Gem asortat cu pepene galben si piersici
Un gem asortat poate fi facut din orice fel de combinatie de fructe pe care o aveti in casa. Fructe pe care poate nu reusiti sa le consumati pe toata inainte de a se strica si pe care le puteti valorifica in acest mod.
Reteta de astazi, de gem asortat cu pepene galben si piersici este doar un singur exemplu din multele pe care le puteti pune in practica acum spre sfarsitul verii.
Eu am mai facut acum ceva timp un gem asortat cu pepene galben, piersici si rubarba. Daca ma urmariti pe contul de Instagram ati putut vedea ca am postat in direct o poza chiar din momentul in care faceam acel gem sortat cu pepene galben.
- 2,5 kg pepene galben curatat de coaja si samburi
- 1 kg de piersici curatate de coaja si samburi
- 1 kg de mere curatate de coaja si samburi
- 600 grame de zahar
- zeama de la o lamaie
- o cana mica cu apa (aproximativ 100 ml)
Mi s-a parut totusi o reteta prea simpla ca sa o mai pun si pe site si am renuntat la acel moment. Zilele trecute insa, am avut iar niste fructe care se cereau consumate rapid si am mai pregatit o alta varianta a acestui gem asortat cu pepene galben.
De data aceasta, cum nu mai aveam rubarbar, am folosit mere varatice, pe care le-am cules din gradina. Cele cazute pe jos, putin lovite, putin cu un viermisor in vizita, da bio :)
Se cereau si ele valorificate, evident. Puteam face din ele un compot, sau sa le mancam asa crude insa eram cam multisoare asa ca am zis ca merg bine puse la un gem asortat cu pepene galben si piersici. Mai ales ca au pectina care ajuta la legarea mai rapida a unui gem.
Zis si facut. Doar ca merele acestea sunt putin mai tarisoare si fierb mai greu. Asa ca am facut un mic truc. Dupa ce le-am curatat de coaja si ce era stricat am aruncat, le-am taiat bucati, am pus peste ele o canita cu apa si… le-am fiert putin in prealabil. Apoi le-am combinat cu restul fructelor peste care pusesem cu o zi inainte zahar ca sa lasa zeama.
Cam asta e smecheria cu acest gem asortat cu pepene galben. Voi daca aveti mere tomnatice, dulci, zemoase si moi, nu va mai fi nevoie sa le fierbeti putin in prealabil. Le puneti direct peste celelalte fructe din viitorul gem asortat ;)
Mod de preparare pentru reteta de gem asortat cu pepene galben si piersici
- Cu o seara inainte punem pepenele galben si piersicile, taiate bucati de marime potrivita, impreuna intr-o oala incapatoare si adaugam peste ele zaharul.
- A doua zi punem merele, taiate cuburi de marime potrivita, intr-o craticioara, adaugam apa peste ele.
- Punem vasul pe ochiul de la aragaz si lasam sa fiarba pana cand merele se inmoaie putin si scade apa.
- Dam de pe foc si lasam la racit dupa care punem merele in oala in care avem pepenele si piersicile puse de cu seara.
- Punem pe aragaz sa dea cateva clocote, dupa care luam oala si o bagam in cuptor, la temperatura potrivita (160 de grade) lasand sa se gateasca lent gemul pana cand se leaga.
- Facem testul cu picatura si daca observam ca e gata scoatem vasul din cuptor si punem imediat gemul in borcanele sterilizate in prealabil.
- Punem capacele, intoarcem borcanele cu fata in jos si le acoperim cu o paturica lasandu-le astfel sa se raceasca lent.
- Etichetam si punem in camara pana in momentul in care il vom consuma, evident, cu mare placere.
Pofta buna sa aveti!
[…] Reteta de gem asortat de pepene galben si piersici este un astfel de exemplu. O gasesti aici. […]