Micul dejun este una din mesele principale ale zile. Stim cu totii ca dimineata, pentru a ne incarca cu energia necesara de peste zi trebuie sa respectam si aceasta masa care de multe ori este neglijata. Ne trezim si, in fuga bem o cafea dupa care plecam grabiti la munca sperand ca acea cafea, langa care am mai pus, poate, si un biscuite, ne va da energie macar pana la pranz. Din pacate acesta este un obicei gresit, cafeaua dandu-ne doar iluzia de infuzie de energie.
Exista insa mai multe tipuri de mic dejun pe care le putem lua dimineata, in functie de stilul nostru de viata, de cunostintele noastre sau de gusturile noastre. Poate fi un mic dejun englezesc de exemplu, mai consistent, alcatuit din bacon, oua, ciuperci, carnati, fasole sau un mic dejun raw vegan cum este micul dejun Kolatth care asigura un aport energetic ridicat si despre care o sa va spun astazi cateva cuvinte si un mod de preparare a acestuia.
Pana zilele trecute, sincera sa fiu, nici eu nu auzisem despre acest dejun Kollath si despre beneficiile pe care consumul regulat al acestuia le aduce sanatatii noastre. Insa a provocat bloggeri culinari la o leapsa numita “Incepe ziua cu Solaris”, ceea ce a insemnat, de fapt, pregatirea unui mic dejun sanatos si gustos, in varianta fiecaruia, cu noul produs Solaris – Dejunul Kollath.
Am avut astfel placerea sa testez zilele trecute, dejunul Kollath in trei variante: “Dejun Kollath“, “Dejun Kollath cu goji si pin” si “Dejun Kollah cu alune” si fiindca mi-a placut foarte mult gustul acestuia (multumesc Solaris-Belsug din Natura!) am alcatuit trei retete pornind de la ingredientele de baza. Astazi va voi scrie una din ele, cea mai simpla, de baza, practic, urmand ca zilele urmatoare sa va spun si celelalte doua retete de mic dejun Kollath.
De ce “mic dejun Kollath”?
Cand am auzit prima data de acest tip de mic dejun, curioasa din fire cum sunt, am vrut si sa aflu mai multe despre el. Sa inteleg de unde ii vine denumirea si ce importanta are consumul acestuia pentru sanatate.
Am aflat ca denumirea ii vine de la dieteticianul si doctorul in medicina, profesorul Werner Kollath (1892-1970) care a descoperit o metoda prin care graul integral sa fie mult mai usor digestibil, fara nici un fel de fierbere. Micul dejun Kollath este de fapt o reteta macrobiotica care permite asimilarea cerealelor fara procesare termica chiar si de catre stomacul celor mai putin obisnuiti cu un regim alimentar natural si care nu tolereaza prea bine cruditatile, mai ales cerealele, care se stie, sunt mai greu de digerat.
Completat cu fructe, seminte, nuci, miere si scortisoara, graul integral maruntit dobandeste un gust placut si in plus i se ridica valoarea nutritionala de exceptie: vitaminele complexului B din graul maruntit se adauga vitaminelor si mineralelor din fructe iar acizii organici din fructele proaspete sunt neutralizati de hidratii de carbon existenti in graul. Astfel micul dejun Kollath este se potriveste perfect persoanelor care au adoptat un stil de viata raw vegan.
De ce sa consumam mic dejun Kollath?
Iata pe scurt si cateva dintre beneficiile pe care consumul regulat al dejunului Kollath
- este bogat in enzime care inlesnesc digestia
- contine vitamine, in special cele de tip B
- are in compozitie antioxidanti care duc la eliminarea radicalilor liberi si protejeaza corpul de boli
- confera energie si pofta de viata
- ofera stralucire parului si fortifica unghiile
- este satios si face sa dispara senzatia de foame falsa, specifica diminetilor
- creste rezistenta la stres si eficienta fizica si intelectuala
- amelioreaza probleme datorate paradontozei imbunatatind sanatatea danturii
- elimina constipatia
- poate regla armonios greutatea corporala, fie in cazul celor care doresc sa slabeasca, fie in cazul persoanelor care doresc sa mai ia in greutata
- se imbunatateste compozitia sanguina prin multiplicarea celulelor dermei, datorate unei mai bune irigatii a tesuturilor subcutanate. Astfel tenul devine roz, fara eruptii iar eczemele, furunculele si pecinginile dispar.
Reteta de mic dejun Kollath (Solaris) 1
- Ingrediente mic dejun Kollath (Solaris)- reteta de baza
un pachet de “Dejun Kollath cu goji si pin”
apa plata
o lingura de fulgi de migdale (optional)
indulcitor natural dupa gust (miere de albine, sirop de artar, stevia)
un praf de scortisoara
- Mod de preparare mic dejun Kollath (Solaris) – reteta de baza
- puneti continutul pungutei cu grau macinat intr-un bol/vas de ceramica sau sticla
- adaugati apa plata cat sa acopere cu un deget graul maruntit din recipient
- puneti intr-un alt vas si fructele uscate/ semintele din pachet si adaugati peste ele apa plata cat sa le cuprinda
- lasati graul si fructele la fermentat/inmuiat peste noapte la temperatura camerei
- a doua zi dimineata, inainte de a lua micul dejun, amestecati pur si simplu continutul din cele doua boluri cu apa cu tot
- adaugati indulcitor natural dupa gust si amestecati totul
- presarati fulgii de migdale deasupra
- serviti imediat
Aceasta este reteta de baza pentru prepararea unui mic dejun Kollath si cum va spuneam aceasta poate fi “imbunatatita”. Cum? Veti afla zilele urmatoare, cand voi publica alte doua retete de mic dejun Kollath. Deci, stati pe aproape ;)
Ce este mai important de retinut in legatura cu modul de preparare a unui mic dejun Kollath este faptul ca la prepararea acestuia nu se folosesc lactate de origine animala! Puteti folosi de exemplu lapte de migdale, de nuci, de cocos, dar nu lapte de vaca!
Un pachetel de dejun Kollath de la Solaris cantareste 150 de grame si contine 40-50 de grame (3-4 linguri) de grau maruntit fin si, in functie de felul pachetelului, un mix de fructe uscate si/sau nuci maruntite (alune, migdale), seminte de floarea soarelui, pin, bostan, etc
Pofta buna sa aveti!
Daca iti place articolul nu ezita sa il evaluezi cu cinci stelute si sa il distribui pe retelele sociale! Multumesc!
adnia says
chiar bun acest mic dejun!
Claudia V says
Sa stii ca mie mi-a placut. Si e si sanatos!
Iuliana says
L-am testat si eu. Foarte bun si satios, nu mi-a mai fost foame pana la pranz. Abia astept sa vad si celelalte doua retete ale tale :)
Claudia V says
Ma bucur ca iti place si tie.
Saptamana viitoare mai public o reteta deci stai pe aproape ;)