Reteta de astazi, de fasole verde la congelator pentru iarna nu e chiar o reteta. Mai degraba face parte din categoria: sfaturi practice in bucatarie.
Si cum multe nu sunt de povestit despre cum sa pui niste fasole verde la congelator pentru iarna, asa ca m-am gandit sa va arat, cu ocazia asta cateva imagini din gradina de zarzavat ingrijita cu drag de mama mea. Noi stam la casa, intr-un mic orasel de provincie din Moldova. Liniste, aer curat, legume si fructe in jur. Cam asa e pe la noi vara :)
V-am mai povestit eu de cateva ori ca pasiunea mamei este gradinaritul asa cum a mea este bucataritul. Uneori, daca urmariti si contul personal de Facebook sau contul de Instagram, ati mai putut vedea imagini din aceasta mica gradinita de pe langa casa noastra.
Astazi insa o sa pun cateva imagini din gradina desi rosiile inca nu s-au copt pe la noi. In anii din urma am avut rosii multe si frumoase si de toate soiurile. Mici gen cherry galbene, mari si carnoase care ajungeau chiar si la un kilogram una si chiar si negre.
Speram ca la fel va fi si anul acesta. Insa daca mai astept mult sa se faca, nu mai puteti pune fasole verde la congelator pentru iarna pentru ca deja a inceput sa se usuce.
O poza cu o parte din recolta de anul trecut puteti vedea in reteta de suc de rosii pentru iarna fara conservanti (click aici) sau si mai bine, in reteta de panna cotta cu busuioc, gem de rosii si biscuiti cu piper (click aici).
Astazi o sa va arat cateva imagini cu fasolea verde, care a devenit o parte si uscata intre timp. Cu rosiile informare, patrunjelul, telina, morcovul, menta si chiar si merele din gradina. Sper sa va placa :)
Dar sa nu uitam scopul acestui articol, adica sa va spun cum se pune fasole verde la congelator pentru iarna :)
Aveti nevoie de:
– fasole verde (cat mai tanara daca este posibil)
– pungute in care sa puneti fasolea
– o oala mai marisoara
– apa pentru oparit fasolea verde
– sare (o lingurita de sare la 2 kg de apa)
Cum procedam:
- Spalam fasolea verde.
- Rupem capetele si apoi, daca fasolea este lunga, o rupem in doua sau in mai multe bucati.
- Punem apa in oala si o aducem la punctul de fierbere.
- Cand apa fierbe, adaugam sarea
- Punem in ea fasolea si o lasam sa se opareasca pret de doua-trei minute, cat isi schimba putin culoarea.
- Scoatem fasolea cu o paleta si o lasam la racit si scurs.
- Punem fasolea in pungute pe care le etichetam (sau nu), le legam la capat si apoi le punem la congelator pentru iarna.
Nota: La iarna, cand o scoateti din congelator, nu o lasati la dezghetat. Faceti o mancare de fasole simpla si gustoasa punand fasolea in cratita, asa inghetata cum este. Pentru inspiratie aveti reteta de fasole verde cu usturoi.
Iata in continuare si reteta in format video.
Daca vreti sa fiti la curent cu ultimele retete video
va puteti abona la canalul de Youtube
– click aici –
Spor la treaba sa aveti!
noi nu consumam multa fasole verde, dar la ciorbe cate o mana aduce culoare si gust mai bun. Asa ca am mai congelat si eu cateva portii, atunci cand gasii super ieftina in piata. De obicei nu ma tine toata iarna,ci am pt 5-10 ciorbe. Si tot asa,le rup si oparesc, scurg si pac in punga/caserola ( sa scad volumul)
Asta cred ca e principalul avantaj al gatirii putin inainte de congelare. Reduce din volum si economisesti spatiu in congelator
si arunci ce e mai bun in fasole…..de ce trebuie oparita? cu cat se reduce spatiul?
poate daca o fierbi de tot sa se reduca spatiul semnificativ…asa…
Eu o pun la congelator neoparita.Am sa pun si asa cum zici tu sa vad diferenta.Sau poate-mi spui tu.Cu stima, Violeta
p.s.poate-mi spui cum as putea sa conserv ardei gras pentru umplut iarna.Am pus dupa o reteta de pe net,cea cu sare si zahar in interior si apoi pusi in zeama lasata.Nu i-am putut folosi,erau sarati si oricat i-am titut la desarat tot sarati erau.I-am pus in final asa sa vad cum sunt la gust.Am fiert la ei si tot tari erau.Deci, daca ai o reteta facuta de tine,iti voi multumi.
