Limonadă cu căpșuni și mentă
Afară e din ce în ce mai cald, semn că vara își intră în drepturi. Așa că pe o vreme cu caldură multă, avem nevoie de hidratare pe măsură. Se spune că ar trebui să bem 2 litri de apă pe zi. Nu pe timpul verii ci în general.
Din păcate eu nu prea beau apă. Mi se pare că apa nu are „gust”. De parcă ar trebui să aibă! Dar am găsit o soluție pentru a mă hidrata mai bine măcar acum, pe timpul verii: limonadă!
Am mai făcut eu limonadă, am și pus rețete pe blog (vezi aici, aici sau aici) dar nu mi-a intrat în obicei. Din păcate. Însă, după ce am redescoperit limonada când am fost la București, odată revenită acasă am început să pregătesc zilnic, pentru întreaga familie câte o carafă mare cu această băutură răcoritoare.
Și sinceră să fiu m-am certat în sinea mea pentru că doar lenea m-a împiedicat să fac zilnic limonadă. Păi lămâi și fructe pe timpul verii sunt din belșug. Am un robot de bucătărie, ca acesta de aici, care de ani buni mai mult zace inutil în bucătărie. Nu îl folosesc la adevărata lui capacitate, din păcate.
Am și un mini tocător și mixer cu picior care se poate folosi la făcut piureuri din fructe. Am o grămadă de aparate electrocasnice care să-mi ușureze munca în bucătărie și eu, din comoditate nu le folosesc decât rar.
Mai corect ar fi „le-am folosit” rar. La trecut. Pentru că am decis să renunț la acest obicei prost și să le pun la treabă. Am început cu o limonadă. Și, ca să fie atrăgătoare și pentru cel mic, am folosit diferite fructe în combinație cu lămâia.
Am pozat însă doar una, cea cu căpșuni. Poți, de exemplu în loc de căpșuni să folosești alte fructe. Eu am mai încercat combinații de căpșuni cu caise sau cu piersici. Dar cred că merge chiar și cu pepene. O limonadă se face foarte ușor și nu ai nevoie de mare lucru pentru asta.
- 750 ml apă plată
- 200 grame căpșuni
- zeama de la 2 lămâi mari sau 4 mici
- îndulcitor după gust
- câteva frunzulițe de mentă
Mod de preparare pentru rețeta de limonadă cu căpșuni și mentă
- Spălăm și curățăm căpșunele de codițe și le tăiem în două sau trei, ca să fie mai ușor de transformat în piure.
- Punem căpșunele în blender și le facem piure.
- Strecurăm piureul printr-o sită de cernut făina pentru a separa sucul de la ele de semințe și a avea astfel o limonada mai „fină”.
- Rupem frunzulițele de mentă în două sau trei bucăți. Eu am avut mentă de grădină și am fost nevoită să fac asta. Se vede în poză cum arată.
- Punem într-o carafă încăpătoare apa.
- Adăugăm zeama de lămâie, sucul de căpșuni, frunzulițele de mentă și îndulcitor după gust. Se poate folosi zahăr, miere, îndulcitor cu ștevie etc.
- Amestecăm bine și punem la frigider pentru câteva ore.
- În momentul servirii putem adăuga cuburi de gheață.
Poftă bună la limonadă cu căpșuni și mentă!
cristina dragomir says
imi ploua grav in gura. Si eu obisnuiesc sa fac limonada in casa, dar nu mi-a dat prin cap sa incerc si varianta asta cu capsune. Arata foarte bine si banuiesc ca este foarte aromata.
Claudia V says
Da, este! :) Yam, yam. Nici eu nu m-as fi gandit dar am baut la Bucuresti la Hard Rock Cafe si mi-a placut asa ca mi-am facut si acasa :)