Blat de tort Genoise (cu ouă întregi)
Probabil că în aventurile pe care le-ai avut prin bucătărie ți s-a întâmplat destul de des să vrei să faci un blat de tort sau de prăjitură în care ai fost nevoit să separi albușul de gălbenuș. Și ai avut ghinionul să nu le poți separa corect.
Ei bine, rețeta de astăzi de blat de tort genoise este una extren de simplă și NU mai ai nevoie să faci acest lucru, adică să separi gălbenușul de albuș pentru a le bate separat. Pur și simplu faci blatul folosind ouăle ÎNTREGI!
Da, se poate și așa și îți garantez că vei obține, cu efort minim și mai ales cu preț redus, pentru că nu ai nevoie decât de doar 4 ingrediente de bază, un blat de tort versatil pe care să îl poți folosi după preferințe în combinație cu diferite creme.
Întreaga colecție de rețete de creme pentru torturi și prăjituri o găsești AICI iar altfel de blaturi pentru tort, simple și ușor de făcut găsești AICI.
Rețeta de blat de tort Genoise este, cum spuneam, ușor de făcut mai ales dacă ai un mixer fix, cu bol, ca acesta de aici care să bată ouăle în locul tău cât tu faci altceva. Exact asta mă încântă pe mine cel mai mult la această rețetă, faptul că, în timp ce aparatul electrocasnic bate liniștit și cuminte ouăle eu pot face alte treburi.
Fie fac crema pentru tort, fie mă ocup de cel mic ajutându-l la lecții fie citesc dintr-0 carte sau mă uit la un film după care revin la treabă pentru a pune și făina și a da la cuptor blatul de tort.
În ce privește modul de executare al acestei rețete de blat de tort Genoise, am găsit, în cercetările mele 2 metode de a-l face. O variantă ar fi baterea inițială a ouălor pe bain-marie sau varianta simplă, cea pe care ți-o propun și eu astăzi. Personal mie mi se pare mai rapid și mai ușor de făcut.
La fel, în ce privește ingredientele am găsit 2 variante: un unt/ulei încorporat sau fără. Varianta de astăzi fiind cea fără unt, adică una economică, simplă și foarte ușor de făcut.
Până reușesc eu să filmez un video pentru această rețetă vă las mai jos o rețetă video făcută de Natasha’s Kitchen pe care îmi place s-o urmăresc pe canalul ei de Youtube.
- 4 ouă medii
- 100 grame de zahăr
- 130 grame de făină albă de grâu
- un vârf de cuțit cu sare
- o lingură cu ulei (se poate face si fara)
- o linguriță de esență de vanilie (opțional)
Mod de preparare pentru blat de tort genoise
- Scoatem din timp ouăle ca să ajungă la temperatura camerei
- Dam drumul la cuptor la 180 de grade și pregătim o tava de tort cu pereții detașabili, de 17-18 cm. Ungem fundul și pereții acesteia cu puțin un după care pereții îi tapetăm cu hârtie de copt de jur împrejur, lăsând marginile hârtiei să fie puțin mai mari decât înălțimea pereților. Sau, putem pune și pe fund hârtie.
- Spargem ouăle și le punem în vasul mixerului.
- Mixăm pentru un minut după care adăugăm zahărul, sarea și esența de vanilie (dacă dorim).
- Continuăm mixarea timp de 10-15 minute până când compoziția devine albicioasă și își triplează volumul.
- Dăm deoparte și adăugăm treptat făina cernută, încorporând-o cu ajutorul unui tel sau paletă de silicon, cu mișcări ușoare, de jos în sus. ATENȚIE! Nu vom mai folosi mixerul!
- După ce am încorporat toată făina (dacă folosim ulei, îl adăugăm și pe acesta și în încorporăm așa cum se poate vedea și în video) apoi turnăm compoziția în tava tapetată pregătită din timp
- Dăm în cuptorul încins pentru 20-30 de minute, în funcție de cum coace acesta.
- Când este gata scoatem tava din cuptor, lăsăm puțin la răcit și apoi scoatem blatul din tavă, desprindem hârtia și lăsăm la răcit pe un grătar.
Folosim acest blat de tort Genoise cu diferite creme pentru a face un tort savuros și ușor de făcut.
