Am vazut zilele trecute la Ramona pe blog (Piri Piri e Canela) un tort de ciocolata cu crema de lapte condensat si zmeura si m-a tentat sa-l incerc. Am inlocuit insa crema cu lapte condensat cu o crema de mascarpone si fructe de padure iar pe desupra am pus ganache de ciocolata alba.
Reteta de tort cu mascarpone, ciocolata alba si fructe de padure
- Ingrediente pentru reteta de tort cu mascarpone, ciocolata alba si fructe de padure:
– pentru blat:
5 oua
100 grame de zahar brun
140 grame faina
60 ml lapte dulce
o jumatate de lingurita praf de copt
un varf de cutit de sare
30 grame de ciocolata alba
– pentru crema
250 grame de mascarpone
250 grame de smantana cu 12 %grasime
200 grame de fructe de padure decongelate si scurse de zeama
o lingura de zahar
– pentru sirop:
130 ml apa (puteti combina si cu zeama ramasa de la decongelare)
o lingura de zahar
o lingura de esenta de rom
o lingura de zeama de la zmeura (optional)
– pentru ganache:
100 grame de ciocolata alba
100 grame de smantana
- Mod de preparare pentru retea de tort cu mascarpone, ciocolata alba si fructe de padure:
Blatul :
- Separam galbenusurile de albusuri.
- Frecam bine galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar si cand devine ca o spuma adaugam laptele.
- Albusurile le batem bine impreuna cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar.
- Amestecam treptate abusurile in crema de galbenusuri amestecand incet de jos in sus ca sa se incorporeze bine.
- Adaugam ciocolata rasa pe razatoarea cu gauri mici, faina cernuta in prealabil si amestecata cu praful de copt si incorporam bine prin miscari usoare de jos in sus.
- Cand totul este bine omogenizat turnam compozitia intr-o tava de tort de fund detasabil in care punem hartie de copt si pe care o dam la cuptorul preincalzit lasand blatul sa se coaca la 180 de grade timp de 20 de minute. Atentie: nu lasati mai mult pentru ca se va arde pe fund!
- Cand este gata scoatem tava din cuptor si lasam blatul la racit. Pentru tort am folosit o tava cu inel detasabil de 26 cm.
Crema de mascarpone:
- Amestecam bine branza mascarpone cu smantana si fructele de padure decongelate in prealabil si scurse bine de zeama pe care o lasa in urma decongelarii. Dam la crema rece pentru cinci, zece minute, timp in care facem siropul.
Siropul:
- Punem la fiert, intr-o craticioara, apa impreuna cu zeama ramasa de la decongelare, zaharul si cu esenta de rom.
- Lasam sa fiarba cam cinci minute cat sa se topeasca zaharul si sa se formeze un sirop dupa care il lasam sa se raceasca.
Crema ganache de ciocolata alba :
- Topim ciocolata alba pe baie de aburi iar cand aceasta devine lichida adaugam smantana si amestecam bine. Lasam sa se raceasca un minut, doua si apoi putem sa o turnam peste blatul montat in prealabil.
Montarea tortului:
- Cand blatul s-a racit il taiem in doua pe orizontala. Asezam baza pe platoul unde vom monta tortul si insiropa cu jumatate din catitatea de sirop.
- Adaugam peste baza de blat crema de mascarpone si zmeura si intindem bine pe toata suprafata.
- Asezam celalalta felie de blat cu fata in sus peste crema si o insiropam bine cu restul de sirop.
- Nivelam bine crema pe toate partile de jur imprejurul blatului si cand terminam bagam tortul la frigider pentru aproximativ un fert de ora. Tips: am pus a doua foaie de blat invers pentru ca in felul acesta siropul nu va curge in crema de mascarpone.
- Intindem bine crema ganache si lasam sa “cada” si peste margini putina. Daca doriti sa imbracati tot tortul cu crema ganache dublati cantitatile de ciocolata si smantana. ;)
- Ornam cu ciocolata alba rasa si cateva fructe de padure dupa care dam tortul la frigider si il servim a doua zi cu pofta.
Pofta buna sa aveti!
Elena says
Am rugamintea ca la retetele de torturi sa scrie-ti diametrul folosit al tavii ff important par contre cantitatile.
Merci.
Claudia V says
Multumesc pentru atentionare, Elena. Ai dreptate, ar fi trebuit sa scriu si asta. Am specificat acum in text ca am folosit o tava de 26 de cm.
O seara frumoasa!