Comentam pe pagina de Facebook a site-ului ca retetei de smoothie cu mure si piersici ca as putea sa ii mai spun si “elixirul tineretii” datorita beneficiilor pe care murele si piersicile o au pentru sanatatea si vitalitatea noastra. Si acum ma intreb cum as putea sa denumesc altfel aceasta limonada cu goji si ghimbir cand stim ca fructele de goji au fost folosite din cele mai vechi timpuri pentru mentinerea sanatatii si incetinirea procesului de imbatranire. Aceste proprietati au fost descoperite pentru prima data in partile din Himalaya, China, India si Tibet, unele legende spunand ca vitalitatea si starea de sanatate pana la varte inaintate a calugarilor din acele zone s-ar datora faptului ca in fantanile din care acestia beau apa cadeau fructe de goji.
Fructele de goji sunt cunoscute si sub denumirea de “fruct al longevitatii” datorita faptului ca ele prezinta proprietati unice de fortifiere a sistemului imunitar si protejeaza ADN-ul uman care pe parcursul vietii este deteriorat de actiunea radicalilor liberi generati de metabolism sau prin expunerea la toxine.
Pe de alta parte, ghimbirul, originar din regiunile tropicale din Africa, India si sudul Asiei este considerat in medicina ayurvedica planta echilibrului si are statutul de medicament. Are proprietati antibiotice, combate cancerul, imbunatateste circulatia sangelui, protejeaza ficatul si rinichii, amelioreaza crampele menstruale, topeste grasimea, este un imunostimulator puternic etc.
Asa ca orice combinatie dintre goji si ghimbir, nu poate fi decat denumita in final … “elixirul sanatatii si longevitatii” si consumata, pe cat se poate mai des. La asta m-am gandit eu ca si denumire a limonadei de astazi dar as fi curioasa cum ati denumi-o voi. Poate proprietatile ghimbirului si ale fructelor de goji va inspira altceva.
Pana atunci insa sa va dau si reteta de limonada cu goji si ghimbir, asa cum am facut-o eu zilele trecute.
Reteta de limonada cu goji si ghimbir
- Ingrediente limonada cu goji cu ghimbir
doua linguri de goji (gasesti aici)
o lamaie
o portocala
doi centimetri de radacina de ghimbir
un litru de apa plata
indulcitor dupa gust (miere, stevia rebaudiana, etc)
- Mod de preprare limonada cu goji cu ghimbir
- Cu o seara inainte punem goji la hidratat in apa plata cat sa il acopere
- A doua zi incepem sa preparam limonada prin a curata lamaia si portocala de coaja si a le taia bucati mai mici
- La fel procedam si cu ghimbirul
- Punem in blender, sau in robot goji (cu tot cu apa), lamaia, portocala si ghimbirul si le tocam cat mai bine.
- Pulpa rezultata o punem intr-o strecuratoare si stoarcem bine presand cu ajutorul unei linguri pana se scurge tot lichidul
- Punem intr-un vas de sticla sucul rezultat din stoarcerea amestecului, adaugam apa, indulcitor dupa gust si dam la frigider sa se raceasca dupa care o putem servi
Pofta buna sa aveti!
Daca va placut reteta nu ezitati sa o evaluati cu cinci stelute si sa o distribuiti pe retelele sociale! Multumesc!
Iuliana says
La ce canicula se anunta la noi pana la sfarsitul saptamanii, o limonada e numai buna :)
Claudia V says
Asa este!
Si la noi tot canicula se anunta asa ca am mai facut o portie si pentru azi :)