Chiftelute vegane cu ciuperci si quinoa. Cum suna? Apetisant, nu? Si nu-i asa ca ati zice, uitandu-va in poza, ca sunt chiftelute cu carne si nu o reteta de post? :) Ei bine, da sunt sunt chiftelute vegetale dar cu un gust atat de bun incat pana si sotul meu care are credinta ca cea mai buna ”leguma e carnea” a spus ca sunt ”wow” si ca vrea sa mai fac.
Nu e usor sa faci chiftelute de post. E greu sa se lege compozitia dat fiind ca nu avem ou pun in ea. Insa nu imposibil. Inlocuitor pentru oua intr-o dieta in care aceste nu sunt permise, exista. Ar fi de exemplu semintele de in cu care am experimentat deja aceasta reteta de crochete din conopida.
De data asta insa am experimentat folosind ca liant faina de naut despre care auzisem ca ar fi buna pentru asa ceva. Si drept sa zic mi-a placut mai mult asa, varianta asta cu faina de naut decat cea cu seminte de in. Probabil pentru ca rasnirea semintelor de in mi-a dat mai mari batai de cap. :)
Faina de naut o aveam deja si chiar nu stiam ce sa fac cu ea. Am mai folosit-o cand am facut chiftelutele cu naut (falafel) si ele tot de post si am zis ca sigur merge si in alte combinatii in care nautul boabe nu este prezent. Rezultatul a fost suprinzator de bun, pentru mine :) Ca cine este deja obisnuit cu acest gen de chiftelute vegane sau burgeri vegani sigur zambeste acum citind aceste randuri.
Bun, dar sa va scriu totusi si retea de chiftelute vegane cu ciuperci si quinoa, nu inainte de a promite ca voi publica si urmatoarele experimente culinare de acest gen.
Reteta de chiftelute vegane cu ciuperci si quinoa
- Ingrediente pentru reteta de chiftelute vegane cu ciuperci si quinoa
500 grame de ciuperci Champignon
50 de grame de quinoa
o ceapa
doua linguri de ulei
patru linguri cu varf de faina de naut
o lingurita de sare (sau dupa gust)
un sfert de lingurita de piper macinat
un sfert de linguritade ghimbir macinat
un sfert de lingurita de boia iute de ardei
– pentru fiert quinoa
300 ml apa
o lingurita de otet
un sfert de lingurita de sare
ulei pentru prajit
- Mod de preparare pentru reteta de chiftelute vegane cu ciuperci si quinoa
- Cu o seara inainte, spalam quinoa in mai mult ape (pentru ca aceasta are saponine si in caz contrar va fi amara) si apoi o punem la inmuiat in 100 ml apa rece in care adaugam o lingurita de otet (pentru a anihila antinutrientii).
- A doua zi scurgem quinoa de apa in care a stat peste noapte, o clatim si apoi adaugam 200 ml de apa rece, sarea si o lasam sa fiarba un sfert de ora.
- Cand este fiarta o scurgem si o lasam la racit.
- Intre timp pregatim ciupercile. Le spalam (curatam), le sterge de apa si apoi le taiem felii.
- Ceapa o curatam si o taiem marunt.
- Punem intr-o tigaie de teflon cele doua linguri de ulei, le incingem si apoi adaugam ceapa.
- Lasam sa se caleasca un minut dupa care adaugam o canita mica cu apa, cat sa o cuprinda si o lasam la fiert cinci minute.
- Adaugam feliile de ciuperci, adaugam o lingurita de sare si lasam sa se gateasca pana cand scade tot lichidul din tigaie.
- Cand sunt gata le scoatem din tigaie si le lasam la racit dupa care, cu ajutorul unui mini tocator sau robot de bucatarie le tocam bine.
- Punem intr-un castron ciupercile tocate, adaugam quinoa, condimentele si apoi faina de naut cat sa obtinem un aluat care sa poata si modelabil, sa nu fie prea moala. Eu am adaugat patru linguri de faina de naut dar la nevoie, daca e prea moale aluatul si nu se leaga bine puteti sa mai adaugati o lingura.
- Formam diin acest aluat, cu ajutorul mainilor, mici bile cat o nuca de mari si apoi le aplatizam.
- Incingem intr-o tigaie ulei pentru prajit si prajim, pe rand (cate incap intr-o tigaie) aceste delicioase chiftelute vegane cu ciuperci si quinoa, intai pe o parte si apoi si pe partea cealalta.
- Le scoatem cand sunt gata si le punem intr-o farfurie in care am asezat in prealabil prosop absorbat din hartie pentru a absoarbe surplusul de ulei de la prajit.
- Servi calde alaturi de o salata sau in functie de gusturi.
Pofta buna sa aveti!
Alte retete de chiftelute:
Chiftelute de naut (click aici pentru reteta)
Chiftelute de vinete cu parmezan (click aici pentru reteta)
Chiftelute cu branza si dovlecei (click aici pentru reteta)
carmen says
buna,fulgii de ovaz sunt o alta minune care leaga
Claudia V says
Buna! Da, sunt mai multe variante vegan pentru a inlocui oul in retete :)
Alina says
Chiftelutele de post se leaga foarte bine cu tarate de psyllium dau cu fulgi de drojdie inactiva.Chiar si o lingurita de chia le prinde la fel de bine.
Claudia V says
Da, stiu ca sunt mai multe moduri de a lega chiftelutele de post insa cea mai ieftina mi se pare aceasta, cu faina de naut ;)
Fulgii de drojdie inactiva, cel putin mi se par cam scumpi….
Iuliana says
Wow, ce idee faina ne dai tu aici! Excelenta reteta! :)
Claudia V says
Multumesc, Iuliana! Sunt suprinzator de bune ;)