Să aveți spor la făcut blat de tort Genoise!
Dragomir Cristina says
sa stii ca pana acum un an eu cumparam blatul de tort, dar apoi mi-am dat seama ca nu e compara la gust cu unul facut in casa si de atunci prefer sa il fac eu si sa stiu si ce am pus in el si cat de proaspat este.
Claudia Vasilache says
Da, pai se face foarte usor un blat de tort asa ca nu va rostul sa il cumparam…
Ana Maria says
Buna seara. Nu a crescut nici macar un deget blatul. E cat o clatita :( oare de ce? Am respectat intocmai reteta..
Claudia Vasilache says
Ouale trebuie sa fie cat mai proaspete si sa le bateti foarte bine! Aluatul trebuie sa isi tripleze volumul si, cand adaugati faina trebuie fiti foarte atenta pentru ca, daca miscarile sunt prea bruste, atunci scoateti aerul obtinut prin baterea oualor si compozitia se va lasa iar la copt nu va mai creste.
Daca nu sunteti sigura pe cum bateti ouale sau cum adaugati faina, atunci puneti in compozitie si minim 5 grame de praf de copt ca sa il sustina.
Ana Maria says
Am pus si praf de copt la tura a 2ua,am batut si albusurile separat si n a crescut decat 2 degete. Nu imi explic unde gresesc… Cuptor electric, ba chiar am schimbat 3 programe pt copt ca sa creasca blatul si nimic :).
Claudia Vasilache says
Chiar nu imi pot da seama unde ati putea gresi. Fac blatul asta de mult timp si nu am avut niciodata probleme sa nu creasca!
Mai ales ca ziceti ca ati folosit si praf de copt chiar ca e ciudat….
Poate ati folosit o tava prea mare si de aia nu a crescut mult in inaltime…
Nita sorina says
L-am făcut și eu chiar e Simplu mulțumesc pt rețetă sunteți o scumpă va pup 😘
Claudia Vasilache says
Cu drag! Ma bucur ca v-a placut! Da, e extrem de simplu de facut! :)
Va imbratisez! Weekend placut!
violeta says
Merci pentru raspuns,eu de curand mi-am achizitionat un cuptor electric cu abur si incerc sa vad cum ma descurc cu el.Mi-am schimbat cuptorul,deoarece imi cumparasem un alt cuptor cu gaz si toate erau rateuri.Este o mare diferenta intre un aragaz pe gaz si un cuptor pe gaz.Poate-mi spui si care e problema cu untul si apoi hartia de copt.Inteleg ca sarea se amesteca cu faina inainte.Cu stima,o seara placuta.
Claudia Vasilache says
Pai am scris mai devreme de ce am uns cu unt. Sarea o pui in oua cand le bati, la inceput. Am omis sa scriu asta. Hm. Completez acum. Multumesc!
violeta says
Revin cu inca o intrebare.De ce se unde forma cu unt si apoi pui hartie de copt?care e rostul?Cu stima, Violeta
Claudia Vasilache says
E o smecherie ;) Se lipeste foaia perfect si apoi se desprinde foarte usor. Eu asa fac dar poti doar unsa si tapetata cu faina. Ideea e sa fie foarte intinsa foaia aia ca sa iasa si marginile nivelate
violeta says
Spune-mi,rogu-te,cuptorul este electric?daca da,cum ai setat?multam mult,arata demential si maine cred ca-l fac.Cu stima, Violeta
p.s.tava mea cu pereti detasabili are diametrul 26 cm,vad ca tu ai 18 cm.Crezi ca trebuie sa maresc cantitatile?
Claudia Vasilache says
Violeta, nu, din pacate nu am cuptor electric :( E pe gaz si temperatura mai fluctueaza. De accea spun mereu ca timpul depinde in functie de cuptor. Dar setezi la 180 de grade si apoi urmaresti sa se coaca. Dupa 20-25 de minute faci testul cu scobitoarea.
Da, daca vrei sa faci intr-o tava mai mare trebuie sa pui mai multe oua. Cred ca dublu ar merge. Pune hartie de copt de jur imprejur dar sa depaseasca peretii tavii ca sa nu ai prbl sa dea pe jos in caz ca e prea multa compozitia.