• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

August 4, 2014 · 8 Comments

La ce putem folosi cojile de fructe

Practic & Util

Spune si altora!
       

coaja de portocaleCe facem dupa ce curatam fructele de coaja? Le aruncam desigur, imediat. Dar cojile de fructe au multe utilizari la care poate ca nu ne-am gandit. Haideti sa vedem impreuna la ce se pot utiliza cojile de la doua indragite fructe: cele de portocale si de banane.

La ce folosim cojile de portocale

Cand ne gandim sa utilizam cojile de portocale la ceva, suntem imediat blocati de ideea ca au un continut ridicat de pesticide. Este logic ca din tot fructul, coaja sa contina cele mai multe “chimicale” care au ramas din timpul tratamentelor impotriva daunatorilor. Este si cazul portocalelor si a merelor. Nivelul pesticidelor nu este insa atat de ridicat incat sa reprezinte un pericol, dar daca vreti totusi sa fiti absolut siguri, spalati fructele cu un amestec format dintr-o lingura de zeama de lamaie si o lingura de otet alb la o cana de apa. Clatiti-le bine cu multa apa si nu o sa mai aiba nici un fel e pesticide.

In cojile de portocale se afla peste 60 de flavonoizi si 170 de fitonutrienti, aflam de pe themindunleashed. Un biter facut din coji de portocale si alcool stimuleaza digestia si calmeaza durerile abdominale. Pulberea de coji de portocale se foloseste in medicina ayurvedica pentru astm, tuse si ca expectorant.

In cosmetica, cojile de portocale ajuta tenul gras si echilibreaza continutul de grasimi al pielii, ajuta la tratarea punctelor negre si a acneei. Pur si simplu masati piele cu colji de portocale, sau faceti singuri o crema. Retete se gasesc, numai sa le cautati.

In fine, cojile de portocale sunt excelente la prepararea dulciurilor de casa, deoarece dau o aroma deosebita checurilor, blaturilor sau aluaturilor de tot felul. In plus sunt si stimulente digestive. Se pot folosi si la alte mancaruri, nu numai pentru deserturi.

La ce folosim cojile de bananebanane

Cojile acestor fructe, pe care le aruncam imediat, sunt o adevarata “bomba” de vitamine si antioxidanti. Cercetarile au demonstrat ca sunt foarte eficiente la filtrarea apei, o adevarata problema sociala in tarile calde unde bananele se cultiva. Au o mare capacitate de absorbtie a cuprului si plumbului din apele raurilor.

Intepaturile si muscaturile de insecte sau paianjeni se pot trata usor frecand locul afectat cu coaja de la o banana. Chiar arsurile pot fi vindecate mai usor daca se aplica acelasi tratament local, pielea regenerandu-se mai repede. Se intelege ca si ranile usoare, zgarieturile si taieturile pot fi mai usor vindecate prin acest fel de tratament. Ba mai mult, negii pot sa fie inlaturati daca va inarmati cu rabdare si zilnic ii “gratulati” cu tratamentul minune. La toate acestea mai adaugam crapaturile pielii, psoriazisul si acneea. Si chiar ridurile le puteti estompa!

Va doare capul? Frecati fruntea cu coaja de la o banana. Cine o sa va vada o sa creada ca ati “sarit de pe fix”. Ignorati-le parerea, caci durerile de cap va vor trece, indiferent ce cred ceilalti. Si daca pielea se impaca asa de bine cu coaja de banana, de ce nu s-ar impaca si pielea animala din care sunt facuti pantofii dumneavoastra? Puteti lustrui incaltamintea cu cojile de banane, sau chiar hainele din piele le puteti astfel trata. Sau canapeaua din piele. Frecati o portiune mica, apoi stergeti cu o carpa curata si uscata si vedeti ce se intampla. Continuati apoi cu intreaga suprafata.

In fine, dati o noua stralucire bijuteriilor din argint prin tratamentul cu coaja de banana.

Voi ce alte utilizari ale cojilor de la fructe mai stiti?


Spune si altora!
       
 
      
« Pilaf de orez cu dovlecel la cuptor
Conopida la cuptor cu iaurt si arome indiene »

Comments

  1. Alin Mihai says

    November 28, 2016 at 1:40 am

    eu folosem cojile de portocale ca dau un alt gust la ceai, le clatem un pic cu apa apoi, le puneam in cana cu ceai. Nucred ca era o idee buna, dar s-a intamplat acum ceva timp

    Reply
  2. Soap Bazar says

    August 5, 2014 at 7:19 pm

    Eu folosesc pudra din coji de portocale in sapun pe post de exfoliant :-)
    Multumesc Iulianei pentru inspiratie :-)

    Reply
  3. Iuliana says

    August 5, 2014 at 6:35 am

    Cojile de portocale le usuc si le macin sau le fac confiate, dar despre cele de banane marturisesc ca nu stiam nimic si mereu le-am aruncat.

    Reply
  4. Flori de mandarin says

    August 4, 2014 at 7:09 am

    Uite două idei și de la mine pentru cojile de portocală http://floridemandarin.wordpress.com/2014/02/01/pudra-de-portocala-se-poate-face-si-acasa/
    și http://floridemandarin.wordpress.com/2014/02/03/esenta-de-citrice-home-made/
    Eu le mai folosesc și la decor câteodată. După ce storc sucul din ele pun lumânări.

    Reply
    • Claudia V says

      August 4, 2014 at 7:17 am

      Multumesc :)
      Pui lumanari in coji?Interesant :)

      Reply

Trackbacks

  1. Chec din albusuri si nuca - Lecturi si Arome says:
    January 4, 2021 at 4:45 pm

    […] Adaugam si esenta si/sau coaja rasa de portocala sau lamaie […]

    Reply
  2. Uleiul de in si continutul in Omega-3 - Lecturi si Arome says:
    February 20, 2015 at 4:28 pm

    […] atat produse de origine animala, carne, peste, lactate cat si pe cele de origine vegetala, legume, fructe sau seminte, fiecare avand un rol si un rost in alimentatia noastra […]

    Reply
  3. Limonada cu goji si ghimbir | Lecturi si Arome says:
    August 12, 2014 at 3:58 am

    […] doua zi incepem sa preparam limonada prin a curata lamaia si portocala de coaja si a le taia bucati mai […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023
  • 10 idei de salate pentru anotimpul rece January 13, 2023

Archives

August 2014
MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
« Jul   Sep »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316