Tort Raffaello cu crema de ciocolata alba. Cum sa faci un tort alb.
Tort cu blat din albusuri si crema de mascarpone cu ciocolata alba.
Avand un sarbatorit in familie, zilele trecute am facut un tort Raffaello. Pentru ca suntem in prag de iarna mi-am dorit un altfel de tort, unul care sa fie de sezon, adica alb ca neaua. De aceea am renuntat la a face tort cu ciocolata neagra, care este preferatul meu si am ales ca si ingrediente de baza ciocolata alba si nuca de cocos.
Nuca de cocos te duce cu gandul la fulgii de nea iar delicioasa crema de mascarpone cu ciocolata alba, pe care am folosit-o si la tortul cu trandafiri, facut de ziua fiului meu – vezi aici reteta – te duce cu gandul la un strat generos de zapada.
Si evident ca per total, cand spui ciocolata alba si nuca de cocos te duci cu gandul la vestitele bomboane Raffaello, de aici si numele tortului. Bomboane pe care le-am si facut in casa, acum ceva timp, nu din lapte praf ci din mascarpone – vezi aici reteta. Doar ca de data asta am folosit si ciocolata alba in compozitie.
Pentru blat am decis sa valorific cateva albusuri puse la pastrare in congelator. Adunasem (si stateau deja de ceva timp) vreo 8 albusuri, adica 250 de grame si am zis ca prind numai bine ca sa fac un blat de tort in care sa pun nuca de cocos. Zis si facut. O data planul avut in minte nu mi-a mai ramas decat sa trec la treaba.
Pentru a avea un tort Raffaello reusit, cel mai bine este sa te organizezi din timp. Nu dureaza mult sa il faci ci mai degraba sa astepti sa se raceasca blatl si sa se intareasca crema.
De aceea ar fi bine sa faci si blatul si crema cu o seara inainte si a doua zi sa montez tortul. Eu am facut greseala de a nu proceda in felul acesta si nu am reusit sa il finisez cum mi-ar fi placut. Crema nu s-a intarit suficient de mult si micile ornamente facute cu posh-ul nu au stat cum ar fi trebuit.
Crema de mascarpone cu ciocolata alba este o crema simpla, gustoasa si usor de facut insa dureaza un pic mai mult pana cand se raceste si intareste suficient de mult ca sa lucrezi cu ea. Daca e prea calda curge si nu se aseaza frumos.
Pentru un plus de savaore eu am ales sa insiropez blatul cu un sirop in care am pus si putin lapte de cocos. Daca nu ai lapte de cocos nu e nici o problema. Il poti inlocui cu lapte normal sau chiar exclude. Eventual poti folosi o lingurita de esenta de cocos daca gasesti.
- 250 grame de albusuri (8 albusuri aprox)
- 150 grame de zahar
- 100 grame de nuca de cocos
- 40 grame de faina alba de grau
- o lingura de esenta de vanilie
- 25 grame de unt pentru uns tava
- 250 mascarpone
- 150 ciocolata alba
- 200 smantana 30%
- esenta de vanilie
- 2 linguri de lapte de cocos
- 100 ml de apa
- o lingura de zahar
- patru linguri de nuca de cocos
- doua linguri de nuca de cocos
Mod de preparare pentru reteta de tort Raffaello
– pentru blat
- incepem prin a aprinde cuptorul la 160 de grade si a pregati o tava rotunda de tort, cu peretii detasabili. Punem pe fundul acesteia hartie de copt iar peretii ii ungem din belsug cu unt.
- Intr-un vas curat si bine degresat punem albusurile (decongelate si aduse la temperatura camerei), adaugam un praf de sare si incepem sa le batem bine cu mixerul. Cel mai simplu ar fi de folosit un mixer cu bol – ca acesta de aici– care face treaba in locul tau in timp ce tu poti face altceva.
- Cand albusurile s-au batut bine incepem sa adaugam treptat zaharul si batem in continuare pana cand albusurile noastre sunt atat de bine batute incat daca intoarcem castronul nu vor cadea.
- Adaugam esenta si treptat nuca de cocos si faina, si amestecam (ATENTIE!) cu miscari usoare, de jos in sus pana la completa inglobare a acestora. Folosim o paleta de silicon – ca aceasta de aici– sau pur si simplu o lingura. NU folosim mixerul pentru amestecare deoarece am strica aerarea albusurilor.
- Punem compozitia obtinuta in tava pregatita in prealabil si o dam in cuptorul incins pentru aproximativ 30 de minute (in functie de cum coace cuptorul). Blatul este copt cand incepe sa se rumeneasca pe deasupra si daca facem testul cu scobitoarea aceasta iese curata.
