Pana de curand, sincera sa fiu nu auzisem de fructele de Aronia. Mi-au atras atentia cand am studiat oferta de pe Greensense si cum sunt curioasa din fire m-am apucat sa scotocesc internetul ca sa aflu mai multe informatii despre ele. Dupa care, bineinteles ca am vrut sa le si testez asa ca mi-am comandat o punga cu fructe de Aronia si m-am pus pe treaba alegand sa incep cu o limonada pentru ca eram sigura ca cel mic nu o va refuza. Modul de preparare e foarte simplu si seamana in mare cu cel de la limonada cu sfecla si pere. Si chiar de acolo mi-a venit inspiratia sa folosesc fructele de aronia in limonada. Dar pana sa va scriu eu cum am procedat sa va scriu cateva cuvinte despre aceste misteroase fructe.
Aronia (Aronia Melanocarpa) este un arbust inrudit cu macesul si care face deci parte din familia Rosaceae ale carui fructe sunt bogate in taninuri, vitamine ca vitamina C, B1, B2, B3, PP, E, provitamina A, beta-carotenoizi, saruri minerale si numerosi antioxidanti.
Fructele de Aronia au deci proprietati astringente, maresc capacitatea de aparare a organismului prevenind infectiile bacteriene si virale, se pot folosi ca adjuvant in tratarea diferitelor suferinte ale ficatului si vezicii biliare, ale stomacului si sistemului digestiv, in combaterea alergiilor si rinitelor, in tratarea bolilor de inima, de piele, a intoxicatiilor, a diferitelor tipuri de cancer, a afectiunilor tiroidei, a diabetului, etc. Dar despre toate proprietatile acestui minunat fruct am sa incerc sa adun intr-o postare separata mai multe informatii pentru a va fi de folos. Acum sa trecem direct la reteta de limonada cu pere si fructe de Aronia, subiectul nostru de astazi.
Reteta de limonada cu pere si fructe de Aronia
- Ingrediente limonada cu pere si fructe de Aronia
doua pere
50 de grame de fructe de Aronia (gasesti si aici)
o lamaie
zeama de la o lamaie
un litru de apa
indulcitor dupa gust
- Mod de preparare limonada cu pere si fructe de Aronia
- Fructele de Aronia se pun la inmuiat in apa plata cat sa o cuprinda si se lasa peste noapte la hidratat.
- A doua zi incepem prin a curata perele si lamaie de coaja si se taie bucati
- Scurgem de apa fructele de Aronia si le punem in blender (sau minitocatorul electric) impreuna cu perele si lamaia
- Adaugam 100 ml de apa plata si pasam totul cat mai bine.
- Cu ajutorul unei site si a unei linguri scurgem cat mai bine pulpa formata din lamaie, pere si Aronia si o separam de zeama lasata
- In sucul format adaugam zeama de la a doua lamaie, un litru de apa (sau mai putin daca doriti sa fie mai concentrata) si indulcitor dupa gust (zahar, miere, stevia rebaudiana, etc), amestecam bine si am obtinut astfel limonada cu pere si fructe de Aronia
- Tips&Trics
Nu aruncati pulpa ramasa. Puteti sa o pastrati la frigider chiar si pana a doua zi cand puteti face niste deliciosi biscuiti (vezi aici reteta).
Pofta buna sa aveti!
Adnia says
uite cum am venit şi eu dupa fructele de Aronia! am mai aflat ceva nou anul acesta, tot aşa cum am descoperit şi fructele numite căline :)
Arome de poveste says
Na, ca sunt prima! Nu am auzit pana cum de fructe de aronia :). Am mai aflat ceva! Multumesc.
Claudia V says
Cu placere! :)
Nici eu nu auzisem pana mai ieri :)
Iuliana says
De dragul cuvantului Aronia, dar si pentru ca-s curioasa ca o pisica, tare as mai bea acum un pahar mare de limonada :)
Foarte interesanta reteta. Asteptam si biscuitii. Ai promis!
Claudia V says
Pacat ca nu iti pot trimite un pahar cu limonada :(
Promisiunea se va respecta zilele urmatoare. Sper ca pisica sa isi tina in frau curiozitatea pana atunci :p
Ioana says
Ha, habar n-aveam ca exista asa ceva. Suna tare bine cuvantul Aronia, ma duce cu gandul la Lord of the Rings, dar nu ma-ntreba de ce… :)
Claudia V says
:) Sa stii ca si mie mi-a atras atentia tot cuvantul. Habar nu aveam cat de sanatos e consumul lor :)