• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

March 30, 2016 · 9 Comments

Chiftelute vegane cu ciuperci si quinoa

Aperitive· De post (vegan)

Spune si altora!
 19     
19
Shares

Chiftelute vegane cu ciuperci si quinoa. Cum suna? Apetisant, nu? Si nu-i asa ca ati zice, uitandu-va in poza, ca sunt chiftelute cu carne si nu o reteta de post? :) Ei bine, da sunt sunt chiftelute vegetale dar cu un gust atat de bun incat pana si sotul meu care are credinta ca cea mai buna ”leguma e carnea” a spus ca sunt ”wow” si ca vrea sa mai fac.

Nu e usor sa faci chiftelute de post. E greu sa se lege compozitia dat fiind ca nu avem ou pun in ea. Insa nu imposibil. Inlocuitor pentru oua intr-o dieta in care aceste nu sunt permise, exista. Ar fi de exemplu semintele de in cu care am experimentat deja aceasta reteta de crochete din conopida.

chiftelute vegane cu ciuperci

De data asta insa am experimentat folosind ca liant faina de naut despre care auzisem ca ar fi buna pentru asa ceva. Si drept sa zic mi-a placut mai mult asa, varianta asta cu faina de naut decat cea cu seminte de in. Probabil pentru ca rasnirea semintelor de in mi-a dat mai mari batai de cap. :)

Faina de naut o aveam deja si chiar nu stiam ce sa fac cu ea. Am mai folosit-o cand am facut chiftelutele cu naut (falafel) si ele tot de post si am zis ca sigur merge si in alte combinatii in care nautul boabe nu este prezent. Rezultatul a fost suprinzator de bun, pentru mine :) Ca cine este deja obisnuit cu acest gen de chiftelute vegane sau burgeri vegani sigur zambeste acum citind aceste randuri.

chiftelute vegane cu ciuperci

Bun, dar sa va scriu totusi si retea de chiftelute vegane cu ciuperci si quinoa, nu inainte de a promite ca voi publica si urmatoarele experimente culinare de acest gen.

Reteta de chiftelute vegane cu ciuperci si quinoa

  • Ingrediente pentru reteta de chiftelute vegane cu ciuperci si quinoa

500 grame de ciuperci Champignon
50 de grame de quinoa
o ceapa
doua linguri de ulei
patru linguri cu varf de faina de naut
o lingurita de sare (sau dupa gust)
un sfert de lingurita de piper macinat
un sfert de linguritade ghimbir macinat
un sfert de lingurita de boia iute de ardei

– pentru fiert quinoa

300 ml apa
o lingurita de otet
un sfert de lingurita de sare

ulei pentru prajit

chitelute vegane cu ciuperci lecturi si arome

  • Mod de preparare pentru reteta de chiftelute vegane cu ciuperci si quinoa
  1. Cu o seara inainte, spalam quinoa in mai mult ape (pentru ca aceasta are saponine si in caz contrar va fi amara) si apoi o punem la inmuiat in 100 ml apa rece in care adaugam o lingurita de otet (pentru a anihila antinutrientii).
  2. A doua zi scurgem quinoa de apa in care a stat peste noapte, o clatim si apoi adaugam 200 ml de apa rece, sarea si o lasam sa fiarba un sfert de ora.
  3. Cand este fiarta o scurgem si o lasam la racit.
  4. Intre timp pregatim ciupercile. Le spalam (curatam), le sterge de apa si apoi le taiem felii.
  5. Ceapa o curatam si o taiem marunt.
  6. Punem intr-o tigaie de teflon cele doua linguri de ulei, le incingem si apoi adaugam ceapa.
  7. Lasam sa se caleasca un minut dupa care adaugam o canita mica cu apa, cat sa o cuprinda si o lasam la fiert cinci minute.
  8. Adaugam feliile de ciuperci, adaugam o lingurita de sare si lasam sa se gateasca pana cand scade tot lichidul din tigaie.
  9. Cand sunt gata le scoatem din tigaie si le lasam la racit dupa care, cu ajutorul unui mini tocator sau robot de bucatarie le tocam bine.
  10. Punem intr-un castron ciupercile tocate, adaugam quinoa, condimentele si apoi faina de naut cat sa obtinem un aluat care sa poata si modelabil, sa nu fie prea moala. Eu am adaugat patru linguri de faina de naut dar la nevoie, daca e prea moale aluatul si nu se leaga bine puteti sa mai adaugati o lingura.
  11. Formam diin acest aluat, cu ajutorul mainilor, mici bile cat o nuca de mari si apoi le aplatizam.
  12. Incingem intr-o tigaie ulei pentru prajit si prajim, pe rand (cate incap intr-o tigaie) aceste delicioase chiftelute vegane cu ciuperci si quinoa, intai pe o parte si apoi si pe partea cealalta.
  13. Le scoatem cand sunt gata si le punem intr-o farfurie in care am asezat in prealabil prosop absorbat din hartie pentru a absoarbe surplusul de ulei de la prajit.
  14. Servi calde alaturi de o salata sau in functie de gusturi.

Pofta buna sa aveti!

Alte retete de chiftelute:

Chiftelute de naut (click aici pentru reteta)

chiftelute de naut

Chiftelute de vinete cu parmezan (click aici pentru reteta)

chiftelute de vinete

Chiftelute cu branza si dovlecei (click aici pentru reteta)

chiftelute cu branza si dovlecei


Spune si altora!
 19     
19
Shares
 
19
Shares
 19    
« Tagliatelle cu ciuperci si andive
Retrospectiva in bucate a lunii martie 2016 »

Comments

  1. carmen says

    February 28, 2017 at 3:01 pm

    buna,fulgii de ovaz sunt o alta minune care leaga

    Reply
    • Claudia V says

      February 28, 2017 at 4:04 pm

      Buna! Da, sunt mai multe variante vegan pentru a inlocui oul in retete :)

      Reply
  2. Alina says

    April 4, 2016 at 5:10 pm

    Chiftelutele de post se leaga foarte bine cu tarate de psyllium dau cu fulgi de drojdie inactiva.Chiar si o lingurita de chia le prinde la fel de bine.

    Reply
    • Claudia V says

      April 4, 2016 at 5:13 pm

      Da, stiu ca sunt mai multe moduri de a lega chiftelutele de post insa cea mai ieftina mi se pare aceasta, cu faina de naut ;)
      Fulgii de drojdie inactiva, cel putin mi se par cam scumpi….

      Reply
  3. Iuliana says

    March 30, 2016 at 1:04 pm

    Wow, ce idee faina ne dai tu aici! Excelenta reteta! :)

    Reply
    • Claudia V says

      March 30, 2016 at 3:14 pm

      Multumesc, Iuliana! Sunt suprinzator de bune ;)

      Reply

Trackbacks

  1. Retete de aperitive de post. Delicioase, rapide și ușor de făcut. - Lecturi si Arome says:
    March 24, 2021 at 9:05 pm

    […] Chiftele din quinoa și ciuperci […]

    Reply
  2. 5 retete de chiftelute de post usor de facut - Lecturi si Arome says:
    November 29, 2016 at 9:28 am

    […] Chifelute cu ciuperci si quinoa […]

    Reply
  3. Chiftelute cu vinete de post - Lecturi si Arome says:
    April 26, 2016 at 6:35 am

    […] publicat pe blog, acum cateva saptamani si reteta de chiftelute de naut de post si apoi pe cea de ciuperci si quinoa, retete in care am folosit faina de naut ca sa lege […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023
  • 10 idei de salate pentru anotimpul rece January 13, 2023

Archives

March 2016
MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
« Feb   Apr »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316