Reteta de mancare de mazare cu dovlecei este una dintre acele retete cu care v-am obisnuit deja. O reteta simpla care se incadreaza in conceptul de economisire si valorificare a ingredientelor avute la dispozitie in frigider si/sau camara.
V-am mai povestit eu cu alta ocazie ca noi avem, pe langa casa, o mica gradina de zarzavat in care mama mea cultiva in fiecare an cate ceva: o rosie, un castravete, o fasole verde, dovlecei, etc. Gradinaritul este pasiunea ei asa cum gatitul este pasiunea mea. Si o multime de retete de pe blog, gatite pe timp de primavara/vara sunt cu ingrediente din aceasta mica gradina de legume.
Din pacate locul e mic si nu putem cultiva decat un strict necesar. Insa avem noroc de vecini si/sau prieteni care la randul lor au gradini pe langa casa sau in alte locatii. Asa ca aceasta mazare cu dovlecei este facuta de data asta cu mazare verde primita de la o prietena de a mamei mele care are o gradina de zarzavat mai mare si care a cultivat si ceva mazare.
Cand am primit-o, din cauza transportului, arata putin cam ”deteriorata”. Asa se intampla cu legumele care nu sunt cultivate in mod intensiv. Se deterioreaza mai repede. Insa, chiar daca nu avea un aspect prea placut ci mai degraba arata precum calul din povestea lui Harap Alb, cu rabdare am desfacut pastaie cu pastaie, apoi am spalat-o si am pregatit-o pentru consum.
Cum nu am putut sa o gatesc in aceeasi zi am lasat-o in frigider pana a doua zi cand… surpriza, o parte din bobitele de mazare incepusera sa aiba coltisor din aceea mici, semn ca incoltea. Nici vorba sa ma gandesc sa o arunc. Chiar m-am bucurat de asta pentru ca stiti si voi ca semintele germinate sunt chiar mai bogate nutritiv.
Concluzia si sfatul pe care pot sa vi-l dau: nu aruncati o leguma daca pare mai uratica si folositi-va imaginatia pornind de la gusturile voastre pentru a nu risipi mancarea ci a valorifica orice ingredient.
- 400 grame de mazare verde
- doi dovlecei medii
- o ceapa mare sau doua mici
- doua linguri de ulei de masline
- o cana cu apa (200 ml)
- o lingurita de sare (sau dupa gust)
- un sfert de lingurita fulgi de ardei iute (dupa gust)
- un sfert de lingurita ghimbir
Reteta de mancare de mazare cu dovlecei
- Curatam ceapa si o taiem marunt.
- Intr-o tigaie punem cele doua linguri de ulei si le incingem usor dupa care adauga ceapa. Lasam un minut sa se rumeneasca dupa care adauga o jumatate de cana de apa si mai lasam inca cinci minute sa se gateasca. In felul acesta nu o prajim ci mai mult o inabusim.
- Adaugam mazarea verde (spalata bine) si apoi o cana cu apa si condimentele. Acoperim cu capac si lasam sa fiarba, timp in care noi pregatim dovleceii. Aproximativ 10 minute.
- Curatam si taiam cubulete dovleceii si apoi ii punem peste mazare care fierbe de zor in tigaie.
- Acoperim cu un capac si lasam sa scada la foc mediu inca un sfert de ora dupa care adaugam si bulionul si continuam fierberea pana cand scade zeama, se formeaza sosul si mazarea noastra se gateste. Nota: Daca aveti mazare congelata e posibil sa trebuiasca mai putina apa si sa scada si timpul necesar gatirii, mazarea congelata fiind deja prefiarta. Timpul de gatire al mazarea verzi crude poate sa difere in functie de cat de proaspata este aceasta.
- Cand sosul a scazut si mazarea s-a gatit, delicioasa noastra mancare de mazare cu dovlecei este gata si o putem lua de pe foc.
- O servim calda presarand si putin patrunjel verde pe deasupra.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Mazare avem si noi in meniu pentru miercuri. Acum va fi si cu dovlecei. Merci de idee :)
Claudia V says
Cu placere! Cred ca dovlecelul merge in orice combinatie ;)