- Cand blatul este gata il scoatem din cuptor si il lasam doua trei minute la racit dupa care imediat il scoatem, asa fierbinte din tava ca sa nu faca condens si sa se umezeasca, blatul fiind din albusuri.
- Lasam la racit pe un gratar si ne apucam de facut crema.
Vezi aici cum sas faci un altfel de tort alb
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
– pentru crema de mascarpone cu ciocolata alba
- Scoatem branza mascarpone din frigider cu macar o ora inainte de a face crema ca sa ajunga la temperatura camerei si sa poata fi mai usor prelucrata.
- Frecam bine branza mascarpone pentru ca ii da putina cremozitate.
- Ciocolata alba o rupem bucati si o topim pe baie de aburi. NOTA! Foloseste ciocolata alba de calitate daca vrei sa ti se topeasca bine.
- Lasam putin la racit si temperam ciocolata cu branza: luam o lingura de mascarpone si o adaugam in ciocolata.Amestecam si apoi mai adaugam inca o lingura si la fel amestecam dupa care adaugam totul in compozitia de mascarpone. NOTA! Nu amesteca ciocolata calda direct in mascarpone pentru ca risti sa se taie crema. Ciocolata este calda iar branza rece.
- Facem din smantana frisca asa cum am explicat pe larg aici. Daca nu ti se pare suficient de dulce crema de la ciocolata, acum e momentul sa mai adaugi putin zahar pentru a bate smantana. Nu este obligatoriu. Se bate bine si fara zahar!
- Dam deoparte trei linguri de crema de mascarpone cu ciocolata alba (vom face bomboane)
- Luam doua, trei linguri de crema de mascarpone si le amestecam in frisca dupa care punem totul in crema de mascarpone. Omogenizam cu miscari usoare, de jos in sus.
- Dam crema a frigider pentru cateva ore bune, de preferat peste noapte.
– pentru sirop
- amestecam laptele de cocos cu apa si zaharul si il punem intr-o craticioara, pe foc
- lasam sa fiarba cateva clocote, cat sa se topeasca zaharul dupa care dam la racit
– pentru bomboanele Raffaello
- amestecam cele trei linguri de crema de mascarpone pastrati mai devreme cu 3 linguri de fulgii de cocos
- dam la rece macar jumatate de ora
- cand s-a mai intarit compozitia formam mici bilute pe care le dam prin nuca de cocos
– montarea tortului
- taiem blatul de tort pe orizontalain trei felii egale
- insiropam fiecare felie
- impartim crema in trei (cu aproximatie) lasam mai multa cantitate pentru imbracat tortul la exterior
- punem o parte din crema pe prima felie de blat, apoi asezam a doua felie, punem iar crema si termina cu ultima felie.
- imbram tot tortul la exterior cu crema ramasa din care pastram cateva linguri pentru a face cu posh-ul cateva floricele deasupra.
- asezam din loc in loc bomboanele Raffaello facute mai devreme si dam tortul la frigider.
- taiem dupa cateva ore, in felii pe care le mancam cu mare, mare pofta. Mai ales daca esti fan nuca de cocos, acest tort Raffaello o sa iti placa, sigur.
Spor la pregatit tort Raffaello!
Alte retete de torturi:
Tort cu blat umed, ciocolata alba si trandafiri – click aici pentru reteta
Tort cu mascarpone si crema de ciocolata neagra – click aici pentru reteta
Tort cu mare caramelizate, mascarpone si ciocolata alba – click aici pentru reteta
Dana says
Blatul a iesit foarte subțire, nici in două sa-l tai…plus ca a fost necopt la mijloc si crud in interior, cu toate ca am urmat cu strictețe toate instrucțiunile. Crema la fel e puțină.
Claudia Vasilache says
Nu stiu ce sa va zic… la mine a iesit asa cum vedeti. Sunt poze facute de mine…. Poate nu s-au batut bine albusurile si de aia nu a crescut cum trebuie….
Lidia says
Am făcut exact după reteta blatul,dar a ieșit foarte subțire. Nu merge nici în doua sa.l tai.. ??
Claudia Vasilache says
Ati folosit aceeasi dimeniune la tava? Ati batut bine albusurile?
Dupa cum vedeti in poze la mine a crescut. Dar tava folosita a fost una mica si albusurile au fost bine batute!
Gabriela Constantin says
spuneti-mi va rog, ce dimensiune are tava în care ati copt blatul?
Claudia Vasilache says
Tava mica de 18 cm!
Iuliana says
Ooo, la tine aici deja ninge! :)
Fain tortul, imi place orice desert cu cocos.
Claudia V says
Da! Ninge in bucatarie cu pofte :)))) inainte de post :p
Antoaneta says
Arata delicios!
Mai bine nu intram ca sunt la dieta :P
Claudia V says
Multumesc! Eh… si tu acuma…dieta inainte de sarbatori? Poate dupa :p