Acum m-ai facut tu pe mine curioasa :)
Noi punem fasolea doar asa, oparita putin in prealabil.
Daca ai pus-o asa, cruda cum a fost cand ai decongelat-o? Nu ai avut eventual ceva probleme, stiu eu… sa ramana tare sau sa nu se gateasca…
Daca o pui oparita inainte iti spun sigur, fara sa probez cealalta varianta, ca se va gati mai usor :p
In ce priveste reteta de ardei pentru umplut… uite, promit ca ma interesez. Noi nu punem dar am niste carti vechi de bucate, printre care si una cu conservarea legumelor si caut acolo sa vad daca este ceva de genul asta.
Multumesc si eu pentru incredere :)
Se face la fel de repede ca cea proaspata chiar daca e neoparita.Ocupa spatiu mai mult la congelator.Eu o spal,o tai si o pun intr-o fata de masa de bumbac sa nu mai aiba deloc apa cand o pun in pungute.Iarna o folosesc la ciorbe,mancare etc.Cu stima,Violeta.
p.s.nu mi-a aparut pe mail ca mi-ai raspuns,de ce?Poate faci la un fel sa fiu atentionata cand postezi un raspuns.Merci.
Multumesc de sfaturi. Ar trebui sa te abonezi la comentarii pe blog.
Am sa verific sa vad ce se intampla si daca este activata optiunea.
Multumesc ca mi-ai atras atentia asupra acestui lucru :)
Am uitat sa mentionez ca o pun asa congelata in mancare.
Daaa! Asta e un amanunt important. NU trebuie dezghetata inainte! Nici daca o fierbi si nici daca o pui asa cruda.
Si eu pun fasole pentru iarna.
De fapt, pun multe fructe si legume la rece
Da, am vazut recomandarile tale de ieri ;)
Imi place foarte mult fasolea verde, voi rine cont de sfaturile tale. Multumim!
eu nu sunt fan fasole verede, dar mai coco o vanata, mai congelez un ardei, ceva… nu prea am loc sa pun tot ce as vrea!
Eh….asa nici eu nu am loc sa pun in congelator tot ce as vea sa congelez pentru la iarna :p
Asa fac si eu, mi se pare o reteta buna. Dar am mancat si conservate la borcan, erau si acelea yummy.
Eu fasole consevata nu cumpar pentru ca ne ajunge cea pe care o conservam noi direct din gradina de zarzavat ;)
Dar sigur e buna si aia.
Conservata home-made, nu din magazin. Facuse mama mea, in saramura, cred!
Aaaa, uite la varianta asta nu m-am gandit. Sigur ca se poate si asa dar nu am incercat :)
intrebare venita de la un puturos? O marca de produse congelate de la care sa cumpar fasole toata iarna nu stii? Nu de alta dar, si daca m-am mobiliza sa o conserv eu insami, nu am congelator si nici vreo camara spatioasa in care sa pot pune la borcan.
Ah, Cristina…chiar nu stiu. Folosesc doar fasole congelata de mine din vara…
Ma duce gandul la cei de la Edenia dar… eu nu am incerca fasolea de la ei ci doar spanacul si mi-a placut.
Dar daca aflu despre o marca buna iti las mesaj :)
Cred ca sunt ani buni de cand nu am mai pus fasole verde in congelator. O sa tin cont de sfaturile tale, draga mea. Multumesc!
Cu mare placere, Agurita ! :)