• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

July 8, 2016 · 4 Comments

Mancare de mazare cu dovlecei

De post (vegan)· Feluri de baza

Spune si altora!
 33     
33
Shares

Reteta de mancare de mazare cu dovlecei este una dintre acele retete cu care v-am obisnuit deja. O reteta simpla care se incadreaza in conceptul de economisire si valorificare a ingredientelor avute la dispozitie in frigider si/sau camara.

V-am mai povestit eu cu alta ocazie ca noi avem, pe langa casa, o mica gradina de zarzavat in care mama mea cultiva in fiecare an cate ceva: o rosie, un castravete, o fasole verde, dovlecei, etc. Gradinaritul este pasiunea ei asa cum gatitul este pasiunea mea. Si o multime de retete de pe blog, gatite pe timp de primavara/vara sunt cu ingrediente din aceasta mica gradina de legume.

mancare de mazare

Din pacate locul e mic si nu putem cultiva decat un strict necesar. Insa avem noroc de vecini si/sau prieteni care la randul lor au gradini pe langa casa sau in alte locatii. Asa ca aceasta mazare cu dovlecei este facuta de data asta cu mazare verde primita de la o prietena de a mamei mele care are o gradina de zarzavat mai mare si care a cultivat si ceva mazare.

Cand am primit-o, din cauza transportului, arata putin cam ”deteriorata”. Asa se intampla cu legumele care nu sunt cultivate in mod intensiv. Se deterioreaza mai repede. Insa, chiar daca nu avea un aspect prea placut ci mai degraba arata precum calul din povestea lui Harap Alb, cu rabdare am desfacut pastaie cu pastaie, apoi am spalat-o si am pregatit-o pentru consum.

Cum nu am putut sa o gatesc in aceeasi zi am lasat-o in frigider pana a doua zi cand… surpriza, o parte din bobitele de mazare incepusera sa aiba coltisor din aceea mici, semn ca incoltea. Nici vorba sa ma gandesc sa o arunc. Chiar m-am bucurat de asta pentru ca stiti si voi ca semintele germinate sunt chiar mai bogate nutritiv.

Concluzia si sfatul pe care pot sa vi-l dau: nu aruncati o leguma daca pare mai uratica si folositi-va imaginatia pornind de la gusturile voastre pentru a nu risipi mancarea ci a valorifica orice ingredient.

Mancare de mazare cu dovlecei
 
Save Print
Prep time
15 mins
Cook time
30 mins
Total time
45 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Fel de baza
Cuisine: Romaneasca
Serves: 3 portii
Ingrediente
  • 400 grame de mazare verde
  • doi dovlecei medii
  • o ceapa mare sau doua mici
  • doua linguri de ulei de masline
  • o cana cu apa (200 ml)
  • o lingurita de sare (sau dupa gust)
  • un sfert de lingurita fulgi de ardei iute (dupa gust)
  • un sfert de lingurita ghimbir
3.5.3208

Reteta de mancare de mazare cu dovlecei

  1. Curatam ceapa si o taiem marunt.
  2. Intr-o tigaie punem cele doua linguri de ulei si le incingem usor dupa care adauga ceapa. Lasam un minut sa se rumeneasca dupa care adauga o jumatate de cana de apa si mai lasam inca cinci minute sa se gateasca. In felul acesta nu o prajim ci mai mult o inabusim.
  3. Adaugam mazarea verde (spalata bine) si apoi o cana cu apa si condimentele. Acoperim cu capac si lasam sa fiarba, timp in care noi pregatim dovleceii. Aproximativ 10 minute.
  4. Curatam si taiam cubulete dovleceii si apoi ii punem peste mazare care fierbe de zor in tigaie.
  5. Acoperim cu un capac si lasam sa scada la foc mediu inca un sfert de ora dupa care adaugam si bulionul si continuam fierberea pana cand scade zeama, se formeaza sosul si mazarea noastra se gateste. Nota: Daca aveti mazare congelata e posibil sa trebuiasca mai putina apa si sa scada si timpul necesar gatirii, mazarea congelata fiind deja prefiarta. Timpul de gatire al mazarea verzi crude poate sa difere in functie de cat de proaspata este aceasta.
  6. Cand sosul a scazut si mazarea s-a gatit, delicioasa noastra mancare de mazare cu dovlecei este gata si o putem lua de pe foc.
  7. O servim calda presarand si putin patrunjel verde pe deasupra.

Pofta buna sa aveti!


Spune si altora!
 33     
33
Shares
 
33
Shares
 33    
« Prajitura cu visine si crema de vanilie
Zacusca cu dovlecei si ciuperci »

Comments

  1. Iuliana says

    July 11, 2016 at 1:09 pm

    Mazare avem si noi in meniu pentru miercuri. Acum va fi si cu dovlecei. Merci de idee :)

    Reply
    • Claudia V says

      July 11, 2016 at 3:12 pm

      Cu placere! Cred ca dovlecelul merge in orice combinatie ;)

      Reply

Trackbacks

  1. Rețete de mâncare de post delicioase și ușor de făcut - Lecturi si Arome says:
    March 22, 2019 at 4:54 pm

    […] Mâncare de mazăre cu dovlecei – vezi aici rețeta […]

    Reply
  2. 10 Retete cu dovlecei - sanatoase si gustoase! | Gourmandelle says:
    September 25, 2018 at 2:46 pm

    […] 9. Mancare de mazare cu dovlecei […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Despre soc și câteva dintre utilizările acestuia June 6, 2023
  • Care sunt cele mai sănătoase legume pe care poți să le consumi primăvara April 25, 2023
  • 5 motive ca să consumi urzici primăvara! April 19, 2023

Archives

July 2016
MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
« Jun   Aug »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316