Ce facem dupa ce curatam fructele de coaja? Le aruncam desigur, imediat. Dar cojile de fructe au multe utilizari la care poate ca nu ne-am gandit. Haideti sa vedem impreuna la ce se pot utiliza cojile de la doua indragite fructe: cele de portocale si de banane.
La ce folosim cojile de portocale
Cand ne gandim sa utilizam cojile de portocale la ceva, suntem imediat blocati de ideea ca au un continut ridicat de pesticide. Este logic ca din tot fructul, coaja sa contina cele mai multe “chimicale” care au ramas din timpul tratamentelor impotriva daunatorilor. Este si cazul portocalelor si a merelor. Nivelul pesticidelor nu este insa atat de ridicat incat sa reprezinte un pericol, dar daca vreti totusi sa fiti absolut siguri, spalati fructele cu un amestec format dintr-o lingura de zeama de lamaie si o lingura de otet alb la o cana de apa. Clatiti-le bine cu multa apa si nu o sa mai aiba nici un fel e pesticide.
In cojile de portocale se afla peste 60 de flavonoizi si 170 de fitonutrienti, aflam de pe themindunleashed. Un biter facut din coji de portocale si alcool stimuleaza digestia si calmeaza durerile abdominale. Pulberea de coji de portocale se foloseste in medicina ayurvedica pentru astm, tuse si ca expectorant.
In cosmetica, cojile de portocale ajuta tenul gras si echilibreaza continutul de grasimi al pielii, ajuta la tratarea punctelor negre si a acneei. Pur si simplu masati piele cu colji de portocale, sau faceti singuri o crema. Retete se gasesc, numai sa le cautati.
In fine, cojile de portocale sunt excelente la prepararea dulciurilor de casa, deoarece dau o aroma deosebita checurilor, blaturilor sau aluaturilor de tot felul. In plus sunt si stimulente digestive. Se pot folosi si la alte mancaruri, nu numai pentru deserturi.
La ce folosim cojile de banane
Cojile acestor fructe, pe care le aruncam imediat, sunt o adevarata “bomba” de vitamine si antioxidanti. Cercetarile au demonstrat ca sunt foarte eficiente la filtrarea apei, o adevarata problema sociala in tarile calde unde bananele se cultiva. Au o mare capacitate de absorbtie a cuprului si plumbului din apele raurilor.
Intepaturile si muscaturile de insecte sau paianjeni se pot trata usor frecand locul afectat cu coaja de la o banana. Chiar arsurile pot fi vindecate mai usor daca se aplica acelasi tratament local, pielea regenerandu-se mai repede. Se intelege ca si ranile usoare, zgarieturile si taieturile pot fi mai usor vindecate prin acest fel de tratament. Ba mai mult, negii pot sa fie inlaturati daca va inarmati cu rabdare si zilnic ii “gratulati” cu tratamentul minune. La toate acestea mai adaugam crapaturile pielii, psoriazisul si acneea. Si chiar ridurile le puteti estompa!
Va doare capul? Frecati fruntea cu coaja de la o banana. Cine o sa va vada o sa creada ca ati “sarit de pe fix”. Ignorati-le parerea, caci durerile de cap va vor trece, indiferent ce cred ceilalti. Si daca pielea se impaca asa de bine cu coaja de banana, de ce nu s-ar impaca si pielea animala din care sunt facuti pantofii dumneavoastra? Puteti lustrui incaltamintea cu cojile de banane, sau chiar hainele din piele le puteti astfel trata. Sau canapeaua din piele. Frecati o portiune mica, apoi stergeti cu o carpa curata si uscata si vedeti ce se intampla. Continuati apoi cu intreaga suprafata.
In fine, dati o noua stralucire bijuteriilor din argint prin tratamentul cu coaja de banana.
Voi ce alte utilizari ale cojilor de la fructe mai stiti?
eu folosem cojile de portocale ca dau un alt gust la ceai, le clatem un pic cu apa apoi, le puneam in cana cu ceai. Nucred ca era o idee buna, dar s-a intamplat acum ceva timp
Eu folosesc pudra din coji de portocale in sapun pe post de exfoliant :-)
Multumesc Iulianei pentru inspiratie :-)
Cojile de portocale le usuc si le macin sau le fac confiate, dar despre cele de banane marturisesc ca nu stiam nimic si mereu le-am aruncat.
Uite două idei și de la mine pentru cojile de portocală http://floridemandarin.wordpress.com/2014/02/01/pudra-de-portocala-se-poate-face-si-acasa/
și http://floridemandarin.wordpress.com/2014/02/03/esenta-de-citrice-home-made/
Eu le mai folosesc și la decor câteodată. După ce storc sucul din ele pun lumânări.
Multumesc :)
Pui lumanari in coji?Interesant :)