Fasole verde cu mărar și usturoi. Rețeta de fasole verde înăbușită (fasole scăzută).
Se poate face cu orice fel de păstăi, nu doar cele late.
Fasole verde sotată la tigaie. Păstăi cu usturoi.
Abia aștept să vină vară și să mănânc fasole verde din grădina noastră de zarzavat. Mama mea e pasionată de grădinărit și nu este an în care să nu pună în grădină și fasole. Așa că mâncăm pe săturate, punem pe iarnă la congelator și apoi, când se usucă o strângem și o consumăm în diferite feluri.
Preferata mea este fasolea verde gătită sub formă de mâncărică – vezi aici cum o fac. Dar și cea gătită simplu, adică prăjită și aromatizată cu usturoi și ceva mărar, cum e în rețeta de astăzi îmi place foarte mult și o gătesc des.
E o rețetă foarte simlă, foarte ușor de făcut și mai că nu am mare lucru de povestit. Pur și simplu gătești fasolea în tigaie, cu puțin ulei, adaugi usturoi și mărar și să vezi cat de bună poate fi. Cu condiția, totuși, să alegi o fasole tânără. Adică să nu aibă ”ațe” și să fie moale.
- 500 grame de fasole verde
- 2 linguri de ulei
- 2-3 căței de usturoi
- o ceșcuță mică cu apă
- o mână de mărar
- sare și piper după gust
Mod de preparare fasole verde cu mărar și usturoi
- Spălăm fasolea și o curățăm de codițe. Dacă este prea mare o rupem în două
- Curațăm ceapa și apoi o tăiem mărunt.
- Punem într-o tigaie cele două linguri de ulei.
- Când uleiul este incins adaugăm ceapa pe care o gătim 2 minute în ulei.
- Adăugă o ceșcuță de apă și lăsăm să se gătească înăbuși pănă scade apa.
- Pune punem fasolea verde peste ceapă, presaram sare și apoi acoperim cu capac.
- Lăsăm să se găteasca înăbușit, la foc mediu până când aceasta devine moale. Timpul de gătire diferă în funcție de soiul și ”bătrânețea” fasolei.
- La final adaugăm mărarul tocat mărunt și cei trei căței de usturoi pisați. Lasam încă 2-3 minute să se gătească împreună după care oprim focul.
- Servim caldă ca fel principal de post sau ca și garnitură.
Poftă bună la fasole verde cu mărar și usturoi!
O mâncare pe care o prefer vara. Aveam o altă rețetă, mai simplistă. O voi încerca și pe a ta!
Poti sa imi zici si varianta ta si o incerc :)
Se pun la fiert in apa cu sare si un pic de ulei pastaile si cartofi. In timp ce fierb ae prepara mujdeiul de usturoi. Peste mujdei se adauga vreo doua polonice de zeama (in care au fiert legumele) – a.i. sa se dizolve mujdeiul, dar sa fie si suficient lichid (cat sa le acopere) pentru legumele fierte si scurse. Se lasa un pic la racit, timp in care aroma usturoiului intra in legume. E reteta bunicii. O adoram, desi e simpla. Cu siguranta a ta e mai buna.
Scuze pt greseli, tastez de pe tel.
Sigur e buna si varianta ta si o voi incerca pentru ca pare foarte rapida si foarte usor de facut. O intrebare am. Ai spus ca pui la fiert cartofii. Deci nu doar fasole verde? E o combinatie? Sau le pot face separat dar la fel preparate?
Noi combinam cele doua legume, cartoful fiind mai satios.
Aha, am inteles :)
Una din mancarurile mele preferate de vara. Bine ca mi-am amintit de ea, vara asta am fost un pic descurajata, ca am luat niste fasole verde ciudata, care parea proaspata, iar atunci cand o rupeai un parea sa aiba ate, dar era destul de tare cand am fiert-o (nu stiu daca am reusit sa explic). M-a cam descurajat :)
Depinde mult de soiul ei. Sunt diferite feluri de fasole. Incearca alta. E pacat sa nu mai incerci pentru ca e tare buna fasolea verde.
cam la fel fac si eu, dar pun si putin iaurt si mi se pare delicioasa. Varianta ta e buna pentru zilele de post, desigur.
Cu iaurt nu am incercat! Merci de idee :)
Cât de simplu și ușor! Îmi amintește de vacanțele la bunici. Era una dintre mâncărurile ce aveau un gust aparte când era pregătită de bunica :) Mie nu-mi iese niciodotă la fel pentru că ea gătea numai pe plită cu foc de lemne.
Da, pai e o reteta pe care o stiu de jumate de secol :))) Iese buna si asa la aragaz. Mie imi place foarte mult fasolea facuta asa.