Hummus de fasole si leurda. Un fel pe late de post cu fasole, leurda si susan. Aperitiv de post gustos, rapid si usor de facut.
In mod normal, adica traditional, hummus-ul se face din naut. E de fapt un fel de pate vegetal facut din boabe de naut si care are in compozitie tahini, adica o pasta din susan si ulei. V-am mai amintit eu de el atunci cand am gatit reteta de pate de naut cu susan si ardei copti. Va spuneam atunci ca nu prea mi-a placut mie gustul de naut si tahinii in incercarea de a face hummus si i-am pus ceva ardei copti ca sa iasa o mancare pe placul papilelor mele gustative.
Ei bine, in urma unor discutii pe teme culinare pe care le-am avut pe grupul de Facebook ”Lecturi si Arome”, am aflat de la doamna Maria careia ii multumesc pentru sugestie, ca in loc de tahini putem trisa putin si folosi pentru a prepara un hummus improvizat (sau sa ii zic altfel, ”hummus pe scurtatura”) pur si simplu susan usor prajit in tigaie.
Curioasa din fire am zis ca musai sa experimentez varianta aceasta si cum zilele trecute mama venise de la piata cu doua legaturi de frumoase de leurda iar fasolea boabe tocmai se terminase de fiert mi-a venit in gand sa incerc aceasta reteta de hummus de fasole si leurda.
Poate e usor pretentioasa denumirea pentru ca nu are pasta de susan in ea insa mare diferenta cred ca nu e. Voi insa, daca vreti, si aveti tahinii la indemana puteti sa il folositi in locul susanului rumenit. Sigur va iesi la fel de buna. Poate chiar mai buna. Ramane de vazut. Astept parerea voastra in comentarii aici pe blog :)
De asemenea ati putea sa nu gatiti leurda daca va place un gust mai intens al leurdei crude. Mie nu prea imi place si de aceea am preferat sa o gatesc putin inainte de a o combina cu fasolea si restul ingredientelor. Dupa parerea mea insa, daca nu o gatiti in prealabil gustul acesteia va acoperi aroma susanului si nu va avea acelasi farmec. Alegerile va apartin. Eu va spun doar reteta de hummus de fasole si leurda in varianta ”Lecturi si Arome :)
- o legatura de leurda
- o lingura de ulei de masline
- 50 ml apa
- 100 grame de naut din conserva
- 500 grame de fasole fiarta in prealabil
- 4-5 linguri de zeama de la fiert fasolea (sau din conserva sau apa)
- o lingura de susan alb
- o lingurita de sare
- doua linguri de ulei de masline
- doua linguri de zeama de lamaie
- Nota: pentru a fi intr-adevar o reteta de hummus puteti adauga pasta tahini (o lingura) in cazul in care aveti.

Mod de preparare pentru reteta de hummus de fasole si leurda
- Spalam leurda si o tocam.
- Intr-o tigaie incingem o lingura de ulei si adaugam leurda si apa. Lasam sa se gateasca pana cand scade apa dupa care o dam deoparte si o lasam la racit.
- Intr-o alta tigaie punem semintele de susan si le prajim aproximativ un minut, pana cand observam ca isi schimba culoarea si elibereaza aroma. Atentie! Semintele sunt foarte usor de ars, deci stai cu ochii pe ele :) Nu dorim sa le ardem ci doar sa le rumenim putin.
- Dupa ce leurda s-a racit o punem in robot (mini tocator electric), adaugam fasolea boabe, nautul, zeama de lamaie, uleiul, sarea, semintele de susan si la final apa (zeama).
- Amestecam totul pana cand devine o pasta omogena. La nevoie mai adaugam zeama de la fasole, in functie de cat de moale dorim sa fie pateul nostru pe care l-am numit hummus de fasole si leurda pentru ca am pus si susan.
- Servim pe felii de paine prajita si eventual putem sa il mai imbogatim cu putin ulei de masline pe deasupra cand il punem in vasul in care il vom servi. Mie imi place cu mai putin ulei asa ca nu am folosit mai mult decat am pus in interios.
Pofta buna sa aveti!
Alte retete de pate vegetal
Pate din fasole boabe uscata (click aici pentru reteta)
Pate de post din conopida (click aici pentru reteta)
Pateu de linte rosie (click aici pentru reteta)
Ce reteta faina! Si ce culori frumoase ai tu acolo!
Sa vezi ce gust bun e acolo! Mananci si nu te mai opresti ;)