Am vazut zilele trecute la Ramona pe blog (Piri Piri e Canela) un tort de ciocolata cu crema de lapte condensat si zmeura si m-a tentat sa-l incerc. Am inlocuit insa crema cu lapte condensat cu o crema de mascarpone si fructe de padure iar pe desupra am pus ganache de ciocolata alba.
Reteta de tort cu mascarpone, ciocolata alba si fructe de padure
- Ingrediente pentru reteta de tort cu mascarpone, ciocolata alba si fructe de padure:
– pentru blat:
5 oua
100 grame de zahar brun
140 grame faina
60 ml lapte dulce
o jumatate de lingurita praf de copt
un varf de cutit de sare
30 grame de ciocolata alba
– pentru crema
250 grame de mascarpone
250 grame de smantana cu 12 %grasime
200 grame de fructe de padure decongelate si scurse de zeama
o lingura de zahar
– pentru sirop:
130 ml apa (puteti combina si cu zeama ramasa de la decongelare)
o lingura de zahar
o lingura de esenta de rom
o lingura de zeama de la zmeura (optional)
– pentru ganache:
100 grame de ciocolata alba
100 grame de smantana
- Mod de preparare pentru retea de tort cu mascarpone, ciocolata alba si fructe de padure:
Blatul :
- Separam galbenusurile de albusuri.
- Frecam bine galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar si cand devine ca o spuma adaugam laptele.
- Albusurile le batem bine impreuna cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar.
- Amestecam treptate abusurile in crema de galbenusuri amestecand incet de jos in sus ca sa se incorporeze bine.
- Adaugam ciocolata rasa pe razatoarea cu gauri mici, faina cernuta in prealabil si amestecata cu praful de copt si incorporam bine prin miscari usoare de jos in sus.
- Cand totul este bine omogenizat turnam compozitia intr-o tava de tort de fund detasabil in care punem hartie de copt si pe care o dam la cuptorul preincalzit lasand blatul sa se coaca la 180 de grade timp de 20 de minute. Atentie: nu lasati mai mult pentru ca se va arde pe fund!
- Cand este gata scoatem tava din cuptor si lasam blatul la racit. Pentru tort am folosit o tava cu inel detasabil de 26 cm.
Crema de mascarpone:
- Amestecam bine branza mascarpone cu smantana si fructele de padure decongelate in prealabil si scurse bine de zeama pe care o lasa in urma decongelarii. Dam la crema rece pentru cinci, zece minute, timp in care facem siropul.
Siropul:
- Punem la fiert, intr-o craticioara, apa impreuna cu zeama ramasa de la decongelare, zaharul si cu esenta de rom.
- Lasam sa fiarba cam cinci minute cat sa se topeasca zaharul si sa se formeze un sirop dupa care il lasam sa se raceasca.
Crema ganache de ciocolata alba :
- Topim ciocolata alba pe baie de aburi iar cand aceasta devine lichida adaugam smantana si amestecam bine. Lasam sa se raceasca un minut, doua si apoi putem sa o turnam peste blatul montat in prealabil.
Montarea tortului:
- Cand blatul s-a racit il taiem in doua pe orizontala. Asezam baza pe platoul unde vom monta tortul si insiropa cu jumatate din catitatea de sirop.
- Adaugam peste baza de blat crema de mascarpone si zmeura si intindem bine pe toata suprafata.
- Asezam celalalta felie de blat cu fata in sus peste crema si o insiropam bine cu restul de sirop.
- Nivelam bine crema pe toate partile de jur imprejurul blatului si cand terminam bagam tortul la frigider pentru aproximativ un fert de ora. Tips: am pus a doua foaie de blat invers pentru ca in felul acesta siropul nu va curge in crema de mascarpone.
- Intindem bine crema ganache si lasam sa “cada” si peste margini putina. Daca doriti sa imbracati tot tortul cu crema ganache dublati cantitatile de ciocolata si smantana. ;)
- Ornam cu ciocolata alba rasa si cateva fructe de padure dupa care dam tortul la frigider si il servim a doua zi cu pofta.
Pofta buna sa aveti!
Am rugamintea ca la retetele de torturi sa scrie-ti diametrul folosit al tavii ff important par contre cantitatile.
Merci.
Multumesc pentru atentionare, Elena. Ai dreptate, ar fi trebuit sa scriu si asta. Am specificat acum in text ca am folosit o tava de 26 de cm.
O seara frumoasa!