• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • vegane (de post)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

January 16, 2015 · 11 Comments

Plăcintă cu brânză dulce

Aluaturi/Placinte· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
 13     
13
Shares

Plăcintă cu brânză dulce. Cum se fac plăcintele moldovenești ”poale-n brâu”. Rețeta de plăcinte ca în Moldova. Plăcintă cu brânză de vaci și aluat de cozonac

Va spuneam saptamana trecuta ca la noi in casa mai des se gateste placinta cu branza de vaci din aluat dospit decat strudele din branza in foi de placinta. Asa ca nu putea sa nu va dau si reteta casei de placinta cu branza dulce, practic reteta mamei mele pentru ca de la ea o am.

Este o rețetă simplă care are la bază aluatul de la rețeta de cozonac cu nucă pe care o știți deja dacă urmărți ce public pe blog pe canalele de Social Media. Eu am făcut-o cu brânză dulce de vaci și cu urda în proporții egale dar se pot face și doar cu brânză de vaci daca nu aveti urdă.  Sau chiar cu brânză sărată! Ies bune și așaSa trecem la treaba, deci. :)plăcinte cu brânză de vaci

Desi sunt tare gustoase recunosc ca nu facem prea des aceste placinte cu brânză ci mai mult când sunt zilele de peste an în care se dă de pomană pentru sufletul celor morți, adică când sunt Moșii de iarnă sau de vară. Mai facem și peste an, de poftă, pentru că sunt tare bune. Însă nu exagerăm pentru că sunt calorice.

Vezi cum se face si prajitura pufoasa cu nuca
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube! 
Click si pe clopotel pentru a afla noutatile!

Reteta de placinta cu branza dulce

  • Ingrediente placinta cu branza dulce

– pentru aluat

700 grame de faina 
2 oua
150 grame de zahar
250 ml apa
50 ml de ulei
1 praf de vanilie

– pentru maia
1 cub de drojdie
1/2 lingurita de sare
aproximativ 50 de ml de apa sau lapte (pentru maia)

-pentru branza

2 oua
10 grame de drojdie
150 de grame de zahar
100 grame de faina alba
250 grame de branza de vaci
250 grame de urda
esenta de vanilie
stafide (optional)

-pentru uns

un ou

  • Mod de preparare placinta cu branza dulce
  1. Incingem cuptorul la 190 de grade si pregatim o tava punand pe fundul acesteia hartie de copt.
  2. Pregatim aluatul pentru placinte urmarind pasii de la reteta de cozonac cu nuca.
  3. Cat lasam aluatul la crescut pregatim si branza pentru umplutura: amestecam cele doua feluri de branza, adaugam ouale batute bine, zaharul, esenta, si drojdia dizolvata in putina apa calduta si la sfarsit faina. Incorporam totul bine amogenizand compozitia de branza. Optional putem adauga si stafide lasate la inmuiat in prealabil.
  4. Pudram masa de lucru cu putina faina si formal din aluat un sul pe care apoi il taiem in mai multe bucati formand niste bilute de marime medie.
  5. Luam o biluta si o intindem bine cu ajutorul sucitorului, incercand sa ii dam o forma pe cat posibil rotunda. 
  6. Punem in mijloc o lingura, doua din compozitia de branza si “strangem” si aducem in sus marginile cu ajutorul mainii dupa care invartim putin aluatul adus in varf dupa care il presam peste partea de jos, “inchizand” astfel placinta si sigiland-o astfel incat sa nu curga branza din ea.
  7. La fel procedam cu fiecare biluta rezultata dupa care punem placintele formate intr-o tava in care am pus in prealabil hartie de copt.
  8. Ungem placintele cu putin ou batut bine si dam tava la cuptor pentru aproximativ 30-40 de minute.
  9. Cand se rumenesc si sunt gata sunt gata scoatem tava din cuptor, lasam la racit putin placintele dupa care le scoatem din tava, le asezam pe un platou si le pudram cu zahar vanilat

Pofta buna sa aveti!


Spune si altora!
 13     
13
Shares
 
13
Shares
 13    
« Ceafa de porc in sos de vin
Spaghete cu chiftelute si sos de rosii »

Comments

  1. Diana says

    January 22, 2015 at 1:00 pm

    Buna. As vrea sa fac si eu aceasta placinta” arata foarte bine, am o singura nedumerire. Lapte nu trebuie, pentru ca nu il vad la ingrediente.

    Reply
    • Claudia V says

      January 22, 2015 at 2:42 pm

      Multumesc, Diana!
      Noi nu punem lapte. E suficienta doar o canita de apa in care dizolvi la inceput drojdia si albusurile batute foarte bine.
      Am sa precizez si cantitatea de apa desi e relativa totusi. :)
      In loc de apa poti insa sa pui si lapte la fel cum in loc de ulei poti folosi untura. Aluatul va iesi mai fraged si se va mentine proaspat mai mult timp.

      Reply
    • Loredana says

      April 26, 2016 at 11:46 am

      Totuși nu e prea putina apa 50 ml?

      Reply
      • Claudia V says

        April 26, 2016 at 1:05 pm

        da, era o eroare in text… multumesc ca mi-ai atras atentia. Am corectat. Sper sa fie mai explicit acum.

        Reply
  2. jorjette says

    January 16, 2015 at 11:32 am

    Si eu am facut zilele trecute cu varza…s-au terminat foarte repede…

    Reply
    • Claudia V says

      January 16, 2015 at 12:32 pm

      Ei, uite, cu varza nu am mancat. Dar nu e tarziu sa fac si cu varza ;)

      Reply
  3. Iuliana says

    January 16, 2015 at 10:53 am

    La noi se numesc branzoiace si n-am mai mancat demult, demult… Arata atat de bine, rumena si pufoasa, o minunatie! :)

    Reply

Trackbacks

  1. Melcisori din aluat de foietaj cu nuca si gem - Lecturi si Arome says:
    May 19, 2017 at 5:12 pm

    […] ceva dulce gen placintă. Timp ca sa pregatesc un aluat pentru a face niste placinte poale-n brâu ca acestea de aici, sau chiar un cozonac cu brânza ca acesta nu […]

    Reply
  2. Cozonac cu branza de vaci - Lecturi si Arome says:
    June 24, 2016 at 9:34 am

    […] prea des intalnita pe la noi. De obicei se face fie traditionalul cozonac cu nuca sau, la fel de traditionalele placinte cu branza de vaci, numite pe la noi, prin Moldova ”poale’n […]

    Reply
  3. Adrian Anghelescu » Blog Archive » O călătorie mai specială printre gusturi și arome says:
    April 16, 2016 at 11:07 am

    […] 200 de grame de paste 300 de grame de brânză de vaci două (trei) linguri de zahăr un plic de zahăr vanilat, două oua […]

    Reply
  4. Pariziene cu nuca si gem de mere - Lecturi si Arome says:
    February 23, 2015 at 4:28 pm

    […] in amanunt la reteta de cozonac cu nuca. Este acelasi aluat pe care il folosesc si atunci cand fac placintele traditionale moldovenesti cu branza, “poale in […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Care sunt cele mai importante elemente dintr-o patiserie? June 20, 2022
  • Cum alegi paharele de vin? May 28, 2022
  • Ciorbă de urzici cu orez acrită cu borș May 5, 2022

Archives

January 2015
MTWTFSS
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
« Dec   Feb »

Copyright © 2022 · captivating theme by Restored 316