Nelipsite dintr-un meniu traditional de Craciun sunt si raciturile (piftia). Facute bineinteles din carne de porc. Insa ce faci daca din anumite motive nu consumi carne de porc? Renunti la acest fel de mancare? Bineinteles ca nu. La fel de bune, dar mai sanatoase ies si raciturile din carne de curcan. Este stiut faptul ca aceasta este mult mai sanatoasa a fi consumata. Putini insa stiu cat de sanatos este sa consumi racituri. Da, nu va mirati, raciturile, acest fel de mancare simplu de facut, au la baza de fapt zeama de oase care contine gelatina. Fara gelatina nici nu s-ar transforma in racituri, nu s-ar “prinde”.
Introducerea in alimentatie a gelatinei, cunoscuta si sub numele de colagen, duce la imbunatatirea sanatatii pielii, a parului si incheieturilor, ajuta la insanatosirea tractul digestiv, repara mucoasa intestinala, stimuleaza sistemul imunitar, regleaza productia de hormoni, sprijina ficatul in efortul lui de detoxifiere a organismului si este eficienta in tratamentul osteoporozei si osteoartritei. Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile consumului de gelatina despre care v-am povestit pe larg pe Lecturi de Mamica, in articolul “De ce sa consumam gelatina?!“. Si tot acolo v-a spus si despre cum se prepara corect zeama de oase si despre faptul ca aceasta este de fapt un medicament uitat. Daca sunteti interesati sa aflati mai multe informatii despre aceste subiecte puteti sa cititi articolele mentionate.
Acum insa ne vom ocupa de facut cateva portii de racituri din carne de curcan, cu precizarea ca nu va voi da niste cantitati exacte pentru ca, asa cum va spuneam si la reteta de salata de sfecla rosie cu hrean, gusturile difera mult si cel mai bine este, la unele retete, sa retinem ideea de baza si sa ajutam gustul in functie de preferintele noastre.
Reteta de racituri din carne de curcan
- Ingrediente racituri din carne de curcan
carne de curcan ( eu am avut doua pulpe de aproximativ 1,5 kg)
apa
usturoi
sare
zarzavat (un morcov, o ceapa, o bucata de telina)
- Mod de preparare racituri din carne de curcan
- Punem carnea la fiert cu multa apa, intr-o oala suficient de incapatoare. Tinem cont ca racitura va trebui sa fiarba multe ore si apa va scadea mult.
- Adaugam o lingura de sare (ajuta la coagularea spumei) si punem la fiert.
- Cand deasupra s-a format o spuma o colectam cu grija cu ajutorul unei palete pana o indepartam pe toata.
- Lasam sa fiarba in continuare la foc mic timp de patru-cinci ore pana cand carnea se va desprinde de pe os.
- Cu aproximativ o ora inainte punem, in oala, la fiert si legumele si le lasam si pe ele sa se gateasca alaturi de carne.
- Cand carnea este fiarta bine, bine si se desprinde de pe os oprim focul, adaugam usturoiul pisat bine si lasam racitura sa se raceasca cateva ore.
- Scoatem carnea si legumele si strecuram zeama de eventualele impuritati.
- Separam carnea de oase si o rupem bucati de marime medie.
- Legumele le dam deoparte, nu le folosim la racituri. Eventual putem folosi morcovul la ornat.
- Pisam usturoiul (eu am folosit doi catei de usturoi) si il adaugam in zeama.
- Pregatim vasele in care vom lasa la format racitura. Putem folosi castronase mai mic sau boluri mai incapatoare. Depinde cum doriti sa le serviti.
- Punem pe fundul fiecarui castron bucatele de carne si apoi turnam pe deasupra zeama
- Dam la rece pana a doua zi.
- Servim, optional cu mamaliguta calda sau cu paine proaspata facuta in casa.
- Tips&Trics:
– Ideal ar fi sa aveti nu doar pulpe de curcan ci si parti care contin cartilagii pentru a fi siguri ca in final continutul in gelatina va fi suficient pentru ca zeama de oase sa se transforme in racituri.
– Daca nu aveti carne de curcan puteti sa o inlocuiti cu carne de cocos crescut la tara. Vor iesi niste racituri la fel de bune si sanatoase.
Pofta buna sa aveti!
arata foarte bine!
Multumesc :)