Miel la cuptor cu vin si usturoi
Anul acesta, de Pasti, nu intentionam sa mai gatesc friptura de miel la cuptor desi aceasta este traditionala pe masa festiva. Aveam mai multe bucati de carne de diferite tipuri in congelator si ma tenta sa fac o friptura de rata sau chiar de curcan.
Cum insa, in Vinerea Mare am mers la cumparaturi pentru a lua ce ne mai trebuie pentru masa de Pasti… ispita a venit de la o oferta de spata de miel, la un pret bun asa ca am cedat acesteia si ne-am ales pana la urma cu friptura de miel in meniu.
Cu alte cuvinte rata si curcanul mai au de asteptat cateva zile pana cand le voi gati. Si cum mai aveam deja vreo cateva retete de friptura de miel pe blog, am vrut sa fac o alta combinatie si am ales tot una simpla si gustoasa: friptura de miel la cuptor cu vin si usturoi.
Imi place mult gustul usturoiului facut la cuptor asa ca am mers pe varianta clasica doar ca am folosit ceva condimente exotice. Poate cu alta ocazie o sa incerc retete de inspiratie internationala.
Deocamdata doar condimentele sunt de prin alte parti dar se gasesc si la noi si nu sunt scumpe asa ca merita sa incercati si varianta asta de friptura de miel la cuptor cu vin si usturoi.
- spata de miel aproximativ 2 kilograme
- o cana cu vin rosu
- 100 ml de ulei de masline
- o capatana de usturoi
- o jumatate de lingurita de turmeric macinat
- o jumatate de lingurita de boia de ardei iute
- o lingurita de tarhon uscat
- o jumatate de lingurita de ghimbir macinat
- o jumatate de lingurita de lemograss macinat
- o lingura cu sare
Mod de preparare pentru reteta de miel la cuptor cu vin si usturoi
- Spalam bine carnea de miel si o portionam dupa preferinta, dupa care o stergem usor cu prosoape absorbate de hartie.
- Aprindem cuptorul la 150 de grade.
- In tava in care vom da mai tarziu friptura la cuptor punem toate condimentele si le amestecam.
- Ungem carnea de miel cu jumatate din uleiul de masline si apoi o punem in tava si o tavalim pur si simplu prin condimente.
- Adaugam si restul de ulei, punem vinul si asezam frumos bucatile de carne ca sa incapa in tava.
- Punem peste ele, din loc in loc cateii de usturoi curatati si taiati in doua si apoi dam tava la cuptor pentru aproximativ 2 ore, chiar 2 ore si jumatate, verificand din cand in cand daca nu a scazut prea tare lichidul din tava si intorcand bucatile pe partea cealalta cam dupa o ora, o ora si ceva
- Incercam friptura din partea de pulpa (care se gateste mai greu) iar cand e gata putem opri cuptorul, scoate tava si servi cu pofta alaturi de o salata verde.
Pofta buna sa aveti!
Alte retete de friptura:
Cotlet de porc cu os la cuptor (click aici pentru reteta)
Piept de rata cu legume mexicane (click aici pentru reteta)
Friptura de pui (click aici pentru reteta)
Iuliana says
Chiar e cea mai simpla reteta. Si cea mai buna, cu rezultat garantat. Poate doar s-o uiti in cuptor sa dai gres cu friptura asta! :)
Claudia V says
La asta ma gandesc si eu :)) Cat de catastrofa ar trebui sa fii in bucatarie incat sa nu iti iasa ceva asa de simplu ;)
Daniel says
Am incercat si eu aceasta reteta si mi-a placut!
Claudia V says
Ma bucur! :)