Ciorba de fasole boabe uscate
Tot din seria ciorbelor ceva mai dietetice, adica fara nimic prajit, o sa va scriu astazi reteta de ciorba de fasole boabe uscate care seamana cu cea de ciorba cu urzici si cartofi pe care v-am scris-o acum doua saptamani in urma si despre care va spuneam ca este reteta mamei mele. La fel ca si aceasta. Adica asa gateste mama, la cei 70 de ani ai ei ciorbele. Totul fierb, nimic prajit si cu multa, multa verdeata.
Reteta se poate face fie daca fierbeti fasole boabe in casa, fie daca folositi fasole prefiarta din conserva. Cum va este voua mai la indemana. Uneori si noi, cand nu avem timp sau cand nu am fost suficient de organizati incat sa fi pus la inmuiat pentru a doua zi fasole dar dorim sa mancam la pranz o ciorba de fasole boabe uscate, mai folosim si din cea rosie (kidney beans) din conserva.
Eu o sa va scriu in continuare reteta de ciorba de fasole boabe in care am folosit fasole boabe uscata din cea alba, cu bobul mare, carnos. Cea pe care am folosit-o si cand am facut mancarea scazuta de fasole dupa reteta sotului meu. Da, la noi in casa toata lumea gateste :) Fiecare cu gusturile si preferintele lui. Sper ca aceasta diversitate de moduri de preparare si retete sa va fie pe plac si sa va inspire in alcatuirea unui meniu saptamanal pe gustul vostru. La fasole … inainte! :)
Reteta de ciorba de fasole boabe
- Ingrediente pentru reteta de ciorba de fasole boabe
300 grame boabe alba fierte in prealabil (pot fi si din conserva)
2,5 litri de apa
o ceapa
un ardei mic
un morcov
un pastarnac
o legatura de loboda
o legatura de frunze de telina
50 grame de fidea
sare, piper dupa gust
500 grame de bors de putina
200 ml suc de rosii
o jumatate de legatura de leustean
o jumatate de legatura de patrunjel
- Mod de preparare pentru reteta de ciorba de fasole boabe
- Curatam legumele (ceapa, morcovul, pastarnacul, ardeiul) si spalam loboda, frunzele de telina, leusteanul si patrunjelul.
- Taiem marunt ceapa, ardeiul cubulete si celelate legume le dam pe razatoare. Loboda si telina le tocam grosier.
- Punem intr-o oala legumele, adaugam apa cat sa le cuprinda si putina sare si le lasam sa fiarba pana cand sunt aproape gatite.
- Adaugam restul de apa incalzita in prealabil si apoi fasolea, frunzele de loboda si telina si sucul de rosii. Continuam gatirea legumelor si la final adaugam borsul de putina, incalzit in prealabil, fideaua si leusteanul si mai dam un clocot. Potrivim si gustul de sare si piper.
- Oprim focul, adaugam patrunjelul tocat in prealabil, lasam cinci minute cu capacul pus dupa care putem servi fierbinte si cu pofta alaturi de felii de ceapa rosie presarate cu putina sare si eventual ceva mamaliga rece ;) Ca la bunica la tara :)
Iuliana says
Ah, ce bine ar merge acum o ciorbita din asta! :)
Claudia V says
Poftim la masa, ca mai am pentru un musafir flamand ;)