 grame de făină albă de grâu
  • 100 grame de făină de porumb
  • un sfert de linguriță cu sare sau după gust
  • pentru sosul de smântână
  • 150 de grame de smântână cu 20% grăsime
  • 100 grame de ardei copt
  • un cățel de usturoi
  • un sfert de linguriță de boia de ardei iute
  • sare după gust
3.5.3251

Mod de preparare pentru alivancă cu ricotta

  • Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă cu dimensiunile de 35/25 cm , punând în ea hârtie de copt.
  • Separăm albușurile de gălbenușuri
  • Punem albușurile și un praf de sare în vasul mixerului și le batem bine până se albesc, întăresc și își măresc volumul.
  • Cernem, separat, cele 2 tipuri de făină. Am ales să cern și făina de porumb pentru a avea în final o făină cât mai fină posibil.
  • Punem chefirul într-o crăticioară și îl încălzim ușor pe aragaz. Vom fi atenți să nu ținem flacăra la maxim și nici să nu înfierbântăm prea tare chefirul. Nu dorim să-l fierbem ci doar să-l încălzim ușor.
  • După ce l-am încălzit în turnăm peste făina de porumb, amestecăm bine și lăsăm să se împrietenească unul cu altul cât noi pregătim și restul compoziției de alivancă.
  • Punem într-un castron brânza ricotta, adăugăm și Gorgonzola tăiată cuburi și mixăm împreună până obținem o compoziție cremoasă.

alivancă lecturi și arome

  • Adăugăm peste brânzeturi smântâna, gălbenușurile și untul topit după care le omogenizăm.
  • Turnăm peste această compoziție și pe cea cu făină de porumb și chefir. Omogenizăm.
  • Tocăm mărarul și îl adăugăm și pe el.
  • La final punem treptat făina de grâu și albușurile bătute spumă, încorporându-le și pe acestea, cu mișcări ușoare, de jos în sus pentru a păstra aerarea albușurilor
  • Potrivim gustul compoziție adăugând, sau nu, sare, în funcție de preferințe. Brânza Gorgonzola este mai sărată de felul ei și, dacă nu consumați de obicei mâncărurile mai sărate, e posibil să nu aveți nevoie să mai adăugați sare în plus.
  • Turnăm compoziția astfel obținută în tava pregătită în prealabil, nivelăm cu ajutorul unei spatule și dăm la cuptor pentru 35-40 de minute, în funcție de cum coace cuptorul, până începe să se rumenească pe deasupra și să se desprindă de pe margini. Facem testul cu scobitoarea și, dacă aceasta iese curată, scoatem alivanca din cuptor și apoi din tavă și o lăsăm la răcit pe un grătar.
  • O tăiem cuburi și o servim cât e caldă încă, așa simplă, cu smântână sau cu puțin sos din ardei copți cu smântână pe care îl pregătim între timp așa cum am explicat pe larg aici.

alivancă cu ricotta și sos de ardei

Să aveți poftă la alivancă cu ricotta și sos de ardei!

selgros romania


Spune si altora!
 1     
1
Share
 
1
Share
 1    
« Sos de ardei copți cu smântână
Flori de dovlecel pane (rețeta simplă) »

Comments

  1. Eliza Atudosie says

    September 9, 2019 at 8:51 pm

    Sunt foarte curioasa sa vad daca imi iese si mie aceasta reteta. Arata delicios!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      September 10, 2019 at 8:19 am

      Multumesc! E atat de simpla incat nu are cum sa nu iti iasa ;)

      Reply
  2. ellafairytale says

    September 5, 2019 at 8:41 pm

    Sincer nu am auzit de aceasta reteta, mi se pare super interesanta si cu siguranta gustul e pe masura.

    Reply
  3. Rokolla says

    September 5, 2019 at 12:40 am

    Cred ca n-am mancat niciodata asa ceva. Arata tare bine

    Reply
  4. Albu Steluta Georgiana says

    September 4, 2019 at 11:33 pm

    Vai cat de bine arata! Mi-am notat reteta! Multumim!

    Reply
  5. Catalina Coman says

    September 3, 2019 at 11:43 pm

    Cred ca doar alivanca dulce am gustat. Arata tare bine reinterpretarea ta si as fi curioasa sa o gust.

    Reply
  6. Mirela Marin says

    September 3, 2019 at 9:12 pm

    Am auzit de alivanca dar nu am mancat niciodata.
    In orice caz, reinterpretarea ta este.. super!
    Mulțumesc pentru rețetă si idee!

