• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

January 19, 2015 · 7 Comments

Spaghete cu chiftelute si sos de rosii

cu carne· Feluri de baza

Spune si altora!
       

spaghete cu chiftelute si sos

“Nu degeaba se spune ca dragostea trece prin stomac, asertiunea este cat se poate de logica avand in vedere ca un produs creat de propriile tale maini trebuie sa fie plin de dragoste si caldura sufleteasca. Atunci copilul, parintele, prietenul sau sotul cum sa nu se hraneasca din strafundurile fiintei tale,cand tu ai presarat peste preparate putinul “mare” din inima ta?” 

Cuvintele acestea nu le-am scris eu. Dupa cum vedeti sunt puse in ghilimele, ceea ce inseamna ca mi-am permis sa le citez de undeva. De undeva unde am fost in vizita. De lucru as putea zice. Si ca sa ma intelegeti ce vreau sa zic sa va spun ca reteta de astazi, desi nu seamana prea bine cu originalul mi-a fost inspirata de Craita (poetagurmanda.blogspot.com) la care am ajuns in vizita, intamplator. Intamplare datorata provocarii lunare la care particip si despre care stiti deja, Provocarea Secreta a carei gazda luna asta este Lili (liligospodini). 

M-am bucurat cand Lili mi-a repartizat blogul Craitei pentru ca este un blog despre care nu stiam si pe care abia acum l-am descoperit. O bucatarie virtuala, calda si primitoare care inca de pe prima pagina te intampina cu acele cuvinte pe care le-ati citit deja la inceput si despre care va spuneam ca nu imi apartin. Ii apartin Craitei si reprezinta “crezul ei” motivatia pentru care ei ii place sa gateasca.

Din multele retete care mi-au facut cu ochiul am ales-o pe cea de chiftelute cu sos de rosii pentru ca mi-am adus aminte de un fel de mancare pe care il faceam des pe timpul sederii mele in Italia si despre care inca nu v-am povestit. Eu am facut reteta in maniera mea dar zic sa treceti si pe la Craita sa incercati varianta ei. Stiti voi, fiecare cu gusturile lui. Eu am pus lemongrass si ghimibir in sos. Craita a pus ardei iute. Voi… puteti face propria combinatie si sa le puneti pe toate trei ;) La treaba, deci! ;)

Reteta de spaghete cu chiftelute si sos de rosii

  • Ingrediente pentru retete de spaghete cu chiftelute si sos de rosii

– pentru chiftelute:

400 grame de amestec de carne tocata de vita si porc
doi catei de usturoi
doua linguri de pesmet
un ou
doua linguri de parmezan
sare, piper
patrunjel verde
ulei pentru prajit

– pentru sos:

400 grame de bulion
o lingura de ulei de masline
doi catei de usturoi
50 de ml de vin alb
o lingurita rasa de zahar brun
o jumatate de lingurita de maghiran
o jumatate de lingurita de oregano
un varf de cutit de lemongrass
un varf de cutit de ghimbir macinat
patrunjel tocat
sare, piper dupa gust

300 grame spaghete

  • Mod de preparare reteta de spaghete cu chiftelute si sos de rosii

– pentru chiftelute

  1. Pisam usturoiul cu ajutorul presei pentru usturoi si batem bine oul
  2. Punem carnea tocata intr-un castron si adaugam usturoiul, oul, pesmetul, parmezanul, sare si piper (dupa gustul fiecaruia) precum si putin patrunje verde tocat marunt.
  3. Din aceasta compozitie formam, cu ajutorul mainilor, mici bile de dimensiunea dorita, pe care mai apoi le presam usor, dandu-le o forma plata.
  4. Prajim chiftelutele formate in ulei incins in prealabil si pe masura ce se fac le scoatem pe o farfurie pe care am pus in prealabil hartie abosrbanta (prosop din hartie)

– pentru sos:

  1. Taiem bucati usturoiul.
  2. Incalzim intr-o tigaie uleiul de masline si adaugam usturoiul pe care il lasam sa se rumeneasca.
  3. Cand acesta s-a rumenit (atentie sa nu se arda!) il scoatem din uleiul incins si adaugam bulionul, vinul, zaharul (necesar pentru a corecta putin aciditatea bulionului) si restul condimentelor.
  4. Lasam sosul sa fiarba la foc mic aproximativ zece minute dupa care adaugam si chiftelutele.
  5. Lasam sa fiarba in continuare si sa scada pana cand ajunge la consistenta dorita.
  6. Spre final adauga si patrunjelul tocat.
  7. Intre timp punem apa la fiert intr-o oala. Adagam sare si un strop de ulei.
  8. Cand apa fierbe adaugam spaghetele si le lasam sa fiarba conform instructiunilor de pe pachet.
  9. Cand sunt fierte le scugem de apa, le asezam in farfurii peste care punem sosul pregatit in prealabil si doua, trei chiftelute.
  10. Optional putem presara si parmezan pe deasupra.

Pofta buna sa aveti!

spaghete cu chiftelute si sos_a


Spune si altora!
       
 
      
« Plăcintă cu brânză dulce
Sos din iaurt cu turmeric »

Comments

  1. Iuliana says

    January 20, 2015 at 5:28 am

    Uite chiftelute asa, cu spaghete nu am mancat niciodata. Interesanta idee :)

    Reply
    • Claudia V says

      January 20, 2015 at 5:48 am

      Da, noroc de italienii astia inventivi :)))

      Reply
  2. adnia says

    January 19, 2015 at 8:27 pm

    si eu zic mereu ca dragostea trece prin stomac :)

    Reply
    • Claudia V says

      January 20, 2015 at 5:48 am

      Si eu ;)

      Reply

Trackbacks

  1. Paste cu bacon si ciuperci - Lecturi si Arome says:
    March 7, 2016 at 10:24 am

    […] Spaghete cu chiftelute si sos de rosii (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  2. Kartoffelpuffer... sau un altfel de tocinei moldovenesti says:
    March 20, 2015 at 12:36 pm

    […] linguri fie pur si simplu cu mainile dupa care le aplatizam putin (procedam ca atunci cand facem chiftelute) si le punem pe rand in tigaia in care am incins in prealabil […]

    Reply
  3. Salata de sfecla rosie cu sos de iaurt - Lecturi si Arome says:
    January 28, 2015 at 10:17 am

    […] am participat si cu ocazia carora am cunoscut bloguri si oameni noi. Luna asta am descoperit-o pe Craita si pe Sidonia (sidyskitchen) a carei invitatie de a participa la parada ce urmeaza a fi organizata […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

January 2015
MTWTFSS
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
« Dec   Feb »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316