Cum imi ramasesera multe foi de placinta dupa ce am facut cosuletele pentru aperitive am zis ca merge sa fac din ele si ceva bun si dulce. Ceva ce, din pacate, fac prea rar: strudel cu branza in foi de placinta. Poate din cauza ca sunt obisnuita mai multe cu placintele noastre moldovenesti, “poale-in-brau” si cu aluatul dospit de cozonac. Insa, fiecare are farmecul lui. O placinta dupa reteta din batrani a bunicii nu se compara cu un strudel. Dar si invers.
Fiecare are farmecul lui, fiecare are savoarea lui, fiecare poate fi servit in fel diferit. Daca langa o placinta cu branza vad un pahar de lapte batut alaturi sau un ceai, langa strudel merge foarte bine un sos de fructe sau chiar o dulceata. De visine am ales eu de data asta pentru ca visinile sunt acrisoare si merg bine combinate cu dulceata strudelului. Asa ca am improvizat un fel de sos-dulceata. Mai mult decat un sos si mai putin decat o dulceata. Adica nu am pasat fructele foarte bine inainte de a le fierbe cu putin zahar ca sa se lege, ci le-am lasat mai intregi. De aia am spus ca sosul meu seamana cu o dulceata, mai putin dulce insa.
Dar nu sosul de visine este subiectul acestei retete simple si delicioase ci felul in care am am facut un strudel cu branza in foi de placinta. La treaba deci! :)
Reteta de strudel cu branza in foi de placinta
- Ingrediente reteta de strudel cu branza in foi de placinta
8 foi de placinta
425 grame de crema de branza de vaci
2 linguri de gris
2 oua
2 linguri de stafide
3 linguri de zahar
un strop de sare
– pentru uns foile
un ou
o lingura de lapte dulce
ulei
- Mod de preparare reteta de strudel cu branza in foi de placinta
- Aprindem cuptorul la 190 de grade si punem hartie de copt in tava mare de la aragaz
- Batem bine doua oua cu un strop de sare
- Adaugam in crema de branza ouale batute bine, zaharul, stafidele si grisul si omogenizam compozitia
- Intindem pe masa de lucru o foaie de placinta si, cu ajutorul unei pensule de silicon o ungem cu ulei
- Procedam la fel cu alte trei foai de placinta si pe masura ce le ungem le asezam una peste alta
- Impartim compozitia de branza in doua cantitati egale
- Peste cele patru foi pune jumatate din compozitia de branza
- Rulam foile strangand compozitia intre ele
- Procedam la fel si cu restul de foi ramase
- Punem strudelul format in tava
- Batem bine si al treilea ou si adaugam in el o lingura de lapte
- Ungem foarte bine cele doua bucati de strudel cu oul batut
- Taiem cu grija strudelele in bucati de dimeniuni mai mici, fara a merge insa pana la capat. Daca folositi o tava mica puteti imparti foile in doua si apoi sa le umpleti si sa le crestati.
- Punem tava in cuptorul incins pentru aproximativ 30 de minute, pana cand vedem ca se rumenesc foile.
- Scoatem din tava si taiem strudelul pe locurile “insemnate” inainte de a-l da la cuptor
- Servim calde, fie pudrate simplu cu putin zahar pudra, fie insotite de un sos sau o dulceata de visine
Pofta buna sa aveti!
Daca v-a placut reteta nu ezitati sa o evaluati cu cinci stelute in chenarul de mai jos si sa o distribuiti pe retetele sociale. Multumesc!
adnia says
chiar ma gandeam la un dulce…dar doar ma gandesc, pt. ca in weekend-uri nu sunt acasa, dar pot face bunatatea asta in timpul saptamanii..la mine e invers decat la restul lumii :))
Claudia V says
:) Se face repede si se mananca la fel de repede :))) deci e potrivit pentru stilul tau de viata ;)
Iuliana says
Eu vreau portie dubla! Se poate? Dulce cu acrisor, cum e branza cu dulceata de visine, e una dintre combinatiile mele preferate, nu-i rezist!
Claudia V says
Eu am preferat sa fac mult un fel de sos ceva mai acrisor din visinele pe care le aveam in congelator.A mers de minune in combinatie cu strudelul de branza.Ma tenteaza sa mai fac o portie si in seara asta :)