Am facut zilele trecute un cheesecake. L-am vrut simplu, initial. Simplu dar totusi cu ciocolata :) Si totusi putin altfel. Asa ca am ales o combinatie de crema de branza si mascarpone iar pentru aspectul/gustul de ciocolata, am folosit cacao.
Si cum cuptorul meu, saracul, mai uita sa mentina temperatura constanta, evident ca la racire s-a lasat in mijloc. Asa ca dintr-un simplu cheesecake cu mascarpone s-a transformat intr-un cheesecake cu mascarpone si piure de castane. Mai exact cu un mousse aerat facut din frisca si cateva linguri de piure de castane, ramas de la prajitura cu mascarpone si piure de castane pe care o stiti deja.
Este o reteta simpla si usor de facut insa cu un rezultat gustos. Daca nu aveti piure de castane puteti sa incercati sa folositi un piure de mere sau chiar un gem de fructe. Nu am incercat inca alte combinatii dar e o idee pe care ma gandesc sa o pun in practica cat de curand :)
Reteta de cheesecake cu mascarpone si piure de castane
- Ingrediente pentru reteta de cheesecake cu mascarpone si mousse din piure de castane
– pentru blat
150 de grame de biscuiti obisnuiti
50 de grame de unt topit
o lingura de smantana dulce
– pentru crema
500 grame de crema de branza
250 grame de mascarpone
3 oua
50 de grame de amidon
15 grame de cacao
100 grame de zahar
un sfert de lingurita de sare
o lingurita de esenta de vanilie
– mousse de castane
200 grame de smantana
80 de grame de piure de castane
o lingura de zahar
3 grame de gelatina
15 grame de apa rece
- Mod de preparare pentru reteta de cheesecake cu mascarpone si mousse din piure de castane
- Aprindem cuptorul la 180 de grade, pregatim o tava rotunda cu diametrul de 23 sm si incepem prin a face crusta (baza) pentru cheesecake.
- Punem biscuitii pe un fund sau pe masa de lucru si ii sfarmam biscuitii cu ajutorul unui sucitor.
- Amestecam apoi, intr-un castron, biscuitii cu untul topit si o lingura de smantana dulce.
- Compozitia obtinuta o vom intinde uniform pe fundul unei tavi rotunde de silicon, cu diametrul de cm.
- Dam tava in cuptorul incins si lasam crusta sa se coaca zece minute, timp in care pregatim compozitia de branza si cacao.
- Amestecam bine cele doua feluri de branza impreuna cu zaharul.
- Apoi adaugam ouale batute bine, amidonul, cacaoa, sarea, esenta si amestecam bine.
- Scoatem crusta din cuptor, micsoram temperatura la 160 de grade si apoi turnam compozitia de branza si dam tava al cuptor pentru 10 de minute. Nota: daca temperatura se mentine constanta la 160 de grade, cheesecake-ul va iesi uniform si nu se va lasa. La mine, cuptorul fiind pe gaz, am avut temperatura oscilanta si cheesecake-ul s-a lasat pe margini dupa ce l-am scos din cuptor. Daca vreti si voi sa obtineti acelasi efect de ”prabusire” al interiorului in ultimele minute ridicati temperatura la 180 de grade.
- Lasam cheesecake-ul sa se coaca timp de 50-60 de minute, pana cand observam ca incepe sa se desprinda usor de pe margini. Mijlocul va parea usor lichid dar e normal sa fie asa. Se va intari dupa ce se va raci.
- Dupa ce s-a copt lasam cheesecake-ul in continuare, in cuptor, timp de 2 ore, sa se raceasca lent si apoi il scoatem si il mai lasam inca 6 ore la rece si apoi sa il taiati daca nu vreti sa puneti si mousse-ul de piure de castane ca in reteta.
- Pentru a face ultimul strat, de mousse din piure de castane procedam astfel: punem gelatina la inmuiat in apa rece si o lasam sa se hidrateze timp de 10 minute.
- Batem smantana cu ajutorul unui tel sau mixer si cand s-a transformat in frisca (vezi aici tot procedeul) adaugam si zaharul si mai batem aproximativ jumatate de minut.
- Dupa ce am obtinut frisca adaugam in ea piureul de castane si omogenizam bine.
- Punem pe baie de aburi craticioara in care avem gelatina hidratata si o incalzim usor pana cand aceasta se topeste si devine lichida.
- Luam o lingura din copozitia de frisca cu piure de castane si o adaugam in gelatina, amestecam si apoi punem tot continutul in amestecul de frisca si piure de castane. Omogenizam si apoi turnam compozitia peste cheesecake-ul nostru racit bine. Uniformizam si dam la rece macar 4 ore, ideal ar fi pana a doua zi, dupa care il ornam dupa preferinte (eu am folosit firisoare de zahar de la LIDL – Belbake) si il putem taia felii si servi cu pofta.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Arata perfect! Sa-mi pastrezi si mie macar o feliuta mica-mica :)
Claudia V says
Ti-as pastra cu mare drag dar… deja e mancat :p
Dar mai fac special pentru tine :)