    Reply
  7. Ruxandra says

    September 3, 2019 at 8:13 pm

    Cum eu nu mănânc nimic ce provine de la animale, sunt curioasă dacă o să reușesc să veganizez rețeta :)

    Reply
  8. Cristina Barbieru says

    September 3, 2019 at 7:58 pm

    Nu am mancat niciodata, nici in varianta dulce nici in cea sarata. Dar recunosc ca arata extrem de apetisant.

    Reply
  9. Buder Cristina says

    September 3, 2019 at 6:10 pm

    Pare delicioasă iar platingul e și mai delicios! Fiind din alta parte a tarii recunosc ca nici nu am auzit de acest fel de “mâncare” dar suna foarte bine, merita încercată.

    Reply
  10. Oana Alexandra says

    September 3, 2019 at 5:58 pm

    Nu am mai auzit pana acum de alivanca, insa pare tare buna, mai ales in acea combinatie cu sosul! Cred ca o sa ii trimit mamei, ii plac tare rețetele cat mai diferite.

    Reply
  11. Elena Chedică Mateică says

    September 3, 2019 at 2:32 pm

    Nu am mâncat niciodată alivancă cu ricotta dar as încerca, arată delicios.
    Felicitări!

    Reply
  12. Beauty with Camy says

    September 3, 2019 at 1:19 pm

    Nu am gustat niciodata, dar as fi curioasa cum este!

    Reply
  13. Pulbere de stele says

    September 3, 2019 at 5:38 am

    Nici la noi in casa nu am vazut alivenci, desi stiam ca altii fac destul de des, dar, ca si pe vărzări, le mâncau ca fel de mâncare, nu ca desert. Ceea ce mie nu mi se părea in regula. La mine mancarea e mancare si desertul, desert :) Merita incercata reteta asta :P

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      September 3, 2019 at 11:20 am

      Astept impresii ;)

      Reply
  14. Emilia Oana says

    September 2, 2019 at 10:32 pm

    Sunt din oltenia, deci nu am auzit pana acum de alivancă. Ador branza Gorgonzola, deci cred ca mi-ar placea combinatia de ingrediente.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      September 3, 2019 at 11:20 am

      Daca o incerci sa imi spui si mie cum ti s-a parut :)

      Reply
  15. Oprea Carmen says

    September 2, 2019 at 2:59 pm

    cred ca este perfecta ca fel principal de mancare, combinatia cu ardei copt e super! incerc si eu sosul acesta, mi-a venit o idee!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      September 2, 2019 at 3:25 pm

      E mai mult gen aperitiv cald, zic eu :)

      Reply
  16. Denisa says

    September 2, 2019 at 10:41 am

    Arata senzational de bine! Si plating-ul si sosul si tot ❤

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      September 2, 2019 at 3:26 pm

      Multumesc mult, Denisa! <3

      Reply
  17. Dream big little girl says

    September 1, 2019 at 3:53 pm

    Nu am auzit de alivaca pana acum. Este un fel de placinta, nu? Cred ca imi va placea daca are gorgonzola

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      September 2, 2019 at 3:27 pm

      Da, sa ii zicem si asa. E o reteta traditionala, specifica nordului Moldovei.

      Reply
  18. Carmen says

    September 1, 2019 at 3:44 pm

    Arată foarte bine, nu am mâncat niciodată voi încerca și eu să fac.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      September 2, 2019 at 3:27 pm

      Super! Astept impresii! :)

      Reply

Trackbacks

  1. Tocinei din cartofi dulci serviți cu brânză și somon - Lecturi si Arome says:
    September 9, 2019 at 2:27 pm

    […] Tocineii se pot face și sub formă de chiftele, prăjiți în ulei, în tigaie dar și sub formă de, să îi zicem plăcintă, în tavă. Adică se pune toată compoziția în tavă și se coace după care se taie bucăți de diferite forme. Așa cum se procedează la alivancă, dacă vă mai aduceți aminte (vezi aici rețeta). […]

    Reply
  2. Alivenci moldovenești 2.0 cu brânză Gorgonzola și sos din ardei copți cu smântână | Selgros Cauta Pasiunea says:
    August 25, 2019 at 7:48 pm

    […] Hai să vedem împreună cum procedăm ca să facem această delicioasă alivancă reinterpretată, cu ricotta și brânză Gorgonzola. Lista ingredientelor și cantitățile exacte le găsiți aici. […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

August 2019
MTWTFSS
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
« Jul   Sep »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316