Sincera sa fiu nu stiu de ce se cheama asa, “pariziene”. Stiu doar ca am vazut cornurile astea mai peste tot pe net si am zis ca trebuie sa le incerc si eu. De fapt sa incerc modul lor simpatic de a le prepara pentru ca, in rest, sunt doar niste cornuri un pic mai aratoase. Cornuri ce pot fi facute din cam orice fel de aluat dospit, cum e cel de cozonac.
Asa ca astazi nu va voi spune o reteta anume ci mai degraba ca voi arata, daca nu stiti deja, cum se fac aceste pariziene cu nuca si gem de mere. Asa mi-a placut mie sa fie umplutura insa ele se pot umple cu orice va place voua, cu orice aveti voi la indemana prin frigider sau camara.
Pentru aluat nu m-am mai complicat sa incerc ceva nou, ceva altfel. Am folosit aluatul pentru cozonac pentru ca tocmai framantasem pentru a face doi cozonaci ca sa testez faina primita de la Arpis si mi-a venit ideea sa folosesc o parte din el pentru a face pariziene cu nuca si gem de mere. De aceea si reteta modului de preparare a aluatului o veti gasi scrisa in amanunt la reteta de cozonac cu nuca. Este acelasi aluat pe care il folosesc si atunci cand fac placintele traditionale moldovenesti cu branza, “poale in brau”.
Eu am si povestit in cuvinte, sper pe intelesul tuturor, modul in care se fac parizienele. Insa cred ca se intelege destul de usor si din pozele pe care le-am facut cu etapele de pregatire ale acestora. Daca totusi mai e ceva neclar lasati un comentariu si va explic ce nu ati inteles :)
Reteta de pariziene cu nuca si gem de mere
- Ingrediente pentru reteta de pariziene cu nuca si gem de mere
un kg de aluat pentru cozonac
150 de grame de nuca macinata
un borcan de 400 de grame de gem de mere
un galbenus de ou
o lingura de lapte dulce
o mana faina pentru prelucrat aluatul
- Mod de preparare pentru reteta de pariziene cu nuca si gem de mere
- Aprindem cuptorul la 190 de grade si pregatim o tava, fie ungand-o cu ulei si tapetand-o cu faina, fie punand foia de copt pe fundul aceasteia.
- Preparam un aluat pentru cozonac ca in reteta de cozona cu nuca.
- Pregatim umplutura amestecand nuca macinata cu gemul
- Cand acesta a crescut si si-a dublat volumul il impartim in noua, zece bucati rotunde, aproximativ de marimea unei palme.
- Presaram pe masa de lucru faina si incepem sa formam cornurile. Intindem cu ajutorul sucitorului o bila din aluat si ii dam o forma alungita asa cum vedeti in imagine.
- Cu ajutorul unui cutit sau forma pentru taiat biscuitii “franjuram” pe verticala bucata de aluat intinsa, incepand de la jumatate.
- Punem aproximativ o lingura de umplutura pe suprafata aluatului, in partea de sus a acestuia care a ramas netaiata.
- Rulam foaia de aluat pana la capat “prinzand” umplutura in interiorul acesteia.
- Procedam la fel cu toate celelalte bile de aluat pregatite sa fie transformate in cornuri, dupa care le punem in tava care va merge la cuptor. * Cornul cel micut care apare in poza de mai jos este “creatia” fiului meu care m-a ajutat la preparat parizienele cu nuca si gem :)
- Amestecam bine galbenusul de ou cu laptele.
- Ungem fiecare corn cu putin galbenus amestecat cu lapte si, optional, daca avem, presaram putin mac pe deasupra.
- Dam la cuptor, la foc mediu (190 de grade) pentru aproximativ 30 de minute. Mai exact pana cand vedem ca s-au rumenit cornurile. Dupa ce sunt gata, le scoatem din cuptor, le lasam putin sa se aceasca si le pudram cu putin zahar pudra.
- Servim cu incredere la micul dejun, alaturi de un ceai sau o cafea aburinde :)
Pofta buna sa aveti!
Daca va place reteta nu ezitati sa o evaluati cu cinci stelute in chenarul de mai jos si sa o distribuiti pe retelele sociale. Multumesc!
Rokolla says
Arată tare apetisant! Am sa-mi pregătesc și eu pentru micul dejun zilele astea
Diaconta Claudia says
Si mie imi plac foarte mult.Chiar nu am facut demult.
Claudia V says
:) De curiozotate, cu ce le umpli de obicei?
Iuliana says
Vreau si eu 2-3 sa iau la pachet la serviciu, se poate? :) Arata foarte bine!
Claudia V says
Normal ca se poate :) Chiar si mai multe daca vrei :p