18 - 18Shares
Va place carnea de rata? Drept este ca nu e o carne pe care sa o pregatim prea des, cum e cea de pui sau porc, sortimente care se regasesc mai des in meniurile noastre. Poate si pentru ca este putin mai pretentios la gatit. Un piept de rata trebuie sa stii cum sa il gatesti pentru ca sa iti iasa ”ca la carte”. Nu pot zice ca ma pricep eu prea bine la tehnica gatitului unui piept de rata dar m-am documentat pe ici pe colo, adica prin realitatea virtuala, atat de darnica in informatii si am purces si eu la prepararea unei bucati de piept de rata cu legume mexicane.
De ce cu legume mexicane, cand e plina piata de legume acum? Pai, raspunsul e simplu. O biata punga cu legume mexicane, achizitionata in primavara de le supermarket astepta cuminte in congelator randul la gatit. Si cum toamna se refac proviziile din congelator aceasta nu isi mai gasea locul. Asa ca, la gatit cu ea. Am mai pus alaturi si cateva linguri de orez basmati, gatite simplu, cu apa si sare, pe care insa nu le-am mai mentionat in titlu pentru ca nu e mare filozofie la a fierbe o mana de orez. Legumele insa le-am gatit in grasimea lasata de prajirea initiala a pieptului de rata in tigaie consimentandu-le cu ceva condimente indiene. Nu s-or supara asiaticii si nici mexicanii daca le imprietenesc, m-am gandit eu inainte de a le combina.
Reteta de piept de rata cu legume mexicane este deci o reteta simpla si rapida, da, rapida, pentru ca in jumatate de ora pranzul tau poate fi gata fara probleme. Un pic mai dificila daca e sa te gandesti ca trebuie sa tii cont de timpii de gatire pe care ii vei gasi scrisi la explicatii, mai jos. La masa, deci! :)
Reteta de piept de rata cu legume mexicane
- Ingrediente pentru reteta de piept de rata cu legume mexicane
doua bucati de piept de rata
o punga de 450 de grame de legume mexicane congelate
o lingura de sos de soia
o jumatate de lingurita de mix de condimente asiatice
- Mod de preparare pentru reteta de piept de rata cu legume mexicane
- Incepem prin a scoate pieptul de rata din frigider cu macar o ora inainte de a-l pregati. In felul acesta carnea va ajunge treptat la temperatura camerei.
- Crestam cu ajutoul unui cutit bine ascutit pielea pieptului de rata facand taieturi in diagonala, de la stanga la dreapta si invers, ca si cum am hasura bucata de carne. Nu taiem de tot pielea ci doar o crestam ca sa iasa grasimea din ea.
- Asezam bucatile de piept de rata astfel crestate, cu fata in jos, adica cu partea pe care este pielea, intr-o tigaie (eu am folosit un wok).
- Punem apoi tigaia pe foc si gatim pieptul la foc mediu pentru aproximativ 8 minute pe o parte dupa care intoarcem pe partea cealalta. Este foarte important sa retinem acesteste doua aspecte: tigaie rece si pieptul asezat cu partea pe care este pielea! Sub piele este multa grasime care se va scurge in tigaie, care, rece fiind nu va sigila sucurile din carne in interior asa cum se intampla atunci cand se foloseste o tigaie incinsa.
- Dupa ce prajim pieptul de rata pe ambele parti il scoatem din tigaie si il asezam intr-un vas pe care il vom pune apoi in cuptorul incins bine unde il vom tine in functie de cum dorim sa iasa pietul in final. Timpii oficiali pentru gatit pieptul de rata la cuptor, la o temperatura de 180 – 200 de grade, sunt: 6-7 minute pentru “in sange”, 9-10 minute pentru “mediu” si 12 -14 minute pentru “bine facut”. Daca depasiti timpul acesta carnea va deveni foarte bine facuta si va fi tare iar daca il tineti mai putin ea va fi prea in sange si nu va fi prea placut sa o consumati.
- Cat timp se gateste pieptul de rata in cuptor pregatim legumele mexicane, foarte simplu, adaugadu-le in tigaia in care am prajit mai devreme pieptul de rata. Peste ele punem sosul de soia, mixul de condimente, amestecam si lasam la calit zece minute, maxim un sfert de ora daca vi se par prea tari legumele dupa care dam deoparte.
- Cand este gata pieptul de rata, il scoatem din cuptor, il punem pe un platou si lasam sa se ”odihneasca” doua trei minute, doar cat sa isi lase sucurile ce provin de la gatit dupa care il taiem felii pe care le asezam pe farfurii individuale alaturi de garnitura de legume mexicane si eventual o portie de orez basmati fiert simplu doar cu apa si sare.
Pofta buna sa aveti!
Daca v-a placut reteta nu ezitati sa o distribuiti pe retelele sociale si sa o evaluati cu cinci stelute in chenarul de mai jos. Multumesc!
18 - 18Shares
- 18Shares
18
Ce bine arata carnea aia, ce culoare frumoasa si sanatoasa are! O sa dau o fuga pana la Lidl ca parca acolo am vazut piept de rata :)
;) Da, da!
La LIDL gasesti de toate, si iepure, cu curcan si rata :)
Si altele :)))) Ispita mare daca intri acolo ;)