Nu stiu daca voi stiati deja ca semintele de in pot si folosite ca si inlocuitor de ou intr-o dieta vegana, deci in retete de post. Nu doar semintele de in ci si cele de chia, de exemplu, la fel pot inlocui oul daca dorim sa il excludem din dieta in retetele in care prezenta lui ar cam fi necesara. Cum, insa semintele de chia sunt mai scumpisoare, e mai simplu si mai accesibil sa le folosim pe cele de in. Eu am gasit semine de in la pret convenabil la Green Sense.
Si ca sa fiu mai exact faina din seminte de in poate fi folosita ca inlocuitor de ou in retete cum sunt cele de crochete/parjolute/chiftele. Sa nu va imaginati acum ca putem face si omleta cu seminte de in :)
Si cum informatia trebuie si verificata, am testat si eu o reteta simpla de crochete de conopida in care nu am pus ou ci faina din seminte de in obtinuta prin macinarea, acasa a semintelor de in. Si ca sa le folosesc eficient am pus si ce a ramas dupa cernerea/separarea fainii. Au iesit niste crochete interesante care au la baza o reteta foarte simpla si usor de facut, o reteta de post, vegana pe care o puteti si voi testa cu usurinta.
Reteta de crochete din conopida cu seminte de in
- Ingrediente crochete din conopida cu seminte de in
350 grame de conopida
doua linguri cu varf de seminte de in
sase linguri de apa calda
un catel de usturoi
o jumatate de lingurita de turmeric
un varf de cutit de piper
ghimbir
- Mod de preparare crochete din concopida cu seminte de in
- Fierbem conopida in apa cu sare un sfert de ora
- Lasam conopida la racit si scurs
- Cu ajutorul unei rasnite de cafea macinam cele doua linguri de seminte de in, cernem faina formata si macinam iar “taratea” ramasa. Repetam procedeul pana obtinem doua linguri de faina din seminte de in pe care le punem in sase linguri de apa si le lasam la inmuiat cateva minute pana cand veti observa ca se ingroasa lichidul si devine gelatinos
- Dupa ce s-a racit bine si s-a scurs de apa o pasam cu ajutorul robotului de bucatarie/mini tocatorului
- Adaugam substanta gelatinoasa formata din faina de in si apa, ustoroiul pisat, o jumatate de lingurita de turmeric, un varf de cutit de piper si putin ghimbir daca aveti.
- Amestecam totul bine si omogenizam compozitia dupa care formam, cu ajutorul mainilor mici bilute pe care le asezam intr-o tava in care am pus in prealabil hartie de copt.
- Dam tava la cuptor, la 190 de grade pentru aproximativ jumatate de ora. Cu zece minute inainte intoarcem chiftelutele pe partea cealalta.
Pofta buna sa aveti!
petalacalatoare says
Interesant, nu stiam ca semintele de in pot fi folosite in aceste fel!
Claudia V says
Eu am tot citit despre acest mod de a le utiliza dar pana acum nu am experimentat. Vreau sa incerc si alte retete, ceva mai complicate dar tot asa, cu seminte de in.