Tiramisu este denumirea unui desert clasic a carui reteta ne vine de pe meleaguri italiene. Reteta de baza presupune folosirea oualor crude. Atat a galbenusurilor cat si a albusurilor pentru obtinerea cremei si a cafelei pentru insiropatul blatului din piscoturi.
Exista insa si o varianta mai “sigura” de include ouale in compozitie, folosind doar galbenusurile si facand o crema careia italienii ii spun zabaglione sau zabaione.
Iar daca vrem sa dam si copiilor din aceasta delicioasa prajitura putem inlocui cafeaua cu zeama de la un compot. Eu am folosit zeama de la compot de visine.
Iar in loc de celebrul vin Marsala, de care eu nu am gasit pe la noi, eu am folosit un vin alb din productie proprie.
Puteti deci incerca reteta folosind orice fel de vin alb cu conditia ca acesta sa fie unul dulce ;)
Reteta de tiramisu cu crema zabaglione
pentru crema:
- 3 galbenusuri de oua
- 100 grame de zahar
- 100 ml vin alb (Marsala)
- 250 grame mascarpone
- 230 grame smantana
pentru blat: 400 grame piscoturi savoiardi
pentru insiropat: cafea sau sirop de la compot de visine
pentru ornat: cacao si ciocolata rasa
- Mod de preparare tiramisu cu crema zabaglione:
- Pentru a face crema incepem prin a amesteca bine galbenusurile cu zaharul pana devin spuma. Adaugam si vinul si il incorporam bine in crema.
- Punem crema pe foc la bain marie amestecand continuu ca sa nu se prinda de fund, timp de aproximativ 10-15 minute pana cand aceasta se ingroasa.
- Cand este gata dam crema la rece.
- Amestecam compozitia de oua racita cu smantana si crema mascarpone omogenizand totul bine.
- Insiropam fiecare piscot, trecand-ul rapid prin cafea sau zeama de la compot.
- Asezam un strat de piscoturi pe fundul unui vas.
- Impartim crema in doua si o parte o punem peste primul strat de piscoturi.
- Desupra adaugam alt strat de piscoturi inmuiate in prealabil si apoi restul de crema dupa care termina cu un ultim strat de piscoturi, le fel inmuiate si ele.
- Presaram peste ultimul strat cacao cu ajutorul unei site si radem cateva bucatele de ciocolata peste.
- Dam la rece pana a doua zi cand taiem tortul si il servim.
Pofta buna sa aveti!
Alte retete cu mascarpone:
Tort cu mere caramelizate si crema de mascarpone (click aici pentru reteta)
Tort cu crema de mascarpone si ciocolata (click aici pentru reteta)
Cremsnit cu crema de mascarpone si vanilie (click aici pentru reteta)
Daca va place reteta nu ezitati sa o evaluati cu cinsi stelute si sa o distribuiti pe retelele sociale!
[…] nu este prima rețetă de tiramisu de pe blog. Am mai facut varianta cu ou gătit (vezi aici) dar cel mai des îmi place să fac varianta cea mai simplă posibil și care nu are ou, adică cea […]