Prajitura aceasta cu unt de arahide si caramel are o poveste a ei. S-a nascut, ca multe dintre retetele de pe blog, fara nici un plan concret si este in fapt o reteta adaptata pe parcurs ”realitatii din teren” :)
Stiam ca vreau un blat in care sa folosesc niste pentru testare. Ma gandisem sa fac un blat de tort. Insa, prea mult mi-a placut ideea de blat de tort cu bere neagra si ciocolata asa ca, am ales ca tortul pentru ziua mea sa fie acesta iar faina de migdale sa o folosesc la un blat pentru o prajitura. Si ca sa fie tot un blat umed am zis ca nu ar fi rea ideea sa folosesc si niste . Cum stiti deja, daca urmariti blogul fie pe mail fie pe Facebook nu sunt consumatoare de cafea asa ca dimineata prefer un ceai bun sau o cafeluta fara cofeina, adica de cicoare, de ovaz, de ce o fi dar numai cu cafeina sa nu fie. Asa ca m-am gandit ca daca mie imi place genul asta de cafea ar fi cazul sa il incerc si intr-o prajitura.
Am facut blatul, sincera sa fiu fara sa stiu cum va arata in final prajitura. Apoi, a doua zi, analizand ce mai am prin frigider si ce trebuie consumat am decis pe loc ca prajitura mea va fi una cu unt de arahide. Evident tot de la Solaris Plant pentru ca acesta imi place cel mai mult din cate marci am incercat pana acum.
Si cum ”lucram” cumva in paralel si la tortul cu crema de mascarpone si ciocolata, cel din poza de mai jos, si acolo mi-am dorit un decor ceva mai altfel, mi-a venit ideea sa fac si un pic de caramel. O bucata mai mica sa o folosesc la decorul pentru tort iar restul sa presar peste crema cu mascarpone si unt de arahide din prajitura.
Habar nu aveam in acel moment cat de frumos si interesant va arata prajitura ca si aspect dat fiind ca in prima faza caramelul, ca niste ace mici, se va ”infinge” usor in crema iar peste noapte se va topi, rezultand o prajitura usor marmorata. Sper sa se vada bine din poze. Daca nu… o sa vedeti mai bine cand o sa o faceti si voi.
Prajitura cu unt de arahide si caramel
- Ingrediente pentru prajitura cu mousse de arahide si caramel
– blat umed cu cafea (cicoare):
2 oua
70 grame de faina de migdale de la Solaris
140 grame de faina alba de grau
100 ml iaurt cu 3,5% grasime
100 ml cafea (eu am folosit cafeluta de cicoare de la Solaris)
70 ml ulei
1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita de praf de copt
1/4 lingurita de sare
o lingurita de esenta de vanilie
– crema din unt de arahide:
400 grame de smantana
250 grame de mascarpone
100 grame de unt de arahide de la Solaris ()
4 linguri de zahar pudra
15 grame de gelatina
75 ml apa rece
– pentru caramel:
patru linguri de zahar
- Mod de preparare pentru reteta de prajitura cu unt de arahide si caramel
- Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatimo tava de copt cu dimensiunile de 20/23 cm.
- Cernem faina si o punem intr-un bol.
- Peste ea adaugam restul ingredientelor uscate: zaharul, faina de migdale, bicarbonatul, sarea, praful de copt.
- In alt bol punem ouale impreuna cu uleiul si iaurtul si le batem bine cu un tel din inox in forma de para.
- Adaugam peste ele ingredientele uscate si amestecam pana la incorporare dupa care, la sfarsit adaugam si cafeaua fierbinte.
- Amestecam si punem compozitia in tava pregatita in prealabil si pe care o dam la cuptor pentru aproximativ 25 de minute (in functie de cuptor). Facem testul cu scobitoarea si daca iese curata, oprim focul si scoatem tava din cuptor.
- Lasam la racit dupa care scoatem blatul prajiturii din tava, il desprindem de pe hartia de copt si il taiem in doua pe orizontala, obtinand astfel doua blaturi mai subtiri.
- Punem intr-un vas patru linguri de zahar si le caramelizam dupa care turnam rapid caramelul obtinut pe o hartie de copt. Intindem foarte repede totul si dam la rece.
- Dupa ce s-a racit bine caramelul in zdrobim cu ajutorul unui sucitor sau putem chiar folosi minitocatorul de bucatarie daca avem unul. O bucata mai mare de caramel o putem folosi la decor, asa cum va povesteam la reteta de tort cu mascarpone si ciocolata.
- Pentru a face crema cu mascarpone si unt de arahide incepem prin a freca mascarpone cu zaharul pana cand obtinem o crema in care punem untul de arahide. Amestecam in continuare pana la completa omogenizare.
- Punem intr-un vas mic gelatina impreuna cu apa rece ca sa se hidrateze timp de zece minute, timp in care face si frisca asa cum am explicat aici.
- Luam doua-trei linguri de frisca si le amestecam cu crema de mascarpone. Omogenizam bine si apoi punem totul peste frisca. Amestecam cu miscari usoare, de jos in sus, pana la incorporare.
- Topim gelatina pe baie de aburi si cand aceasta este topita luam doua, trei linguri din crema cu unt de arahide si o adaugam in gelatina. Amestecam bine si apoi turnam gelatina astfel combinata in bolul in care avem compozita de frisca, mascarpone si unt de arahide si omogenizam.
- Montam prajitura astfel: punem folie alimentara pe fundul tavii in care am copt blatul si asezam una din partile obtinute dupa taiere.
- Impartim crema in doua si o parte o punem peste blatul din tava. Peste crema presaram jumatate din cantitatea de caramel sfaramat, apoi asezam al doilea blat, restul de crema si peste aceasta, in final, restul de caramel sfaramat.
- Dam la rece pana a doua zi cand putem taia prajitura in bucati de marimea dorita pe care le putem decora simplu prasarand cativa fulgi de migdale pe deasupra.
Tips&Trics
Caramelul sfaramat in mici bucati se va topi de la umezeala din prajitura si va forma acel aspect usor marmorat al acesteia.
Pofta buna sa aveti!
Alternative:
Prajitura cu cacao si bezea (click aici pentru reteta)
Prajitura cu mascarpone si piure de castane (click aici pentru reteta)
Cheesecake cu mascarpone si mousse din piure de castane (click aici pentru reteta)
Iuliana says
Ce bine arata! Frumoasa si usoara reteta ta, imi place!
Claudia V says
Merci! Ma bucur ca iti place :)